Turcia a doborât un avion de vânătoare al Rusiei, la granița cu Siria. Putin: Am fost înjunghiați pe la spate

UPDATE 21.40Rusia a publicat varianta sa privind traseul avionului doborât de turci, susținând în continuare că acesta a rămas în spațiul sirian. NATO a anunțat că varianta turcilor este verificată din mai multe surse aliate.

UPDATE 20.45Un elicopter rusesc implicat în operațiunile de căutare a piloților din avionul doborât a fost la rândul său lovit de rebelii sirieni și s-a prăbușit. Un militar rus aflat la bord a murit, a informat ministerul Apărării de la Moscova. Restul echipajului a fost evacuat.

UPDATE 20.30Reuniunea extraordinară a NATO, convocată de Turcia, a luat sfârșit. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că Turcia a informat aliații despre doborârea avionului rusesc.

„Mi-am exprimat anterior îngrijorarea cu privire la implicațiile acțiunilor militare ale Rusiei în apropierea granițelor NATO. Acest lucru subliniază importanța respectării aranjamentelor pentru a evita astfel de incidente în viitor. După cum am arătat clar în repetate rânduri, suntem solidari cu Turcia și sprijinim integritatea teritorială a aliatului nostru NATO, Turcia. Aștept discuții între Ankara și Moscova și fac apel la calm și la dezescalare. Diplomația și dezescalarea sunt importante pentru rezolvarea acestei situații”, a declarat șeful NATO.

Șeful NATO a arătat că informațiile primite de la turci cu privire la incident sunt confirmate de alți aliați și se verifică. Stoltenberg a declarat că scopul comun atât al aliaților NATO, cât și al Rusiei, ar trebui să fie lupta împotriva Statului Islamic și că toate eforturile pentru această luptă sunt binevenite.

UPDATE 20.25Un militar rus a fost ucis în timpul operațiunii de căutare a piloților avionului doborât, anunță Armata rusă, conform BBC.

UPDATE 20.05Statul Major General al Rusiei a anunțat că unul dintre piloții avionului doborât este mort, conform RIA Novosti. Anterior, o sursă militară turcă anunțase că amândoi piloții ar fi în viață, capturați de rebelii sirieni turkmeni.

UPDATE 19.50Președintele SUA, Barack Obama, a declarat că Turcia, ca orice alt stat, are dreptul să își apere teritoriul și spațiul aerian, dar că este foarte important ca Rusia și Turcia să aibă discuții și să ia măsuri pentru a „descuraja escaladarea”.

„Cred că situația arată problema cu operațiunile Ruisei în Siria, în sensul că ei operează foarte aproape de frontiera cu Turcia și se orientează spre opoziția moderată (siriană). Dacă Rusia și-ar direcționa energiile spre Daesh, Statul Islamic, unele dintre aceste conflicte și potențiale pentru greșeli sau escaladări ar fi mai puțin probabil să apară”, a spus Obama, în timpul unei conferințe alături de președintele Franței, Francois Hollande.

UPDATE 18.55Ambasadorul Rusiei la Ankara și atașatul militar au fost convocați joia trecută la Ministerul de Externe al Turciei, unde li s-a pus în vedere că forțele rusești acționează chiar lângă frontiera Siriei cu Turcia, punând în pericol securitatea lor, și că nu vor exista ezitări în aplicarea regulilor de angajare în luptă, conform ziarului turcesc Hurriyet, citat de BBC.

De asemenea, oficialii ruși au mai fost informați că zona respectivă nu este populată cu luptători ai Statului Islamic sau ai altor grupări teroriste și că civilii turkmeni (etnici turci care trăiesc în nordul Siriei, la graniță) au de suferit și își părăsesc locuințele. De asemenea, s-a exprimat îngrijorarea că operațiunile rusești din zonă dăunează eforturilor umanitare ale Turciei.

UPDATE 18.40Un oficial turc a declarat pentru Reuters că cei doi piloți ruși nu ar fi morți, așa cum susțin rebelii turkmeni sirieni, și că se lucrează la recuperarea lor din mâinile rebelilor, care au o relație apropiată cu Turcia.

