Trump vrea un plan pentru înfrângerea Statului Islamic. Armata americană are 30 de zile la dispoziție

Trump vrea un plan pentru înfrângerea Statului Islamic. Armata americană are 30 de zile la dispoziție
Publicat: 29/01/2017, 17:43

Donald Trump a semnat sâmbătă ordinul către șefii de stat-major interarme și și-a exprimat încrederea că „Va avea mare succes”.

Înfrângerea Statului Islamic a fost una dintre temele principale ale campaniei electorale a lui Donald Trump. Însă niciodată nu a prezentat detaliile unui plan în acest sens.

Pentagonul (Departamentul Apărării Statelor Unite) va reconsidera probabil modalități mai agresive de utilizare a forței de lovire și a trupelor americane.

Abordarea actuală se bazează pe forțele locale pentru majoritatea luptelor – și implicit a pierderilor – în conflictele din Siria și Irak.

Potrivit Reuters, oficialii militari americani au recunoscut de multă vreme că Statul Islamic ar putea fi învins mai repede dacă SUA ar folosi propriile trupe în locul combatanților locali. Victoria ar costa însă viețile mai multor soldați americani, iar în ultimă instanță nu ar duce la o soluționare de durată a conflictelor alimentate de motivații etnice, religioase și politice în cadrul unor națiuni cu sentimente puternic antiamericane.

În prezent, în Siria și în Irak sunt desfășurate efective americane sub 6.000 de militari, iar Pentagonul ar putea cere forțe suplimentare, afirmă experții consultați de Reuters. Ei cred că mai degrabă se va recurge la mai multe elicoptere de atac, lovituri aeriene și tehnică de artilerie, potrivit TVR

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase