UE amenință Turcia. Războiul declarațiilor Ankara – Bruxelles pe tema vizelor continuă

Redactor:
Mihai Boeru
UE amenință Turcia. Războiul declarațiilor Ankara – Bruxelles pe tema vizelor continuă
Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a afirmat că șeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, ar trebui "să reflecteze de două ori" înainte de a reveni asupra acordului încheiat de curând,cu Uniunea Europeană pentru stoparea afluxului de migranți, informează agenția France Presse.

Juncker a facut acestă declarație, la Paris, cu ocazia unui dejun organizat de Asociația presei prezidențiale. „Erdogan trebuie să reflecteze de două ori înainte de a ne spune, așa cum afirmă unii dintre miniștrii săi, că acordul nu va aplicabil” a subliniat președintele Comisiei Europene. 

Declarația lui Junker vine după ce președintele turc a avertizat în urmă cu câteva zile Uniunea că parlamentul de la Ankara va bloca punerea în aplicare a acordului dacă UE nu va accelera ridicarea vizeleor pentru cetățenii turci.

Dacă va renunța la acord, Recep Tayyip Erdogan, va trebui să ” le explice tinerilor turci, oamenilor de afaceri, jurnaliștilor și altora de ce sunt cantonați pe teritoriul turc” și de ce șeful statului turc „este la originea faptului că turcii nu pot circula liber în Europa”a mai declarat Juncker.

Totodată președinte Comisiei Europene a recunoscut că are „relații amicale îndelungate, dar acum tumultoase cu președintele Erdogan” care a ținut să remarce  că există o „prăbușire a ambițiilor” Turciei față de UE în ultimii doi ani.

Juncker a insistat că Turcia „trebuie să răspundă celor 72 de condiții” puse de Uniunea Europeană pentru ca cetățenii săi să beneficieze de dreptul de a călători liber în Europa, mai ales în condițiile în care acordul semnat de cele două părți a fost negociat îndelung, fiind semnat ” după zile și nopți de negociere”.

Printre cele 72 de condiții cerute de UE turciei se numără și o nouă legislație ăn meterie de terorism. Junker a spus că speră că Turcia „se va conforma definiției europene a terorismului”.

 

Inchide