UPDATE 18.20Ambasadorul Turciei la ONU a trimis o scrisoare Consiliului de Securitate, în care informează că de fapt două avioane Su-24 au intrat marți dimineață în spațiul aerian al Turciei, în provincia Hatay, la Yayladagi. Cele două avioane au fost avertizate de 10 ori în 5 minute, pe canalul de urgență, cerându-li-se să schimbe ruta către sud. Avioanele rusești au stat în spațiul aerian al Turciei 17 secunde, arată documentul, prezentat de Al Jazeera. Unul dintre avioane a părăsit spațiul aerian al Turciei, în timp ce cel de-al doilea, rămas în spațiul aerian turcesc, a fost lovit de avioane F-16 turcești care aveau misiune de patrulare a spațiului aerian. Avionul s-a prăbușit peste graniță, în Siria, mai arată oficialul turc în fața Consiliului de Securitate al ONU.

UPDATE 18.10Ministrul de Externe al Rusiei Serghei Lavrov și-a anulat vizita pe care o avea programată la Ankara, miercuri.

UPDATE 18.00Un purtător de cuvânt american al coaliției conduse de SUA împotriva Statului Islamic a declarat că poate confirma că Turcia a avertizat de 10 ori avionul rusesc înainte de a îl doborî.

UPDATE 16.30Președintele Turciei a convocat o reuniune de urgență pe tema securității, cu Statul Major General și prim-ministrul.

UPDATE 16.10Rebelii sirieni turkmeni susțin că i-au omorât pe ambii piloți ruși, în timp ce aceștia aterizau cu parașutele. Informația nu a fost confirmată oficial.

UPDATE 16.00„Lumea trebuie să știe că este dreptul nostru internațional și datoria noastră națională să luăm măsuri împotriva oricui violează frontierele noastre, pe pământ sau în aer, în ciuda numeroaselor avertismente”, a declarat prim-ministrul Turciei, Ahmet Davutoglu.

UPDATE 14.58 Vladimir Putin susține că avionul rusesc a fost doborât în Siria, la 4 kilometri de granița cu Turcia. „erau într-o operațiune anti-ISIS”, în nordul provinciei Latakia, în munți, a precizat liderul de la Kremlin. Am fost înjunghiați pe la spate de către partenerii teroriștilor„, a comentat el, spunând că incidentul „va avea consecințe grave” asupra relației dintre Rusia și Turcia, pe care a numit-o „partenerul teroriștilor”. „Nu pot să găsesc alte cuvinte pentru ce s-a întâmplat”, a explicat Putin.

„Am identificat multe produse petroliere care vin din teritoriile ocupate (de ISIS) în Turcia. În schimb, aceste grupări militare își primesc finanțarea (de la turci – n.r.), iar acum ne înjunghie pe la spate, ne lovesc avioanele care luptă cu teroriștii. Împreună cu partenerii americani am semnat un acord pentru a preveni incidentele în aer. Turcia a anunțat că luptă și ea împotriva terorismului, ca parte a coaliției conduse de SUA. Dacă ISIS are aceste miliarde de dolari obținute din vânzările de petrol și dacă are protecția forțelor armate ale unui stat puternic, e clar de ce sunt așa de îndrăzneți și de ce ucid oameni în felurile cele mai barbare”, a spus Putin.

Evenimentul tragic de astăzi va avea consecințe grave asupra relației dintre Rusia și Turcia. Am tratat mereu Turcia ca pe un stat prieten. Nu știu în interesul cui este incidentul de azi, dar nu e în interesul nostru. În loc să intre imediat în contact cu noi, din ce știu eu turcii au intrat în contact cu NATO, pentru a discuta acest incident, de parcă noi am fi doborât un avion turcesc. Vor ca NATO să servească interesul ISIS? Înțeleg că orice stat are interesele sale regionale și le-am respectat mereu, dar nu vom permite astfel de crime și sperăm că comunitatea internațională se va uni împotriva răului comun”, a mai spus Putin.

