Un american cu o boală gravă cauzată de popcorn a fost despăgubit cu 7,2 milioane de dolari

Un american cu o boală gravă cauzată de popcorn a fost despăgubit cu 7,2 milioane de dolari
Publicat: 21/09/2012, 18:56
Actualizat: 19/02/2019, 14:31

Un american diagnosticat cu o boală respiratorie gravă, cauzată de un ingredient aromatizant pentru floricelele de porumb, numit diacetil, a câștigat procesul cu producătorul și distribuitorul produsului, primind despăgubiri de 7,2 milioane de dolari, informează guardian.co.uk.

Diacetilul, un ingredient folosit pentru a da aroma de unt floricelelor de porumb pentru microunde, poate provoca apariția bronșiolitei obliterante, o maladie respiratorie ireversibilă, descoperire făcută cu ani în urmă. Unul dintre primele studii privind efectele acestei substanțe asupra sănătății, prezentat în 2008 de Institutul național de sănătate a mediului (NIEHS) din SUA, a arătat, în urma testelor efectuate pe cobai în laborator, că diacetilul poate provoca broșiolită obliterantă.

Un bărbat din statul american Colorado, Wayne Watson, în vârstă de 59 de ani, diagnosticat cu această boală cronică în anul 2007, a primit despăgubiri de 7,2 milioane de dolari, după ce s-a dovedit că s-a îmbolnăvit din cauza floricelelor de porumb pe care le consuma zilnic. El a inhalat timp de ani de zile mirosul artificial de unt de pe floricele, dat de diacetil.

Jurații care au judecat cazul său au ajuns la concluzia că producătorul floricelelor pentru microunde consumate de Watson și lanțul de magazine în care erau comercializate au dat dovadă de neglijență, neavertizând cumpărătorii că diacetilul din compoziția produsului este periculos.

Bronșiolita obliterantă cauzează probleme respiratorii ireversibile, făcând dificilă scoaterea aerului din plămâni. Simptomele bronșiolitei obliterative sunt nespecifice, precum tuse și dificultatea de a respira, potrivit Centrului pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA. Evoluția bolii este lungă (luni, ani) cu perioade de exacerbări sau rapid progresive spre deces. Tratamentul, de cele mai multe ori, este ineficient, transplantul pulmonar reprezentând cea mai bună metodă.

Potrivit avocatului său, Wayne Watson din Denver a fost primul consumator de floricele de porumb pentru microunde diagnosticat cu această boală, care s-a manifestat cu precădere la muncitorii din fabricile de popcorn unde este folosit diacetilul.

Kenneth McClain, avocatul lui Watson, a reprezentat mai mulți astfel de muncitori care au început să intenteze procese angajatorilor din 2004 și au primit despăgubiri considerabile.

Verdictul în favoarea lui Watson este cel mai recent dintr-o serie de procese din ultimii 15 ani și a fost dat după nouă zile de deliberări.

Producătorul floricelelor consumate de acesta, Gilster-Mary Lee, din Illinois, trebuie să îi plătească 80 la sută din suma de 7.217.961 de dolari, iar restul despăgubirii trebuie plătită de lanțul de supermarket-uri King Soopers deținute de compania Kroger, care a anunțat că va face apel.

Avocatul care a reprezentat companiile acuzate a susținut că problemele de sănătate ale lui Watson au fost cauzate de chimicalele la care a fost expus lucrând timp de ani de zile într-o curățătorie de covoare. Însă unul din doctorii lui Watson, citat ca martor în proces, a arătat că boala acestuia este aceeași cu care au fost diagnosticați muncitorii expuși la diacetil.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
SUA încearcă să convingă Rusia și China să nu folosească Inteligența Artificială la armele nucleare