Ultimul război al lui May. Negociatorul-șef pentru Brexit al Parlamentului European: La Londra ar putea veni un nou Guvern, cu o poziție diferită față de ieșirea din UE

Redactor:
Cristina Andrei
Ultimul război al lui May. Negociatorul-șef pentru Brexit al Parlamentului European: La Londra ar putea veni un nou Guvern, cu o poziție diferită față de ieșirea din UE
Detalii pe Gândul.

Guy Verhofstadt a spus, într-un interviu pentru BBC, chiar că o astfel de înfrângere pentru actualul premier ar putea duce la noi alegeri în Regat, acolo unde varianta cea mai probabilă ar fi formarea unui nou Guvern cu o poziție diferită față de Brexit. 

Întrebat ce crede că se va întâmpla dacă politicienii britanici votează împotriva înțelegerii încheiate de May cu Uniunea Europeană, Verhofstadt a replica că Regatul ar părăsi astfel blocul comunitar „fără niciun fel de acord”. 

„S-ar instala, bănuiesc, o adevărată criză în politica britanică. Estimez chiar că ar putea avea loc alegeri și, poate, după un nou scrutin, s-ar instala un nou Guvern, poate chiar cu o poziție diferită față de a actualului în ceea ce privește Brexitul”, a spus acesta. 

În timpul interviului, Verhofstadt a spus că el își dorește ca Marea Britanie să rămână, să fie membru al uniunii vamale și al zonei economice europene. „Vrem mai mult decât un tratat de liber schimb”, a adăugat acesta, care a explicat și că UE nu este împotriva unei perioade de tranziție și că este reciproc necesar să se discute și să se negocieze viitoarea relație: „Este normal ca într-o perioadă de tranziție pur și simplu să continui să respecți regulile și politicile în vigoare”. 

Guy Verhostadt a mai spus și că e inacceptabilă atingerea liberei circulații în timpul perioadei de tranziție, avertizând că este doar un mijloc de a „penaliza cetățenii”. Oficialul european a adăugat că până în martie 2019 este posibil să se ajungă la un consens în ceea ce privește acordul de retragere a Regatului din blocul comunitar, dar și asupra duratei perioadei de tranziție și asupra declarației politice care va descrie cadrul viitoarelor relații dintre Marea Britanie și UE. 

Verhostadt a transmis și că UE a înțeles faptul că Regatul vrea să procedeze diferit și să se distanțeze în anumite domenii, dar și să-și recâștige suveranitatea, dar a adăugat că va trebui „să suporte consecințele” pentru acest lucru. 

„Totul depinde de liniile roșii transmise dinspre partea britanică. Eu spun că piața unică este cea mai bună soluție pentru industria britanică și pentru economia din Regat, dar Guvernul britanic nu vrea acest lucru pentru că linia roșie este lipsirea cetățenilor de libera circulație”, a declarat oficialul european. 

 

 

 

Inchide