Ucraina cere de urgență curent din România. Sistemul energetic nu a fost încă atacat, dar Kievul este în impas. Rusia stochează rachete

Ucraina cere de urgență curent din România. Sistemul energetic nu a fost încă atacat, dar Kievul este în impas. Rusia stochează rachete
Publicat: 23/11/2023, 16:19
Actualizat: 23/11/2023, 16:20

Strategia Moscovei în războiul din Ucraina constă și în atacul sistemului energetic, atât producție cât și distribuție. Deși, Moscova nu a lovit încă capacitățile de producție, Ucraina se înfruntă deja cu o penurie de curent, datorată, în parte scăderii temperturilor.

Operatorul de energie Ukrenergo a anunțat joi că rețeaua de electricitate ucraineană se află într-o situație „dificilă” de miercuri și că a cerut furnizări de urgență de la România, Slovacia și Polonia, transmite AFP.

Consumul de curent al Ucrainei a crescut brusc

Deși Rusia nu a desfășurat până acum bombardamente masive asupra sistemului energetic ucrainean, așa cum a făcut-o iarna trecută, acesta se chinuie deja să facă față creșterii consumului provocat de scăderea temperaturilor. „Astăzi, consumul de electricitate continuă să crească, iar sistemul energetic este în deficit”, a informat Ukrenergo pe Telegram, precizând că miercuri a fost nevoită să recurgă la „asistență de urgență” din partea a trei țări vecine: România, Slovacia și Polonia.

„Situația rămâne dificilă” joi, cu un deficit continuu de electricitate, a transmis Ukrenergo, adăugând că „reparațiile sunt în curs de desfășurare în mai multe grupuri de centrale termice”.

Acest deficit se datorează faptului că „a crescut consumul din cauza vremii reci, ceea ce a provocat o sarcină suplimentară asupra centralelor”, a explicat operatorul național ucrainean.

Zelenski se așteaptă la o catastrofă

Președintele ucrainean Volodimr Zelenski a declarat la începutul lunii octombrie că Rusia va încerca să „distrugă” sistemul de electricitate al țării sale în această iarnă.

Pentru a contracara această amenințare, Kievul le cere aliaților săi occidentali noi sisteme de apărare aeriană. Miercuri seară, a anunțat crearea unei „coaliții pentru dezvoltarea apărării antiaeriene” a Ucrainei, principalii contributori urmând să fie Franța și Germania. „Încă nu se poate face public totul, dar scutul aerian ucrainean este întărit literalmente în fiecare lună”, a spus Zelenski.

Sistemul energetic al Ucrainei, vulnerabil, rușii par să pregătească lovituri masive

Oficiali ucraineni au spus, pe 8 noiembrie, că în săptămânile anterioare, Rusia a atacat infrastructura energetică ucraineană de 60 de ori, lovituri care au venit în timp ce se apropie iarna și temperaturile scad, ceea ce a dus la creșterea consumului de energie.

Ucraina se teme că Rusia va desfășura o campanie concertată de atacuri asupra rețelei electrice și în a doua iarnă de război. Iarna trecută, mii de drone și rachete rusești au vizat sectorul energetic al Ucrainei, provocând pene de curent generalizate.

Rusia stochează rachete pentru lovituri țintite

Ministrul Energiei, German Galușcenko, care a fost la începutul acestei luni în vizită în Statele Unite, a declarat că guvernul său discută cu partenerii occidentali despre cum să treacă peste lunile critice de frig. Occidentul a intensificat livrările de apărare aeriană pentru a neutraliza amenințarea.

„După fiecare nou atac, nevoia de echipamente energetice crește și, prin urmare, ajutorul partenerilor pentru sectorul de energie ucrainean este foarte important, a transmis ministerul ucrainean al energiei.

Ucraina are o apărare aeriană mai bună în această iarnă, dar sistemul său energetic este mai vulnerabil, deoarece este încă șubred în urma atacurilor din iarna trecută. Agenția militară de spionaj a Ucrainei a spus că Rusia a pus deoparte sute de rachete pentru campania de lovituri aeriene de iarnă.

Citiți și: UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 638: Vladimir Putin a ajuns în Belarus, pentru a discuta despre „îmbunătățirea sistemului de securitate colectivă”

Fetiță de 2 ani, dată dispărută în Ucraina, ADOPTATĂ în Rusia de un aliat politic al lui Putin. Soția sa este „șefa afacerilor cu copii din Moscova”

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii