TSUNAMI devastator în Indonezia, după cu CUTREMUR de 7,5 grade

Redactor:
Marinela Sarbu
Cel puțin 832 de persoane și-au pierdut viața în urma cutremurului și tsunamiului devastator care au lovit insula indoneziană Sulawesi, anunță agenția națională pentru dezastre din Indonezia, transmite BBC.

Mulți oameni au fost prinși sub dărâmăturile clădirilor care s-au prăbușit în cutremurul cu magnitudinea de 7.5, de vineri, a declarat purtătorul de cuvânt al agenției, Sutopo Purwo Nugroho, la o conferință de presă.

Cutremurul a declanșat valuri de tsunami de până la șase metri, iar zona afectată a fost mai mare decât s-a crezut inițial, a adăugat acesta.

Salvatorii au săpat cu mâna în căutarea supraviețuitorilor în orașul indonezian Palu.

Există preocupări deosebite cu privire la orașul Donggala, unde impactul este încă neclar.

Purtătorul de cuvânt al Agenției Indoneziene pentru Managementul Dezastrelor, Sutopo Purwo Nugroho, estimează că 2,4 milioane de persoane au fost afectate de cutremurul de vineri, anunță CNN.

Nugroho a declarat că 71 de străini au fost în Palu în timpul cutremurului și doi au fost evacuați în siguranță în Jakarta. Nu există informații privind starea celorlalți.

Supraviețuitorii au trecut prin apele rezultate în urma inundațiilor și prin grămezi de moloz. Un centru comercial s-a transformat în moloz, iar cupola mare a unei moschei s-a prăbușit în orașul Palu, care are 350.000 de locuitori.

Familiile aveau puținele obiecte pe care le-au putut recupera în pungi de plastic și rucsaci la adăposturi în aer liber unde mii de oameni sperau să primească ajutor.

Sute de persoane au fost grav rănite și cel puțin 17.000 de persoane au rămas fără adăpost, a spus Nugroho.

Lipsa echipamentelor grele și a personalului a încetinit eforturile de salvare în orașul de coastă Palu, unde muncitorii au început duminică căutările pentru a salva aproximativ 50 de persoane prinse sub dărâmăturile unui hotel prăbușit.

Agenția de dezastre din Indonezia a anunțat că cel puțin 384 de persoane au fost ucise, iar mai mult de 350 de oameni au fost răniți.

„Nu am primit încă rapoarte detaliate, deoarece comunicațiile sunt tăiate. Multe cadavre au fost găsite de-a lungul țărmului din cauza tsunami-ului, dar cifrele sunt încă necunoscute”, a declarat Sutopo Purwo Nugroho, purtător de cuvânt al agenției.

Cutremurul de 7,5 grade pe Richter, a fost urmat de replici puternice, iar valuri de trei metri au măturat țărmul orașului Palu. În urma seismului, mii de case s-au prăbușit, împreună cu spitale, hoteluri și centre comerciale.

Eforturile de salvare sunt în curs de desfășurare, dar sunt îngreunate deoarece drumul principal către Palu a fost blocat de alunecări de teren.

Un cutremur mai puțin puternic, care s-a produs tot vineri, a ucis cel puțin o persoană și a rănit cel puțin zece în orașul Donggala.

Asia Pacific: Tsunami în Sulawesi, coasta Indoneziei a fost devastată – fotografii (Scientist Fan / @Scientist_Fan)

Inchide