UE salută decizia Curții Internaționale de Justiție și cere Israelului să o aplice imediat /Erdogan speră că se va opri ofensiva din Fâșia Gaza

UE salută decizia Curții Internaționale de Justiție și cere Israelului să o aplice imediat /Erdogan speră că se va opri ofensiva din Fâșia Gaza
Publicat: 26/01/2024, 17:59

Uniunea Europeană a salutat, vineri, decizia Curții Internaționale de Justiție (CIJ) și a cerut Israelului să o aplice ”imediat” și ”în totalitate”, în timp ce președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a exprimat speranța că armata israeliană va opri ofensiva din Fâșia Gaza.

”Luăm act de hotărârea Curții Internaționale de Justiție ca reacție la solicitarea Africii de Sud de a fi aplicate măsuri provizorii. Uniunea Europeană reafirmă susținerea permanentă pentru Curtea Internațională de Justiție, principalul organism al Națiunilor Unite”, anunță, într-un comunicat comun, Comisia Europeană și Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate.

”Ordinele Curții Internaționale de Justiție sunt obligatorii pentru toate părțile, iar acestea trebuie să se conformeze. Uniunea Europeană se așteaptă să fie aplicate în totalitate, imediat și în mod concret”, subliniază Uniunea Europeană.

Recep Erdogan salută decizia Curții Internaționale de Justiție

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a salutat, la rândul său, decizia ”valoroasă” a Curții Internaționale de Justiție.

”Sperăm că atacurile Israelului împotriva femeilor, copiilor și bătrânilor vor înceta”, a afirmat liderul de la Ankara, care a criticat constant ofensiva israeliană din Fâșia Gaza.

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a emis, vineri, o decizie preliminară în cazul intentat de Africa de Sud, cerând Israelului să adopte ”toate măsurile posibile” pentru evitarea actelor de genocid în Fâșia Gaza. Judecătorii au cerut Israelului ”să implementeze toate măsurile posibile” pentru a evita comiterea de acte de genocid împotriva palestinienilor, în conformitate cu Articolul 2 al Convenției privind combaterea Actelor de Genocid.

De asemenea, Curtea Internațională de Justiție cere Israelului să acționeze pentru sancționarea actelor de instigare la comiterea de genocid împotriva palestinienilor și să furnizeze ”asistență umanitară, în mod urgent, pentru atenuarea condițiilor adverse din Fâșia Gaza”. Instanța internațională a solicitat Israelului să aplice toate măsurile necesare pentru oprirea uciderii, rănirii și înrăutățirii condițiilor umanitare în Fâșia Gaza. Guvernul israelian este obligat să prezinte instanței un raport, în termen de o lună, despre măsurile aplicate. Decizia are valoare juridică obligatorie și nu poate fi contestată prin apel, dar este dificilă impunerea aplicării.

În schimb, Curtea Internațională de Justiție nu a admis solicitarea Africii de Sud în sensul impunerii unui armistițiu unilateral imediat din partea Israelului.

Ministrul israelian al Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, liderul formațiunii de extremă-dreapta Otzma Yehudit (Forța Evreiască), a catalogat drept ”antisemită” Curtea Internațională de Justiție. ”Decizia instanței antisemite de la Haga demonstrează ceea ce era deja cunoscut: nu vrea justiție, ci mai degrabă persecutarea poporului evreu. (…) Nu trebuie să se țină cont de hotărâri care periclitează existența statului Israel. Trebuie să continuăm acțiunile de înfrângere a inamicului până la victoria totală”, a declarat Itamar Ben Gvir.

Foto: Profimedia

Citește și:

Curtea Internațională de Justiție cere Israelului să evite comiterea actelor de GENOCID în Fâșia Gaza

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Meghan Markle, sperietoarea de la Palatul Kensington. Angajații tremurau când o vedeau
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului