UE analizează ”TOATE OPȚIUNILE” pentru bugetul militar /Va fi intensificată asistența pentru Ucraina, dar nu există acord privind activele

UE analizează ”TOATE OPȚIUNILE” pentru bugetul militar /Va fi intensificată asistența pentru Ucraina, dar nu există acord privind activele
Publicat: 22/03/2024, 15:17

Uniunea Europeană analizează ”toate opțiunile” pentru consolidarea apărării comunitare și va intensifica asistența militară pentru Ucraina, dar liderii europeni nu au ajuns la niciun acord privind utilizarea profiturilor generate de activele ruse blocate prin sancțiuni.

”Uniunea Europeană menține angajamentul de intensificare a capacității de reacție, de a avea capabilitățile necesare și ambiției, în contextul amenințărilor tot mai mari și al provocărilor de securitate. Pe baza Declarației de la Versailles și a Direcției Strategice, UE va reduce dependențele strategice și își va suplimenta capabilitățile. Baza europeană tehnologică și industrială în materie de apărare va consolidată corespunzător în întreaga Uniune Europeană”, arată Declarația comună a liderilor statelor UE, adoptată la summitul Consiliului European.

Țările UE vor suplimenta cheltuielile pentru apărare și va fi îmbunătățit accesul industriei comunitare de apărare la finanțe publice și private.

”În acest context, Consiliul European invită Consiliul UE și Comisia Europeană să exploreze toate opțiunile de mobilizare a fondurilor și să prezinte un raport în iunie”, precizează Declarația. Formularea semnalează că Germania menține opoziția privind emiterea de euro-bonduri pentru finanțarea în comun a cheltuielilor militare, dar că sunt analizate toate variantele în acest sens.

UE menține sprijinul pentru Ucraina în eforturile de respingere a invaziei ruse

”Consiliul European menține angajamentul de susținere a independenței Ucrainei, a suveranității și integrității teritoriale în cadrul frontierelor recunoscute internațional. Rusia nu trebuie să câștige. Ținând cont de urgența situației, Uniunea Europeană rămâne determinată să continue să furnizeze Ucrainei și poporului ucrainean tot sprijinul politic, financiar, economic, umanitar, militar și diplomatic cât timp va fi necesar și la intensitatea de care este nevoie”, subliniază Consiliul European.

Persistă divergențele în privința utilizării activelor ruse

Formularea din Declarația comună confirmă persistența disensiunilor în privința utilizării profiturilor generate de activele ruse blocate prin sancțiunile occidentale.

”Consiliul European a revizuit progresele privind viitorii pași spre direcționarea către Ucraina a veniturilor extraordinare provenind din activele ruse imobilizate, inclusiv prin posibilitatea finanțării asistenței militare. Invită Consiliul UE să avanseze activitățile pe baza propunerilor formulate recent de Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și de Comisia Europeană. Susținerea militară și angajamentele de securitate vor fi furnizate ținând cont în totalitate de politicile de apărare și securitate ale anumitor state membre și de interesele de apărare și securitate ale tuturor statelor UE”, subliniază Declarația.

Citește și:

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Un nou test în relațiile dintre Germania și Franța, din cauza DISPUTELOR privind euro-obligațiunile pentru apărare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale