TREI ȚĂRI, TREI GAFE. Cum a arătat controversatul turneu al lui Mitt Romney, republicanul care speră să îl învingă pe Obama

Publicat: 28/09/2012, 14:58
Actualizat: 29/07/2014, 23:25

Fostul guvernator american Mitt Romney, singurul republican care a mai rămas în cursa pentru Casa Albă, a avut zilele trecute un turneu internațional plin de controverse, care nu l-a ajutat deloc să se impună în fața lui Barack Obama în ceea ce privește politica externă, comentează Yahoo! News.

De altfel, „gafa” a fost leitmotivul ultimelor săptămâni de campanie, ambele tabere – democrată și republicană – încercând să pună această etichetă fiecărui gest sau declarație ieșite din comun.

În cazul vizitelor peste hotare ale lui Romney, a existat cel puțin o gafă per țară, ceea ce a fost comentat inclusiv în emisiunile de comedie ale americanilor, între care The Daily Show.

Prima greșeală pe care a făcut-o fostul guvernator de Massachusetts a fost la Londra, înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, când s-a arătat îngrijorat că britanicii nu vor reuși să ducă la bun sfârșit și fără încidente Olimpiada. C

omentariile lui Romney i-au înfuriat pe englezi și au provocat reacții inclusiv din partea premierului David Cameron și a primarului londonez Boris Johnson. Devenit „inamicul public numărul unu” înainte chiar de a pleca din Marea Britanie, Romney a revenit fără succes asupra comentariilor sale. Gafa, însă, a rămas și s-a dovedit a fi de rău augur pentru turneul americanului peste hotare.

Din Marea Britanie, Mitt Romney a plecat în Israel, unde totul a mers foarte bine până când guvernatorul a declarat, la o strângere de fonduri din Ierusalim, că diferențele economice dintre Israel și teritoriile invecinate (aluzie la Palestina), se datorează unei diferențe culturale. Hipersimplificarea unei stări de fapt deosebit de complexe din Orientul MIjlociu și referirea, în repetate rânduri, la Ierusalim drept capitala israeliană i-au adus noi critici republicanului care se vrea în Casa Albă.

Ultima țară în care au ajuns Mitt și Ann Romney a fost Polonia. Chiar dacă aici Romney a fost mult mai atent să nu mai spună sau să facă ceva care ar putea fi interpretat, fostul guvernator nu a fost ferit de un nou scandal.

De vină, de această dată, a fost unul dintre ofițerii lui de presă, care, iritat de jurnaliștii ce îl strigau pe Romney pentru a-i pune întrebări, le-a spus: „Dați dovadă de puțin respect! Este un loc sfânt pentru polonezi, așa că tăceți dracului din gură”. Replica angajatului lui Romney a fost înregistrată și a ajuns în toată presa internațională.

Mitt Romney a trecut Oceanul pentru a avea niște fotografii cu el și lideri internaționali, care să poată fi folosite în scop electoral acasă. Din păcate pentru el, comentează Yahoo! News, a plecat în străinătate fără a avea nimic de spus, iar aceasta l-a costat din punctul de vedere al capitalului de imagine.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping