UE vrea, pe fondul protestelor, avansarea Politicii agricole comune /Macron cere CONTROALE uniforme în țările UE

UE vrea, pe fondul protestelor, avansarea Politicii agricole comune /Macron cere CONTROALE uniforme în țările UE
Publicat: 01/02/2024, 21:28

Charles Michel, președintele Consiliului European, a admis, la finalul summitului de la Bruxelles, că există nemulțumiri profunde ale fermierilor europeni, pledând pentru intensificarea Politicii agricole comune, în timp ce președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut crearea unei ”forțe europene de control” agricol, pentru aplicarea uniformă a reglementărilor în spațiul comunitar.

”Ne reunim într-un moment în care, în anumite țări europene, inclusiv în Belgia, iar acest lucru se vede în jurul acestei clădiri, agricultorii își manifestă furia, nemulțumirea, sunt îngrijorați pentru viitorul lor. Era important ca liderii să aibă ocazia de a aborda subiectul, ceea ce am făcut, pentru a reafirma nu doar atașamentul nostru față de politica agricolă comună, unul dintre pilonii importanți ai proiectului european. Dincolo de exprimarea atașamentului, considerăm că această politică agricolă comună are un rol esențial”, a declarat Charles Michel, la finalul summitului special de la Bruxelles.

Președintele Consiliului European a notat că sunt pregătite ”măsuri pe termen scurt” ale Comisiei Europene.

”Dar a fost lansat și un proces pentru reuniuni cu actorii din domeniul agro-alimentar, inclusiv cu agricultorii, pentru a pregăti, în cadrul procesului democratic european (…), modul în care va evolua politica agricolă comună, pentru a fi adaptată nevoilor agricultorilor, dar și pentru a face față necesităților în materie de suveranitate alimentară”, a subliniat Charles Michel.

Emmanuel Macron vrea înființarea unei ”forțe europene de control” agricol

Prezent la summitul de la Bruxelles, președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat că Uniunea Europeană pregătește măsuri concrete pentru facilitarea activităților fermierilor.

”Sunt așteptate simplificări concrete și tangibile de la sfârșitul lunii februarie”, a declarat Emmanuel Macron, amintind că va fi introdus un ”mecanism consolidat de salvgardare” care va putea fi activat pentru limitarea importurilor de cereale ucrainene.

”Este necesară crearea unei forțe europene de control sanitar și agricol pentru evitarea concurenței neloiale” între statele membre UE și pentru ”verificarea uniformă a respectării reglementărilor în toate țările”, a precizat președintele Franței, conform cotidianului Le Monde.

Fermierii francezi au organizat proteste masive în ultimele săptămâni, cerând facilități și protejarea de concurența neloială.

În acest context, Macron a subliniat că i-a cerut președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aplicarea la nivel comunitar a unor reglementări asemănătoare cu Legea EGalim din Franța, care echilibrează relațiile comerciale între producătorii din agricultură și marile rețele comerciale.

Anterior, premierul Franței, Gabriel Attal, a anunțat măsuri suplimentare pentru ajutarea agricultorilor, pledând pentru protejarea suveranității franceze și europene, pe fondul protestelor masive din mai multe state.

”În întreaga Europă, agricultorii noștri se confruntă cu o stare de nemulțumire, în contextul unei crize care îi afectează și pe vecinii noștri. În întreaga Europă apar următoarele întrebări: cum să putem continua să producem mai mult și mai bine, cum să putem face față schimbărilor climatice, cum să facem față concurenței neloiale din străinătate, cum să rezistăm pe o piață care foarte adesea este ca o junglă?”, a declarat Gabriel Attal.

Premierul Franței a anunțat ”o nouă etapă” în programul de protejare a agricultorilor, inclusiv prin subvenții suplimentare, în valoare de 150 de milioane de euro. Până acum, Guvernul Franței a anunțat angajamente de până la 400 de milioane de euro pentru susținerea fermierilor.

”Vrem să prezentăm o nouă etapă, care începe printr-un mesaj clar, cu două cuvinte-cheie pentru agricultura noastră: producție și protecție. (…) Această etapă va continua să fie aplicată la nivelul Europei. Trebuie să punem capăt naivității, activităților nereglementate, regulilor și normelor pe care nu le mai vrem”, a subliniat Attal, cerând reciprocitate și măsuri de protecție ”de legea junglei” și de ”concurența neloială”.

Comisia Europeană a propus, miercuri, prelungirea facilităților acordate exporturilor din Ucraina și Republica Moldova, dar, pe fondul protestelor fermierilor europeni, vrea introducerea unui ”mecanism consolidat de salvgardare”, pentru exercitarea unui control asupra importurilor de cereale ucrainene.

Foto: Profimedia

Citește și:

Președintele Fed TEMPEREAZĂ așteptările privind relaxarea politicii monetare /Reducerea dobânzilor nu este ”ipoteza de bază”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului