Ucraina recunoaște că a provocat exploziile de la baza militară rusă din Crimeea. Inițial a negat că s-ar afla în spatele atacurilor

Ucraina recunoaște că a provocat exploziile de la baza militară rusă din Crimeea. Inițial a negat că s-ar afla în spatele atacurilor
BAZA AERIANA MILITARA CRIMEEA / Sursa: AP/ Mediafax FOTO
Publicat: 07/09/2022, 22:27

Ucraina recunoaște că a lansat o serie de atacuri aeriene asupra unei baze militare folosite de ruși în Crimeea la mai bine de o lună de la producerea evenimentelor, după ce inițial a negat că s-ar afla în spatele acestora.

Un atac cu rachetă produs la începutul lunii august a vizat baza militară rusă Saky. O persoană a murit atunci, iar ucrainenii au refuzat să își recunoască implicarea și chiar au pus explozia pe seama țigărilor aruncate de soldații ruși, potrivit BBC.

Recunoașterea confirmă o extindere semnificativă a conflictului în Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014.

Într-un articol pentru agenția națională de știri Ukrinform, comandantul suprem al armatei ucrainene, Valeriy Zaluzhnyi, a declarat că rachetele au vizat o serie de situri militare din Crimeea, inclusiv baza aeriană Saky. El a afirmat că atacul împotriva unei baze folosite de Moscova pentru a lansa atacuri în Ucraina, a scos „din acțiune” 10 avioane de război rusești, scrie Mediafax.

Pe lângă faptul că a afectat capacitățile militare ale Rusiei, atacul a avut scopul să conteste încrederea militară generală a Rusiei, a arătat Zaluzhnyi.

Atacurile au făcut parte dintr-un răspuns deliberat la eforturile Rusiei de a încerca să își distanțeze proprii civili de conflict, a mai spus el.

Baza aeriană Saky se află în apropiere de Novofedorivka, pe coasta de vest a Crimeei, o zonă de plajă populară printre turiștii ruși. Este pentru prima dată când Ucraina atacă peninsula Crimeea de la începutul invaziei ruse.

Armata ucraineană: „Prognoza meteo spune că va fi foarte cald în Crimeea”

Peninsula controlată de Rusia a devenit subiectul unui număr tot mai mare de amenințări militare ucrainene în ultimele săptămâni.

„Prognoza meteo spune că va fi foarte cald în Crimeea”, a avertizat miercuri armata ucraineană pe Twitter, înainte de a sugera că forțele de ocupație ale Moscovei ar putea fi forțate să se întoarcă înot în Rusia, traversând Marea Neagră.

Afirmația Ucrainei cu privire la rolul său în atacul din august marchează o răsturnare radicală față de poziția sa oficială anterioară. La un moment dat, ministrul ucrainean al apărării a sugerat chiar că explozia de la Saky ar fi putut fi cauzată de fumatul neglijent al soldaților ruși.

„Se pare că aceștia și-au aruncat mucurile de țigară în mai multe locuri în același timp”, a declarat Oleksii Reznikov pentru un canal de știri danez de presă.

La rândul lor, autoritățile instalate de Rusia în Crimeea au refuzat să acuze direct Ucraina. În schimb, oficialii locali au pus exploziile de la baza aeriană Saky pe seama unei detonări inexplicabile de muniție, înainte de a vorbi despre „acte de sabotaj”.

Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în martie 2014, după un referendum considerat ilegitim de comunitatea internațională. Votul a fost organizat în grabă, după ce trupe rusești fără uniforme au preluat controlul asupra mai multor locuri strategice din jurul peninsulei.

Marinela Sarbu
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase