Un american naturalizat este DEȚINUT în Coreea de Nord pentru spionaj

Un american naturalizat este DEȚINUT în Coreea de Nord pentru spionaj
Publicat: 11/01/2016, 14:50

Bărbatul, cu care CNN precizează că a stat de vorbă în capitala nord-coreeană, s-a identificat drept Kim Dong Chul, un american naturalizat care a locuit la Fairfax, în statul Virginia.

„Cer guvernelor Statelor Unite sau Coreei de Sud să mă salveze”, a declarat Kim într-un intervu cu Will Ripley de la CNN, într-un hotel din capitala nord-coreeană.

Kim, în vârstă de 62 de ani, a fost adus în cameră de doi gardieni, care au insistat ca interviul să fie acordat în coreeană, prin intermediul unui translator oficial.

Traducerea a fost coroborată ulterior, în mod independent, de CNN.

– Spionaj în favoarea unor „elemente conservatoare”

Kim a declarat pentru CNN că, în 2001, s-a mutat la Yanji, un oraș situat în apropierea frontierei chinezo-nord-coreene, un important punct în comerțul dintre cele două țări.

De la Yanji, Kim a declarat că a făcut naveta zilnic la Rason, o zonă economică specială situată de partea nord-coreeană a frontierei, unde era președintele unei companii implicate în comerțul internațional și în servicii hoteliere.

Kim afirmă că a spionat din partea unor „elemente conservatoare sud-coreene”, motiv pentru care a fost arestat în octombrie 2015.

„Am fost însărcinat să fotografiez secrete militare și scene «scandaloase»”, a spus el.

Kim a prezentat postului american numele unui număr de cetățeni sud-coreeni, despre care a spus că i-au „inoculat o ură față de Coreea de Nord”.

Aceste persoane „mi-au cerut să distrug sistemul (nord-coreean) și să răspândesc propaganda împotriva Guvernului” de la Phenian, a adăugat el.

– Prins în flagrant

Potrivit lui Kim, oficiali nord-coreeni au spus că-i monitorizau activitățile începând din 2009, la doi ani după ce și-a înființat afacerea transfrontalieră.

El a început să lucreze ca spion în aprilie 2013, mituind locuitori să „culeagă materiale importante”, pe care el le-a trecut ilegal în China sau Coreea de Sud.

Întrebat dacă a lucrat vreun moment și pentru Statele Unite, Kim a negat ferm acest lucru.

Kim a fost arestat în octombrie 2015 în timpul unei întâlniri cu o sursă de la care urma să ia un USB și o cameră folosite pentru culegerea unor secrete militare.

Sursa, un fost militar nord-coreean în vârstă de 35 de ani, a fost de asemenea arestată. Kim a spus că nu cunoaște soarta acestui bărbat.

În cei aproape doi de spionaj în Coreea de Nord, Kim a câștigat doar aproximativ 5.300 de dolari

Întrebat de ce și-ar risca libertatea pentru o sumă atât de mică de bani, el a răspuns că „nu era vorba despre bani”.

Soția și cele două fiice ale lui Kim au rămas în China, iar el nu a mai avut niciun contact cu ele de când a fost arestat. Încercări repetate de a o contacta pe soția acestuia, cu ajutorul unui număr de telefon furnizat de acesta, s-au soldat cu eșecuri, precizează CNN.

– Deținut american secret?

Kim Dong Chul a făcut aceste declarații în prezența unor oficiali nord-coreeni, iar CNN precizează că nu poate stabili dacă ele au fost făcute sub constrângere sau nu.

Dacă se vor dovedi adevărate, Kim ar fi singurul cetățean american reținut în Coreea de Nord, un fapt dezvăluit abia luni.

Americanii Kenneth Bae și Matthew Miller au fost eliberați de Phenian în noiembrie 2014. Până la momentul respectiv, Bae a pestrecut peste doi ani într-o închisoare nord-coreeană.

La câteva ore după interviu, autoritățile nord-coreene au furnizat CNN pașaportul lui Kim cu scopul de a fi verificat, precizează postul.

Departamentul de Stat american a precizat că nu poate să confirme dacă Kim este cetățean american. „A vorbi public despre presupuse cazuri specifice de americani deținuți ne poate complica eforturile neobosite vizând eliberarea acestora”, a comentat diplomația americană pentru post.

CNN a discutat sâmbătă cu pastroul candian încarcerat Hyeon Soo Lim, care a declarat că speră să se întoarcă acasă „într-o bună zi”.

– Sănătos

Kim părea că se află într-o stare bună de sănătate. El a declarat că este hrănit în mod adecvat, primind trei mese pe zi.

Evocând reglementări internaționale cu privire la deținuți internaționali împotriva cărora încă nu au fost formulate acuzații, Kim a declarat că este deținut într-un hotel, la Phenian, și că are acces la ziare și televiziunea locale.

El era la curent cu presupusa testare de către Coreea de Nord a unei bombe cu hidrogen pe 6 ianuarie. A venit vremea „ca Guvernul american să renunțe la politicile sale ostile față de Coreea de Nord”, a spus el.

„Văzând că acest test al unei bombe-H a reușit, acum a venit timpul abandonării politicilor ostile și acțiunii în vederea ajutorării Coreei de Nord”, a declarat el.

„Statele Unite au nevoie să găsească o cale de reconciliere cu Coreea de Nord. Eu cred că principalul mijloc de a o face este un tratat de pace”, a adăugat Kim.

Întrebat ce are de spus despre asemănările dintre declarațiile sale și propaganda nord-coreeană și dacă vreunele dintre ele au fosr repetate sau stabilite potrivit unui scenariu anterior, Kim a răspuns că nu nu este așa și a acuzat presa occidentală că „nu înțelege” situația din această țară.

Occidentali deținuți anterior în Coreea de Nord au recunoscut că au făcut declarații sub presiunea regimului stalinist.

Tensiunile în Peninsula Coreea au atins unul dintre cele mai înalte niveluri din ultima perioadă, după ce Seulul a reluat propaganda în zona demilitarizată (DMZ) de la frontieră. Phenianul consideră aceste emisiuni drept un act de război, iar în trecut a deschis focul asupra difuzoarelor la care sunt transmise emisiunile de propagandă.

Un bombardier american de tip B-52 a survolat duminică Osan, în Coreea de Sud, un zbor prezentat de oficiali drept o măsură de solidaritate cu Seulul în urma presupusului test nuclear. Bombardierul strategic american a fost flancat de două avioane de vânătoare sud-coreene de tip F-15.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
David Beckam, în război cu un actor cunoscut. Miza este uriașă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri