ULTIMATUM OFICIAL al UE: Grecia are termen trei luni pentru a-și securiza frontierele, altfel e SUSPENDATĂ din Schengen

Redactor:
Valentin Vidu
ULTIMATUM OFICIAL al UE: Grecia are termen trei luni pentru a-și securiza frontierele, altfel e SUSPENDATĂ din Schengen
Uniunea Europeană a recomandat oficial Greciei, vineri, să rezolve urgent problemele în domeniul controlului frontierelor, avertizând că, în caz contrar, există riscul reintroducerii controalelor în Spațiul Schengen pentru o perioadă de până la doi ani.

Consiliul Uniunii Europene a recomandat oficial Greciei, vineri, să ia măsuri suplimentare pentru securizarea frontierelor maritime, avertizând că, în caz contrar, există riscul reintroducerii controalelor în Spațiul Schengen.

Un raport al Comisiei Europene (CE) stabilea, în urmă cu două săptămâni, că Grecia și-a „neglijat în mod grav” obligația de a asigura controlul la frontiera externă a Spațiului Schengen.

Această decizie ar putea antrena o suspendare a reglementărilor Schengen și de către alte state.

Peste 850.000 de imigranți extracomunitari au tranzitat în 2015 teritoriul Greciei în drumul spre state occidentale ale Uniunii Europene.

Decizia de vineri a fost luată de Consiliul Uniunii Europene pe baza unei propuneri făcute pe 27 ianuarie de Comisia Europeană.

Grecia a ignorat „în mod grav” obligațiile privind securizarea frontierelor și riscă suspendarea din Spațiul Schengen, potrivit unui proiect de raport elaborat de Comisia Europeană la sfârșitul lunii ianuarie.

„Grecia a neglijat în mod grav obligațiile și există deficiențe grave în privința verificărilor la frontierele externe, iar aceste probleme trebuie remediate de autoritățile elene”, a declarat pe 27 ianuarie Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Grecia are obligația de a securiza frontierele externe și a primit un termen de trei luni pentru îmbunătățirea măsurilor de limitare a imigrației, riscând, în caz contrar, excluderea temporară din Schengen.

La rândul său, ministrul grec al Imigrației, Ioannis Mouzalas, a cerut Uniunii Europene deportarea rapidă spre Turcia a imigranților extracomunitari care nu sunt eligibili pentru obținerea de azil.

Austria a propus vineri suspendarea Greciei din Schengen până la securizarea frontierei martitime cu Turcia, pledând, alături de Germania, Belgia, Suedia și Danemarca pentru reintroducerea controalelor temporare în spațiul de liberă circulație, pentru oprirea imigrației.

Peste un milion de extracomunitari au pătruns în spațiul Uniunii Europene în ultimul an, situație care a generat dispute între statele membre UE și măsuri radicale, luate inclusiv în interiorul Spațiului Schengen. Germania, Austria, Suedia și Danemarca au introdus deja, în ultimele luni, controale temporare în cadrul Schengen. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, avertizau săptămâna trecută că Uniunea Europeană are la dispoziție două luni pentru a soluționa criza imigrației, altfel există riscul destrămării Spațiului Schengen și zonei euro. La rândul său, Jeroen Dijsselbloem, președintele Eurogrup, a afirmat că menținerea spațiului de liberă circulație Schengen este esențială pentru prosperitatea economică a zonei euro. Ministrul german al Finanțelor, Wolfgang Schäuble, a atras atenția că o eventuală suspendare a Spațiului Schengen va pune în pericol proiectul Uniunii Europene.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Ce avere are, de fapt, Gigi Becali! Bombă: îl concurează pe Ion Țiriac. `Rețineți ce...
Benone Sinulescu, călcat de hoți! L-au lăsat fără toată munca de un an de zile,...
CORONAVIRUS 18 aprilie. Situaţia pe judeţe. Doar 5 judeţe au peste 100 de cazuri noi....
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
SONDAJ. Topul politicienilor în care au încredere românii. Klaus Iohannis și Emil Boc, pe primele...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
Experimentul INUMAN care s-a petrecut la Pitești. Încercarea de DISTRUGERE a personalității umane, o pată...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Horoscop 19 aprilie 2021. Zodia care trece peste perioada dificilă
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Horoscop - luni, 19 aprilie 2021. N-o să-ți vină să crezi ce se întâmplă cu...
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
Inchide