• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Turcia a BOMBARDAT ținte din Siria în urma tirurilor cu obuze împotriva unui sat turc. REUNIUNE DE URGENȚĂ A NATO

Turcia a BOMBARDAT ținte din Siria în urma tirurilor cu obuze împotriva unui sat turc. REUNIUNE DE URGENȚĂ A NATO
SITUAȚIE FĂRĂ PRECEDENT// Aici aveți IMAGINI ȘI ULTIMELE DETALII LIVE

Turcia a bombardat miercuri ținte situate pe teritoriul sirian ca represalii la tirurile de obuze dinspre Siria în care au fost uciși cinci civili, într-o localitate la frontiera cu Turcia, a anunțat premierul turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP.

UPDATE 4.00 Armata Turciei continua miercuri seara târziu tirurile de artilerie împotriva pozițiilor siriene la frontiera dintre cele două țări, după uciderea a cinci civili într-un sat turc atins de tiruri provenind dinspre partea siriană a frontierei, anunță agenția turcă Anatolia, relatează AFP.

Tirurile turce, susținute de către o unitate cu baza în orașul Akçakale, lângă frontieră, au provocat explozii puternice de partea siriană a frontierei, potrivit agenției Anatolia.

Potrivit postului privat de televiziune NTV, o treime din populația orașului a fost evacuată ca măsură de precauție.


Ambasadorii țărilor membre NATO, organizație din care Turcia face parte, urmează să se întrunească într-o reuniune de urgență pentru a discuta despre situația creată de acest incident, a adăugat Erdogan într-un comunicat.

„Acest atac a făcut obiectul unei riposte imediate din partea forțelor noastre armate (…), care au bombardat, de-a lungul frontierei, ținte identificate pe radar”, a precizat Erdogan într-un comunicat.

„Turcia nu va lăsa niciodată nepedepsite asemenea provocări din partea regimului sirian, care amenință securitatea noastră națională, cu respectarea dreptului internațional și regulilor de intervenție”, a adăugat el.

Șeful Guvernului turc a anunțat totodată că ministrul său de Externe Ahmet Davutoglu s-a întâlnit cu secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen și că „el a decis ca NATO își reunește Consiliul foarte curând”.

Joi după-amiază mai multe obuze lansate de pe teritoriul sirian au lovit o localitate turcă de la frontieră, Akçakale, omorând cinci civili și rănind aproximativ alți zece, potrivit unui bilanț prezentat de către guvernatorul proviniciei Sanliurfa, Celalettin Guvenc.

Acest incident între Turcia și Siria este cel mai grav de la cel în cursul căruia apărarea siriană antiaeriană a doborât, în iunie, un avion militar turc.

Inchide