Turcia se retrage din coaliția internațională condusă de SUA împotriva ISIS. Care este poziția Rusiei

Turcia se retrage din coaliția internațională condusă de SUA împotriva ISIS. Care este poziția Rusiei
Publicat: 27/11/2015, 15:10

Potrivit unor surse diplomatice, suspendarea campaniei militare aeriene a Turciei în Siria – retragerea Turciei din coaliția internațională condusă de SUA împotriva organizației teroriste Stat Islamic din Siria – a fost o decizie luată împreună cu Rusia, care și-a suspendat, la rândul său, operațiunile aeriene de la frontiera turco-siriană. Ambele state vor continua să acționeze prudent pentru a evita repetarea unui astfel de incident ca cel de marți în care un avion rus a fost doborât de armata turcă, după o scurtă incursiune în spațiul aerian turc, până nu restabilesc canalele de comunicare pentru reducerea tensiunii create, afirmă surse citate de Hurriyet.

Oficiali militari turci și ruși au purtat, miercuri, discuții inițiale pe tema incidentului după ce biroul Statului Major turc a invitat diplomați militari și ai Apărării de la ambasada Rusiei în Turcia în sediul central al armatei turce.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a propus omologului său rus, Serghei Lavrov, o întâlnire în data de 3 sau 4 decembrie, în Belgrad (capitala Serbiei) pentru a discuta în cadrul unei conferințe internaționale situația creată de doborârea avionului rus. Însă Lavrov nu a confirmat încă dacă această întâlnire va avea loc.

Turcia a mai acuzat Rusia, în alte rânduri, de încălcări ale spațiului aerian turc. Comandantul-adjunct al Forțelor Aeriene din Rusia, Serghei Dranov, a vizitat Ankara în 15 octombrie, după ce avioanele ruse au pătruns, în repetate rânduri în spațiul turc, ca urmare a campaniei militare a Rusiei în Siria inițiată în 30 septembrie. Atunci s-a ajuns la un acord prin care să se evite posibile confruntări între forțele aeriene ale celor două state prin instaurarea unei frecvențe radio de comunicare între forțele aeriene ale celor două state, afirmă sursele citate de Hurriyet.

Dar deși piloții turci i-au avertizat pe cei doi piloți ruși de 10 ori în cinci minute în timp ce se îndreptau spre spațiul aerian turc, nu a existat niciun răspuns pe această frecvență de radio specială, potrivit surselor diplomatice.

„În pofida acordului cu Rusia, întrucât nu au comunicat prin acest canal, piloții turci au catalogat aceste avioane ca avioane siriene și le-au considerat o amenințare serioasă, în baza regulilor militare. Unul dintre avioane s-a întors în spațiul aerian sirian, dar celălalt care a insistat să se îndrepte spre Hatay a fost doborât”, a precizat o sursă pentru Hurriyet.

Un oficial militar turc a precizat că doborârea avionului rus a fost autorizată de comandantul Forțelor aeriene turce, Abidin Unal, sub comanda premierului turc, Ahmet Davutoglu.

Averismentul lui Putin

Anterior, președintele Vladimir Putin avertizase că Rusia va coopera în continuare cu Statele Unite și partenerii lor în lupta împotriva Statului Islamic (SI) în Siria, însă această cooperare este în pericol în cazul în care turcii vor mai doborî vreun avion rusesc.

Putin și-a exprimat furia față de acțiunile Turciei, după întâlnirea, joi seara, cu președintele francez Francois Hollande. El a spus că el percepe doborârea avionului rusesc ca pe un act de trădare din partea unei țări pe care Moscova o credea prietenă.

Însă a spus că va ordona armatei ruse să-și intensifice cooperarea cu forțele armate franceze – inclusiv prin schimburi de informații despre ținte – și că face acest lucru în vederea creării unei coaliții internaționale largi care să aducă alături Rusia și state occidentale.

„Noi suntem pregătiți că cooperăm cu coaliția condusă de către Statele Unite. Dar, desigur, incidente ca distrugerea avionului nostru și moartea militarilor noștri sunt absolut inacceptabile”, a spus Putin în conferința de presă comună cu Hollande.

„Și pornim de la poziția că acest lucru nu se va repeta, altfel nu vom avea nevoie de cooperare cu nimeni, cu nicio coaliție, cu nicio țară”, a subliniat liderul de la Kremlin.

El a precizat că a convenit împreună cu omologul său francez asupra modului de cooperare în viitor – pe bază bilaterală și, ca întreg, cu coaliția condusă de către Statele Unite.

„Vorbim despre o desemnare a teroriștilor împotriva cărora putem efectua atacuri aeriene și când este mai bine să ne abținem de la atacuri aeriene, despre schimbul de informații cu privire la varii probleme și coordonarea acțiunilor noastre pe – ca să spun așa – câmpul de luptă”, a declarat Putin.

În ceea ce privește cooperarea bilaterală cu Franța, el a spus că aceasta are scopul să „stabilească o cooperare constructivă de către specialiștii noștri militari, cu scopul de a evita dublarea și de a evita atacuri aeriene asupra acelor teritorii și grupări care sunt pregătite să lupte împotriva terorismului”.

„Noi considerăm acest lucru drept formarea unei largi coaliții antiteroriste sub auspiciile ONU”, a adăugat el.

– Moscova a informat Washingtonul despre misiunea avionului doborât de turci

Pe de altă parte, Rusia a informat Statele Unite despre misiunea bombardierului rus doborât marți de aviația turcă, iar aceasta din urmă nu putea să ignore naționalitatea avionului, așa cum afirmă Ankara, a mai declarat Vladimir Putin, citat de AFP.

„Statele Unite, care conduc o coaliție din care Turcia face parte, cunoșteau locul și momentul trecerii avioanelor noastre, iar exact în acest loc și în acest moment am fost loviți”, a spus el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani