Uciderea americancei de origine română în Abu Dhabi ar putea fi opera grupului Stat Islamic

Uciderea americancei de origine română în Abu Dhabi ar putea fi opera grupului Stat Islamic
Publicat: 04/12/2014, 22:10

Ibolya Ryan, o americancă în vârstă de 47 de ani născută în România, a fost înjunghiată mortal în mall-ul Boutik din Abu Dhabi.

Autoritățile din Emiratele Arabe Unite au arestat o femeie care are peste 30 de ani și care apare, purtând văl islamic integral, în imaginile surprinse imediat după crimă de sistemul de supraveghere video al centrului comercial.

Generalul Saif bin Zayed Al Nahyan, vicepremier și ministru de Interne al Emiratelor Arabe Unite, a declarat că, în afară de crimă, suspecta a încercat să plaseze un dispozitiv exploziv în fața casei unui medic american. Autoritățile au stabilit că cele două atacuri nu au avut o motivație personală, fiind vizați cetățeni americani.

Departamentul de Stat a emis, la sfârșitul lunii octombrie, un avertisment adresat cetățenilor americani aflați în Orientul Mijlociu prin care se făcea apel la vigilență din cauza riscului unor atacuri teroriste. În Emiratele Arabe Unite sunt peste 30.000 de cetățeni americani, majoritatea locuind în Dubai.

Potrivit experților citați de revista Time, atacul pare a purta marca grupului terorist sunnit Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant – SI/SIIS/SIIL). Rețeaua teroristă a lansat un apel la atacuri în țări care participă la raidurile aeriene din Irak și Siria. Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar și Arabia Saudită fac parte din coaliția internațională formată din peste 60 de țări care efectuează raiduri asura pozițiilor grupului SIIS din Siria și Irak.

„Asistăm la intensificarea incidentelor atribuite grupului DAESH (SIIS) în statele din zona Golfului Persic”, afirmă Theodore Karasik, consilier la institutul Risk Insurance Management din Dubai. Analistul a amintit că, în noiembrie, în Arabia Saudită au avut loc numeroase atacuri teroriste, iar un cetățean danez se numără printre victime.

„Străinii aflați în țări din Golful Persic sunt foarte vulnerabili și ar trebui să adopte măsuri de precauție”, atrage atenția specialistul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase