UE avertizează asupra riscurilor unei catastrofe umanitare în Fâșia Gaza și suplimentează finanțarea Autorității Palestiniene

UE avertizează asupra riscurilor unei catastrofe umanitare în Fâșia Gaza și suplimentează finanțarea Autorității Palestiniene
Publicat: 22/12/2023, 17:02

Uniunea Europeană a avertizat, vineri, asupra riscurilor de foamete în Fâșia Gaza și a cerut intervenția urgentă a comunității internaționale pentru a evita producerea unei catastrofe umanitare, anunțând un ajutor financiar de 118 milioane de euro destinat Autorității Palestinene.

”Suntem profund șocați de rezultatele Clasificării privind Securitatea Alimentară în Fâșia Gaza. Analiza arată că, potrivit estimărilor, întreaga populație din Fâșia Gaza se confruntă cu nesiguranță alimentară, iar un sfert din populație se confruntă cu foamete catastrofală și înfometare. Este o situație fără precedent. Este o evoluție gravă și trebuie să fie un semnal de alarmă pentru întreaga lume, care trebuie să acționeze pentru a preveni o catastrofă umanitară mortală”, afirmă, într-un comunicat comun, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, și Janez Lenarcic, comisarul european pentru Gestionarea Crizelor.

”Singura modalitate de a evita moartea oamenilor de foame este asigurarea protecției civililor, prin permiterea accesului personalului umanitar și medical în siguranță pe întregul teritoriu al Fâșiei Gaza și prin furnizarea unei cantități suficiente de alimente tuturor civililor, oriunde se află”, subliniază oficialii UE.

În anul 2023, Uniunea Europeană a suplimentat până la peste 100 de milioane de euro asistența umanitară pentru Fâșia Gaza, iar 46 de milioane de euro au fost alocate în mod specific pentru alimente.

Vineri, Comisia Europeană a adoptat un plan de asistență financiară de 118,4 milioane de euro destinat Autorității Palestiniene. Fondurile vor fi utilizate pentru plata salariilor și pensiilor în Cisiordania, precum și pentru asistență destinată persoanelor vulnerabile.

”Situația din Gaza și din Cisiordania, inclusiv în Ierusalimul de Est, este foarte îngrijorătoare. Am multiplicat de patru ori asistența umanitară în Gaza și, după examinarea atentă a fondurilor, anunțăm asistență și pentru Autoritatea Palestiniană. Uniunea Europeană rămâne cel mai important donator de fonduri pentru palestinieni și ne gândim deja la un pachet mai amplu, pe termen lung, pentru anul viitor, pentru a contribui la stabilitatea economică și politică a Fâșiei Gaza și a Cisiordaniei, imediat ce condițiile de pe teren vor permite acest lucru, în cadrul eforturilor internaționale mai ample pentru soluția a două state”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la 20.057 de morți în Fâșia Gaza, iar alte 53.320 de persoane au fost rănite, potrivit Ministerului local al Sănătății, subordonat mișcării islamiste Hamas. Un raport al Națiunilor Unite arată că peste 570.000 de oameni sunt afectați de foamete din cauza ofensivei israeliene.

Citește și:

Statele Unite continuă eforturile diplomatice pentru o rezoluție acceptabilă în Consiliul de Securitate ONU privind conflictul din Fâșia Gaza

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Codin Maticiuc, replică pentru cei care îl acuză că fură din banii de caritate. „muncesc...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne