Tragedia de la Seul, petrecere de Halloween cu 154 de morți, putea fi evitată! Analiza experților sud-coreeni arată unde s-a greșit

Tragedia de la Seul, petrecere de Halloween cu 154 de morți, putea fi evitată! Analiza experților sud-coreeni arată unde s-a greșit
Tragedia de la Seul, petrecere de Halloween cu 154 de morți, putea fi evitată! Analiza experților sud-coreeni arată unde s-a greșit / Sursa FOTO: Twitter
Publicat: 31/10/2022, 15:04

Un control corespunzător al mulţimii de oameni şi al traficului din partea autorităţilor sud-coreene ar fi putut preveni (sau cel puţin reduce) valul de participanţi la petrecerea de Halloween de pe străzile din Seul, care a dus la o ambuscadă şi la moartea a 154 de persoane.

Aceasta este concluzia la care a ajuns o serie de experți în măsuri de siguranţă citați de Reuters.

Prima greșeală: petrecere fără organizator

Festivităţile anuale din zona Itaewon (Seul), populară pentru viaţa de noapte, nu au avut un organizator principal, ceea ce a însemnat că autorităţile guvernamentale nu au fost solicitate să introducă protocoale de siguranţă. Autorităţile districtului Yongsan, acolo unde este situată zona Itaewon, au precizat într-un comunicat de presă că au discutat despre măsurile de prevenire a consumului de droguri şi a răspândirii Covid-19 în weekendul de Halloween, fără vreo menţiune legată de controlul mulţimilor.

Sâmbătă, când s-a produs tragedia, aproximativ 100.000 de persoane s-ar fi aflat în Itaewon, o zonă cunoscută pentru dealurile şi aleile sale strâmte. Conform serviciului de metrou din Seul, preluat de Reuters, 81.573 de persoane au coborât la staţia Itaewon în acea zi, comparativ cu circa 23.800 cu o săptămână în urmă.

La acel moment, în Itaewon nu se aflau decât 137 de poliţişti, au precizat autorităţile din Seul. Comparativ, la marşurile sindicatelor şi ale susţinătorilor preşedintelui Yoon Suk-yeol, care în aceeași zi au atras zeci de mii de persoane la Gwanghwamun, zona centrală a Seulului, au fost desfăşuraţi aproape 4.000 de poliţişti!

„Poliţia lucrează acum la o analiză aprofundată asupra cauzei incidentului. Nu este indicat să tragem concluzii pripite, înainte de a se stabili cauza exactă – dacă e vorba de absenţa poliţiei sau dacă este ceva ce ar trebui să schimbăm fundamental pentru marşuri şi adunări”, a declarat ministrul de Interne, Lee Sang-min.

Cine  a organizat petrecerea de Halloween

Deşi Coreea de Sud are un ghid cu măsuri de siguranţă pentru festivalurile care se aşteaptă să atragă peste 1.000 de persoane, acest manual porneşte de la premisa că există o entitate organizatoare care răspunde de pregătirea siguranţei şi care face apel la resursele guvernului.

De exemplu, cu doar două săptămâni în urmă, Festivalul „Global Village”, din Itaewon, organizat de o asociaţie de turism şi sprijinit de primăria Seulului, avea persoane cu veste galbene care direcţionau fluxul de oameni, iar principalele străzi au fost închise traficului de maşini. Sâmbătă, însă, mii de magazine erau deschise, traficul auto era normal, iar zeci de mii de tineri s-au adunat pentru a celebra Halloweenul fără restricţii majore legate de Covid-19.

„Chiar dacă evenimentul nu se numeşte festival, asta nu înseamnă că trebuie să existe diferenţe în ceea ce priveşte managementul dezastrelor”, a spus Paek Seung-joo, profesor de protecţie împotriva incendiilor şi dezastrelor la Open Cyber University din Coreea de Sud.

„Pentru că nu a existat o autoritate centrală, fiecare departament guvernamental pur şi simplu a făcut ce face de obicei – pompierii s-au pregătit pentru incendii, iar poliţia s-a pregătit pentru infracţionalitate. Trebuie să existe un sistem în care o autoritate locală preia controlul şi cooperează cu alte autorităţi pentru a se pregăti de cel mai rău scenariu” – Paek Seung-joo, profesor de protecţie împotriva incendiilor şi dezastrelor la Open Cyber University

„Trebuie să învăţăm din această tragedie şi să ne pregătim pentru riscul unui dezastru”, a completat și Moon Hyeon-cheol, profesor la Facultatea de Management privind siguranţa în caz de dezastru de la Universitatea Soongsil.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”