Trump cere demisiile a 46 de procurori din administrația Obama

Trump cere demisiile a 46 de procurori din administrația Obama
Publicat: 11/03/2017, 15:13
Actualizat: 11/03/2017, 18:23

Administrația Trump a cerut vineri demisia imediată a 46 de procurori, inclusiv a procurorului general din Manhattan, Preet Bharara, în încercarea de a elimina toate rămășițele administrației Obama din Departamentul de Justiție, arată New York Times.

Măsura a venit ca o surpriză pentru Bharara, care are o reputație pentru cazuri de corupție, pentru că el s-a întâlnit cu Donald Trump și cu noul procuror general al SUA, Jeff Sessions, stabilind cu aceștia că va rămâne în funcție. Vineri însă, procurorul din Manhattan s-a aflat pe lista celor care au fost contactați de Dana Boente, adjunctul procurorului general, care i-a cerut demisia. De vineri până sâmbătă, mai mulți procurori și-au anunțat demisiile, însă nu și Preet Bharara.

O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Justiție a arătat într-un email că tuturor procurorilor generali din SUA, rămași din fosta administrație Obama, li s-au cerut demisiile, urmând ca atribuțiile lor să fie preluate temporar de adjuncții lor.

„Așa cum s-a întâmplat și cu tranzițiile anterioare, mulți dintre procurorii SUA nominalizați de administrația anterioară au părăsit deja Departamentul de Justiție. Procurorul General le-a cerut acum celor 46 de procurori numiți de președinte, care au mai rămas, să își depună demisiile, pentru a asigura o tranziție uniformă”, a arătat oficialul în email.

Donald Trump ar fi furios că din Departamentul de Justiție se scurg informații care îi dăunează. Un comentator al Fox News, care este un suporter înfocat al lui Trump, a spus pe post că președintele Trump trebuie să „curețe” rămășițele administrației Obama din guvernul federal. El i-a numit pe aceștia „sabotori” din „statul adânc” (deep state), care scurg secrete pentru a-i face rău lui Trump.

În aceeași săptămână, organizații care se ocupă de supravegherea activității guvernului i-au cerut procurorului Bharara să investigheze dacă Donald Trump a primit bani de la guverne străine.

Măsuri similare s-au întâmplat și pe vremea altor președinți. Michael D. McKay, care a fost procuror general în Seattle pe vremea administrației George Bush, își amintește că așa a pățit și el, rămânând însă în funcție timp de 3 săptămâni după ce procurorul general de atunci le ceruse procurorilor din fosta administrație să plece. El spune că își amintește de cel puțin un coleg care se afla în mijlocul unei anchete de proporții și care a fost lăsat să o finalizeze, înainte să plece.

Totuși, procurorul își amintește că măsurile de acest gen nu se luau la grămadă.

„Sunt sigur că nu au fost toți în aceeași zi. Cu toate că mesajul era „ne pare bine să vă vedem, mulțumim pentru servicii și acum vă rugăm să plecați”, oamenii au fost păstrați de la caz la ca, în funcție de situație”, spune fostul procuror.

Până acum, Donald Trump a păstrat în funcție doar doi procurori, pe care i-a numit adjuncți ai procurorului general: Dana Boente, din Districtul de Est al Virginiei, și Rod Rosenstein, procurorul din Baltimore. Deși aceștia și-au depus demisiile, Trump le-a refuzat.

Nu este ceva neobișnuit ca un nou președinte să înlocuiască procurorii numiți de predecesorul său, mai ales când are loc și o schimbare a partidului care controlează Casa Albă, scrie New York Times. Totuși, alți președinți au luat aceste măsuri gradual.

Așa părea să fie și cazul lui Trump, care se întâlnise cu procurorul Preet Bharara și convenise să îl păstreze. Acesta este o figură proeminentă, care a pus sub acuzare pentru corupție politicieni atât democrați, cât și republicani și a investigat cazuri legate de lumea finanțelor de pe Wall Street. Bharara este însă un apropiat al democraților, el fiind un fost consilier al unui senator democrat de New York, care i l-a recomandat lui Obama.

Între timp, senatorul Schumer, care la propulsat pe Bharara, a ajuns să aibă ciocniri politice publice cu Donald Trump, ba chiar a cerut o anchetă cu privire la legăturile dintre campania electorală a lui Trump și guvernul Rusiei, cerându-i procurorului general numit de Trump, Jeff Sessions, să își dea demisia pentru că a declarat sub jurământ că nu a avut contacte cu rușii, deși s-a întâlnit cu ambasadorul rus.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Narcisa, reacție neașteptată după accidentul în care a murit iubitul ei, Mădălin Paul Păduran! Gestul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
TOP cele mai ieftine SUV-uri (RABLA 2024). Modelul SURPRIZĂ pe care toți românii îl caută
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
CURS VALUTAR RECORD. Cât a ajuns să coste un dolar american
MARȚI Exclusiv: Lidia Buble de nerecunoscut. Cum s-a afișat artista pe Dorobanți.
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
"Nu am să mă mai întorc". Postările tânărului care și-a pierdut viața în accidentul rutier...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Cercetătorii au descoperit de ce urșii panda au probleme cu reproducerea