Trump îl primește la Casa Albă pe șeful diplomației ruse

Trump îl primește la Casa Albă pe șeful diplomației ruse
Publicat: 10/05/2017, 13:02

Întrevederea lui Trump cu Lavrov va avea loc după discuția oficialului rus cu Rex Tillerson, secretarul american de Stat.

Planul negociat de Rusia, Iran și Turcia, care ar avea drept scop să stabilizeze situația din Siria, este cel mai urgent subiect de pe agenda bilaterală. Acordul prevede ca aceste zone de securitate să fie mărginite de puncte de control și centre de observare „operate de forțele garanților consensului”, dar ar putea permite și desfășurarea de observatori din țări „terțe”.
Prima și cea mai mare zonă de securitate din nordul Siriei va include provinciile Idlib și districtele Latakia, Alep și Hama, unde sunt în total aproximativ un milion de locuitori..

Întrevederea are loc în contextul anchetei care vizează apropiați ai lui Donald Trump suspectați că ar fi avut contacte cu Rusia în legătură cu scrutinul prezidențial desfășurat în anul 2016 în Statele Unite.

Mai mult, marți, Trump l-a demis pe James Comey, șeful FBI, în contextul în care el coordona investigația agenției de informații în acest caz.

Deși Trump a declarat în timpul campaniei electorale că va încerca să repare relațiile cu Moscova, legăturile între Rusia și Statele Unite s-au deteriorat suplimentar în luna aprilie, după atacul american asupra unei baze aeriene a regimului Assad, care este sprijinit militar și diplomatic de Kremlin.

După ce Tillerson a vizitat Moscova pe data de 12 aprilie, unde s-a întâlnit cu Lavrov și președintele rus Vladimir Putin, Trump declara că „în acest moment nu ne înțelegem deloc cu Rusia”.

Vizita lui Lavrov la Casa Albă se va axa pe discutarea propunerii Moscovei privind instituirea de zone de securitate în Siria, despre care oficialii ruși susțin că ar putea pune capăt violențelor din acestă țară.

Totuși, răspunsul liderilor americani la planul prezentat de Rusia a fost unul destul de rezervat. Jim Mattis, secretarul american al Apărării, a anunțat că Statele Unite analizează cu atenție acordul privind instituirea de zone de securitate în Siria, încercând să determine dacă această înțelegere ar putea pune capăt războiului civil din această țară, iar Departamentul de Stat american s-a declarat îngrijorat în legătură cu acordul negociat de Rusia, Turcia și Iran.

Demiterea lui șefului FBI în cursul unei anchete privind presupuse ingerințe ruse în campania prezidențială din SUA ar putea complica misiunea lui Lavrov de a căuta sprijinul Statelor Unite pentru propunerea Moscovei în legătură cu Siria.

Ministrul rus de Externe se va întâlni miercuri cu Tillerson, după care cei doi se vor deplasa în Alaska pentru a lua parte la o întâlnire a Consiliului Arctic, un forum interguvernamental de cooperare în domenii precum protecția mediului, minerit, navigație, pescuit sau turism.

Departamentul de Stat a transmis că „în ceea ce privește Siria, secretarul intenționează să discute despre detensionarea violențelor, acordarea de asistență umanitară poporului sirian și stabilirea condițiilor pentru o soluționare pe cale politică a conflictului”.

Despre Ucraina, Departamentul de Stat a comunicat că „cele două părți vor discuta despre necesitatea de a opri violențele din estul Ucrainei și rezolvarea conflictului prin implementarea acordurilor Minsk”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Matei Dima, la un pas de căsătorie. Bromania are planuri mari
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Temperaturile ridicate cresc prețul mâncării, constată un studiu