Trump le cere din nou țărilor EUROPENE să contribuie ”corect” la bugetul NATO și consideră avertismentul privind apărarea ”formă de negociere”

Publicat: 19/03/2024, 22:10

Statele Unite vor respecta angajamentele de apărare colectivă în cadrul NATO, dar toate țările membre trebuie să suporte contribuții ”corecte”, afirmă fostul președinte american Donald Trump, candidat în scrutinul prezidențial din noiembrie, catalogând drept ”formă de negociere” amenințarea privind ignorarea riscurilor generate de Rusia.

”NATO trebuie să trateze corect Statele Unite, întrucât dacă nu ar fi Statele Unite, NATO pur și simplu nu exista. Dar au profitat de noi, așa cum fac cele mai multe țări”, a declarat Donald Trump, într-un interviu acordat politicianului britanic Nigel Farage, la postul GB News.

În februarie, Trump a declarat, în cursul unui miting electoral, că ar ”încuraja” Rusia să atace orice stat membru NATO care nu alocă 2% din buget pentru apărare. În cadrul interviului de acum, Nigel Farage i-a spus că poziția sa este folosită la Bruxelles pentru avansarea Forței europene de apărare, evocându-se chiar ideea că UE ar putea avea o armă nucleară.

”Pot folosi cum vor, nu îmi pasă. Pentru că ceea ce spun este o formă de negociere. De ce ar trebui să păzim noi țări care au foarte mulți bani, în timp ce Statele Unite plăteau pentru cea mai mare parte a Alianței Nord-Atlantice?!”, a răspuns Trump.

Nigel Farage a insistat: ”Dacă încep să își plătească facturile în mod corespunzător și clubul NATO este corect, vor fi apărate zone precum Polonia, America va fi prezentă?”

”Da, dar Statele Unite trebuie să își achite cota corectă, nu cotele corecte ale altora. Cred că Statele Unite au suportat 90% din costurile NATO, ar putea fi chiar 100%, a fost cel mai incorect… și să nu uităm: este mai important pentru ei decât pentru noi, noi suntem protejați de ocean de anumite probleme, avem un ocean mare și frumos. Este mai important pentru ei, ei profitau, au profitat de noi la nivel comercial și militar”, a răspuns Trump.

Farage: ”Dacă plătesc contribuțiile corect, America va fi prezentă?”

Trump: ”Da, sută la sută”.

Avertismentele lui Trump au generat preocupări în rândul statelor europene din cadrul NATO

În februarie, în cursul unui miting electoral, Trump, candidatul Partidului Republican în scrutinul prezidențial din noiembrie, a dezvăluit că a fost întrebat în trecut de liderul unui ”stat mare” din Europa dacă Statele Unite vor acționa pentru respingerea unui atac al Rusiei asupra unei națiuni care nu își achită contribuțiile pentru apărare.

Trump a precizat că răspunsul său a fost: ”Nu, nu vă voi apăra. De fapt, aș încuraja Rusia să facă ce vrea. Trebuie să vă plătiți facturile”.

În timpul mandatului de președinte al SUA, Trump a criticat constant Germania și Franța pentru că nu alocau 2% din PIB pentru achiziții de capabilități militare destinate apărării colective a NATO.

Președintele SUA, Joe Biden, a catalogat drept ”terifiante și periculoase” afirmațiile lui Trump din februarie, avertizând că, practic, ”îi oferă președintelui Vladimir Putin undă verde pentru mai multe războaie și violențe”.

La rândul său, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a criticat poziția lui Trump, dar a dat asigurări că Alianța Nord-Atlantică rămâne ”pregătită și capabilă” să își apere statele membre de orice atac.

Imediat după afirmațiile lui Trump din februarie, Germania și Franța au anunțat suplimentări semnificative ale bugetelor militare, iar Uniunea Europeană vrea să avanseze planurile de apărare.

Foto: Profimedia

Citește și:

Washingtonul reafirmă preocupările privind SITUAȚIA UMANITARĂ din Fâșia Gaza și condamnă activitățile israeliene de colonizare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari