Trupele românești încep retragerea din Afganistan. Dușa, mesaj în Kandahar amintind de gafa lui George W. Bush: „Misiune îndeplinită!”

Trupele românești încep retragerea din Afganistan. Dușa, mesaj în Kandahar amintind de gafa lui George W. Bush: „Misiune îndeplinită!
Publicat: 29/06/2014, 11:57
Actualizat: 29/07/2014, 19:05

România a marcat, duminică, printr-o ceremonie din Kandahar, la care au participat premierul și miniștrii Apărării și Internelor, începerea retragerii din Afganistan. Procedura, nu doar a trupelor românești, ci și ale tuturor țărilor prezente în acest teatru de operații, are loc în condițiile în care, de un an de zile, SUA și NATO nu reușesc să convingă partea afgană să semneze acordurile care ar permite o prezență Aliată post-misiune combatantă. La fel s-a întâmplat și în Irak, mulți experți văzând în aceasta cauza noului val de violențe care riscă să arunce iar țara în haos și să o facă un fief al extremiștilor.

„Raportăm misiune îndeplinită!”, a fost concluzia optimistă a lui Mircea Dușa, care a folosit, voit sau nu, un mesaj foarte sensibil în comunitatea internațională. De la Gerorge W. Bush, în 2003, pe transportatorul USS Abraham Lincoln, cu bannerul „Misiune îndeplinită!” în spate, liderii politici și militari au evitat să mai folosească acest mesaj. Motivul: în teatre de operații precum Irak și Afganistan, războiul nu poate fi câștigat, în sensul militar convențional, iar misiunea poate eșua când nimeni nu se așteaptă și mult timp după ce mulți au raportat-o îndeplinită.

În 2003, după ce a aterizat cu elicopterul pe USS Abraham Lincoln, Bush a susținut un discurs rămas în cărți pentru optimismul cu care descria misiunea din Irak. În spatele lui Bush, organizatorii au întins un banner uriaș, pe care scria „Misiune îndeplinită!”. După acest moment, au urmat însă încă opt ani grei de război, cu un numpr mare de morți, atât civili, cât și militari. Mai mult, la trei ani după retragerea din Irak, care pare să se repete ca circumstanțe și în Afganistan, țara este din nou pe marginea prăpastiei, măcinată de un nou val de terorism.

În ultimii 12 ani, România a participat la acțiunile NATO din Afganistan cu un efectiv total de 25.000 soldați, ministrul Apărării, Mircea Dușa, precizând, în discurs, că va fi respectată planificarea Alianței pentru următoarele luni, România înțelegând importanța acțiunilor NATO pentru propria securitate, scrie Mediafax.

Cât despre Victor Ponta, premierul a amintit, la fel ca miniștrii Apărării și de Interne, de cei 23 de soldați români decedați sau răniți în Afganistan.

„Sper ca cineva dintre soldații aici de față să se numească Petru sau Pavel, ca să dea de băut”, a schimbat Ponta tonul discursului.

La începutul anului, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a declarat că a fost aprobat un calendar de retragere a trupelor românești din Afganistan, care prevede ca, din luna octombrie, să mai rămână în această țară doar circa 200 de militari care să se ocupe de instruirea armatei afgane, mai scrie Mediafax. „Planificarea pe care am aprobat-o și în CSAT este de aproximativ 1.000 de oameni în Afganistan, astfel ca din octombrie încolo să rămânem doar cu, probabil, vreo 200 de militari, la nivel de instructori ai armatei afgane”, a spus Dușa.

În acest moment, România mai are aproximativ 948 de militari în Afganistan, conform datelor oficiale ale MApN.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului