• Publicat:
Internațional

Un autocar plin cu studenți, implicat într-un accident extrem de grav în Spania. Cel puțin 13 tineri au murit

Un autocar plin cu studenți, implicat într-un accident extrem de grav în Spania. Cel puțin 13 tineri au murit
Cel puțin 14 persoane au murit, iar alte 30 au fost rănite duminică în urma unui accident, în nordul Spaniei, în care a fost implicat un autocar la bordul căruia se aflau aproximativ 50 de studenți care se întorceau de la un festival de artificii, relatează AP online.

Între pasageri se aflau atât spanioli, cât și străini din peste 15 țări, au anunțat autoritățile spaniole.

Inițial, un purtător de cuvânt al Guvernului catalan, Jordi Jane, a declarat că 14 persoane au murit în accident, însă ministrul spaniol de Interne Jorge Fernandez Diaz a confirmat ulterior un bilanț de 13 morți. El a precizat că 28 de pasageri primeau îngrijiri medicale în spitale locale, iar alții au primit primul ajutor la locul accidentului.

Autocarul pare că s-a izbit de bariera din dreapta, pe autostrada AP7, după care s-a răsturnat și s-a lovit de bariera care desparte cele două sensuri, a declarat Jane, un purtător de cuvânt din provincia Catalunia, în nordul Spaniei.

Studenții, participanți la programul Erasmus, se întorceau de la Valencia, unde au asistat la renumitul festival de artificii „Fallas”, potrivit lui Jane. Cei mai mulți studiază la două universități din Barcelona.

Accidentul a avut loc în apropiere de Freginals, la jumătatea drumului între Valencia și Barcelona.

Oficiali din cadrul Guvernului catalan „contactau consulatele Ungariei, Germaniei, Suediei, Norvegiei, Elveției, Cehiei, Noii Zeelande, Marii Britanii, Italiei, Perului, Bulgariei, Poloniei, Irlandei, Palestinei Japoniei și Ucrainei”, se arată într-un comunicat.

Guvernul a refuzat să spună dacă această listă a consulatelor are legătură cu victimele sau cu pasagerii din mai multe autocare. Autocarul implicat în accident este unul dintre cele cinci autocare care au transportat studenți de la Barcelona, a precizat Guvernul catalan în comunicat.

Potrivit unor imagini transmise de televiziunea națională TVE, autocarul a lovit un vehicul care venea din direcția opusă, pe cealaltă bandă. Pasagerii din vehicul au fost răniți, a precizat Executivul local.

Șoferul autocarului a fost reținut și se afla la un post de poliție în orașul Tortosa, a precizat Jane. Condițiile meteorologice erau favorabile în momentul accidentului, iar o anchetă a fost demarată cu privire la circumstanțele în care a avut loc tragedia, a adăugat el.

Fernandez Diaz a declarat că șoferul a trecut testele de alcoolemie și droguri care i-au fost administrate.

Echipe de intervenție acționau în vederea degajării epavei, care a blocat circulația în ambele sensuri pe această autostradă ce asigură o legătură între Spania și Franța de-a lungul coastei mediteraneene, potrivit lui Jane.

Programul Erasmus se adresează studenților din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, cărora le oferă acces în unele dintre cele mai bune universități de pe continent.

Festivalul Fallas are loc anual la Valencia de Sfântul José, patronul tâmplarilor, și atrage mii de turiști din întreaga lume.

Monumente de lemn și efigii ale unor persoane celebre, reprezentate adesea în posturi comice, pe care artiști locali le sculptează peste an, sunt arse în cadrul unei ceremonii vii, însoțite de focuri de artificii zgomotoase.

 

 

Inchide