• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Ucraina, amendă uriașă pentru Gazprom

Ucraina, amendă uriașă pentru Gazprom
Autoritatea pentru concurență din Ucraina a amendat grupul rus Gazprom cu 85 de miliarde grivne (3,5 miliarde dolari), pentru folosirea abuzivă a poziției de monopol pe piața ucraineană a tranzitului gazelor, a anunțat vineri șeful instituției, Iuri Terentiev, pe Facebook.

Decizia autorității ucrainene este cel mai recent capital al unui conflict de lungă durată dintre cele două țări, care a avut ca rezultat o scădere accentuată a livrărilor rusești de gaze către Ucraina, transmite Reuters.

„A fost luată o decizie în legătură cu abuzul de monopol pe piața tranzitului de către Gazprom. Amenda este de 85 de miliarde de grivne”, a scris Terentiev.

Autoritatea pentru concurență nu a oferit detalii, iar reprezentanții Gazprom nu au fost disponibili pentru comentarii.

Gazprom a anunțat săptămâna trecută că Ucraina datorează companiei 2,549 miliarde de dolari pentru gazele livrate în trimestrul al treilea al anului trecut, iar banii ar trebui plătiți în termen de 10 zile.

Suma include banii datorați în cadrul clauzei „cumpără sau plătește”, din acordul de livrare a gazelor.

Naftogaz a calificat această clauză drept „ilegală și nulă”.

Solicitarea Gazprom a venit după decizia Naftogaz de a impune o majorare de 5% a tarifului de tranzit pentru exportul gazelor rusești în Europa.

Uniunea Europeană primește circa 40% din importurile de gaze rusești prin intermediul Ucrainei.

Disputa dintre Gazprom și Naftogaz a ajuns la curtea de arbitraj de la Stockholm, pretențiile Gazprom din partea Ucrainei fiind în prezent de 29,2 miliarde de dolari.

Inchide