UPDATE 13.45NATO a convocat o reuniune extraordinară, în urma incidentului de la granița cu Siria, conform AFP.

UPDATE 13.10Unul dintre piloții ruși ar fi murit, conform unor imagini filmate de rebelii sirieni turkmeni, în care pilotul este întins la pământ, fără să se miște.

Reprezentanți ai grupării rebele turkmene au declarat că au tras cu armele în pilotul care ateriza cu parașuta, conform agenției germane DPA.

„În timp ce coborau, ei (membrii echipajului) încercau în mod repetat să-și direcționeze parașutele astfel încât să sosească în teritoriul aflat sub controlul dictatorului Bashar al-Assad”, a declarat Jabir Ahmad, un purtător de cuvânt al brigăzii rebele, într-un mesaj trimis DPA pe Facebook.

Ahmad adaugă că „oamenii noștri din cadrul celei de a 10-a Brigăzi de Coastă de mitraliere au putut să-l lovească înainte să treacă mai departe, iar cadavrul a căzut în zona eliberată”.

„Pilot rus ucis în provincia Latakia de revoluționari… o căutare a celui de-al doilea pilot (este) în curs”, a anunțat gruparea rebelă a 10-a Brigadă de Coastă în mesaje postate pe conturile ei de Twitter și Facebook.

UPDATE 13.00Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al lui Vladimir Putin, a caracterizat incidentul drept unul „foarte serios”, însă a făcut apel la răbdare, pentru a stabili clar toate detaliile.

„Ar fi incorect să facem evaluări sau declarații până nu avem informațiile complete. Deci trebuie să avem răbdare. Este un eveniment foarte serios. Dar, fără informația completă, este imposibil să spunem ceva, ar fi incorect”, a declarat Peskov, citat de RIA Novosti.

UPDATE 12.40Armata turcă a publicat o imagine radar care arată că aparatul rusesc a zburat pentru o scurtă perioadă prin Turcia.

UPDATE 12.25Au apărut imagini cu două elicoptere rusești care îi caută pe piloții ruși care s-au catapultat din avionul doborât, conform Zaman.

Avionul rusesc s-a prăbușit într-un sat din provincia siriană Latakia. Oficialul turc, citat de Reuters, a declarat că avionul a fost doborât pentru că a violat spațiul aerian al Turciei. Avioanele rusești de vânătoare care acționează în Siria, bombardând poziții ale teroriștilor Statului Islamic, dar și ale rebelilor sirieni anti-Assad, au încălcat în repetate rânduri, în ultima perioadă, spațiul aerian al Turciei.

Conform președinției turce, avionul este rusesc și ar fi fost avertizat înainte să fie doborât. O declarație a Armatei turce arată că avionul rusesc a intrat în provincia turcă Hatay și a fost avertizat „de 10 ori în cinci minute”. Armata turcă mai arată că două avioane F-16 au intervenit asupra aparatului SU-24 la ora 9.24 (ora locală), „conform regulilor de angajare în luptă”.

Martori citați de agenția turcă de presă Dogan susțin că au văzut doi piloți catapultându-se din avionul rusesc. Unul dintre piloți a fost capturat de rebelii sirieni turkmeni, conform AFP.

Informația a fost confirmată și de ministerul Apărării de la Moscova, care a anunțat că un avion SU-24 s-a prăbușit în Siria, în urma unui atac de la sol, contrazicând astfel informațiile din partea turcă, ce arată că a fost vorba de un atac aer-aer. Ministerul rus a anunțat că avionul zbura la o altitudine de 6.000 de metri și că soarta piloților este neclară deocamdată, dar că aceștia s-au catapultat. Moscova susține că avionul rusesc a stat permanent în spațiul aerian sirian. „Date de monitorizare obiective confirmă acest lucru”, susține ministerul Apărării ruse, conform Itar Tass.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Interdicție completă în România. E ILEGAL pentru orice român sau străin. 3 ani închisoare
Vești foarte proaste de la ANM. Vremea se schimbă în rău
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice