Trei aleși americani cer ca navele franceze Mistral să nu fie vândute Rusiei

Redactor:
Ion Gaidau
Trei aleși americani cer ca navele franceze Mistral să nu fie vândute Rusiei
Trei aleși ai Congresului american au îndemnat, vineri, Franța să anuleze contractul în baza căruia trebuie să livreze două nave de război de tip Mistral Rusiei și să le vândă, în schimb, sau să le închirieze Alianței Nord-Atlantice, relatează AFP.

Trei aleși americani, între care Eliot Engel, cel mai influent democrat din Comisia pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanților, i-au scris secretarului general NATO, Anders Fogh Rasmussen, pentru a-și exprima îngrijorările în privința contractului în baza căruia Franța trebuie să livreze două nave de război Rusiei.

„Este crucial ca statele membre NATO să nu pună la dispoziția Rusiei arme (…) care i-ar permite să-și sporească puterea de indimidare, sau chiar să-și invadeze vecinii”, au subliniat cei trei aleși americani, referindu-se la acțiunile Moscovei în Ucraina.

Un acord NATO pentru achiziționarea sau închirierea celor două nave Mistral „ar trimite un mesaj puternic președintelui (rus Vladimir) Putin, și anume că aliații din NATO nu vor tolera și nu vor permite în niciun fel să întreprindă acțiuni îndrăznețe”.

Fiecare navă de tip Mistral poate transporta până la 16 elicoptere, patru ambarcațiuni de aterizare, 60 de vehicule armate și 700 de militari, au precizat aleșii americani.

Pentru moment, Franța lasă ușa deschisă pentru reexaminarea acestui contract, în valoare de 1,6 miliarde de dolari, însă prima navă ar trebui să o livreze în octombrie.

Rasmussen, întrebat la Vilnius pe această temă, a declarat că „Franța este cea care trebuie să decidă” ce va face cu navele sale.

Pe de altă parte, o sursă diplomatică din cadrul NATO a apreciat că nu este „foarte realist” ca organizația atlantică să achiziționeze navele, capacitățile sale militare limitându-se la avioanele de supraveghere de tip Awacs.

În cursul vizitei ministrului francez de Externe, Laurent Fabius, la Washington, care a avut loc la jumătatea lui mai, secretarul de Stat american, John Kerry, a exprimat ostilitatea Statelor Unite față de acest contract, din cauza crizei din Ucraina.

Joi, grupul public de armament Rosoboronexport a anunțat că o navă militară rusească la bordul căreia se vor afla viitoarele echipaje ale celor două nave de tip Mistral comandate Franței va părăsi la 18 iunie Kronstadt (nord-vestul Rusiei), cu destinația Saint-Nazaire (vestul Franței).

Inchide