Turiștii români, obligați să completeze un formular online la intrarea în Belgia

Redactor:
Madalina Prundea
Turiștii români, obligați să completeze un formular online la intrarea în Belgia
Belgia a înăsprit regulile sanitare ca urmare a creșterii numărului de cazuri de COVID-19. Sursa foto: Shutterstock

Toate persoanele care vor să intre în Belgia pe cale aeriană sau navală trebuie să completeze un formular online de localizare, cu cel mult 48 de ore înainte de intrarea pe teritoriul belgian. Măsura, anunțată de Ministerul Afacerilor Externe, intră în vigoare de sâmbătă, 1 august.

Autoritățile belgiene au revizuit condițiile pentru cetățenii care intră în Regatul Belgiei în scop turistic, respectiv călătorii neesențiale, începând cu 1 august, a transmis MAE.

Astfel, începând cu data de 1 august a.c., toate persoanele care intră în Regatul Belgiei în scop turistic vor fi obligate să completeze anterior intrării pe teritoriul Belgiei, cu cel mult 48 de ore înainte, formularul online, Passenger Locator Form.

Cei în tranzit sunt exceptați

Potrivit informării MAE, sunt exceptate de la această măsură persoanele care călătoresc pe alte rute decât aeriană sau navală și care rămân pe teritoriul Belgiei pentru maximum 48 de ore (inclusiv în scopul tranzitului) și persoanele a căror călătorie în afara Regatului Belgiei nu depășește 48 de ore.

Începând de miercuri, 29 iulie, în Belgia au intrat în vigoare noi măsuri în contextul unei creșteri a numărului de contaminări, potrivit informării Ambasadei României în Regatul Belgiei.

  • cercul social (persoanele cu care se intră în contact) este redus de la 15 la 5 persoane – numai 5 persoane pot fi întâlnite în următoarele 4 săptămâni, în afara celor care locuiesc în aceeași casă; nu sunt luați în calcul minorii sub 12 ani;
  • autoritățile locale urmează să decidă cu privire la organizarea de evenimente prevăzute a avea loc în această vară; în cazul existenței unui minim risc, acestea vor fi anulate;
  • numărul participanților la evenimente este de 100 de persoane pentru cele organizate în spații închise și 200 pentru cele care se desfășoară în aer liber;
  • evenimentele private sunt limitate la 10 persoane; nu sunt luați în calcul minorii sub 12 ani;
  • telemunca este intens recomandată;
  • deplasările neesențiale trebuie reduse;
  • singură persoană dintr-o familie se va ocupa de cumpărături, iar durata maximă a prezenței într-un magazin este de 30 de minute; există posibilitatea ca această persoană să fie însoțită de un minor.

Începând de sâmbătă, măștile de protecție vor fi obligatorii în instituțiile publice, în baruri, restaurante și hoteluri. Măștile vor fi obligatorii și în unele spații deschise, precum piețele, arterele comerciale sau alte astfel de zone unde se adună foarte mulți oameni.

Conform datelor Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB), de la debutul pandemiei, în Belgia s-au înregistrat 67.913 de cazuri confirmate de infecție cu COVID-19 și 9.840 de decese.

Date de contact pentru asistență consulară

MAE recomandă cetățenilor români care intenționează să călătorească în Belgia să consulte informațiile publicate pe site-ul autorităților belgiene.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Bruxelles 0032 (0)2 347 5338,  0032 (0)2 345 0040 și 0032 (0)2 344 1658, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice 0032(0)2 344 0854.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: https://www.mae.ro/node/51902, http://bruxelles.mae.ro/ și https://www.mae.ro/.

Inchide