Un avion de linie rusesc s-a prăbușit în Egipt cu peste 200 de persoane la bord. Pilotul a raportat o defecțiune tehnică. Nu există supraviețuitori UPDATE

Publicat: 31/10/2015, 16:47
Actualizat: 06/07/2016, 05:46

UPDATE 5 ISIS revendică doborârea avionului de pasageri, potrivit AFP, care citează un mesaj postat pe Twitter de ramura egipteană a grupării jihadiste Statul Islamic.

„Soldații califatului au reușit să doboare în provincia Sinai un avion rus”, se arată în postarea care circulă pe conturile de Twitter ale jihadiștilor. ISIS spune că atacul este un răspuns la intervenția militară ruse împotriva combatanților grupării Statul Islamic în Siria.

UPDATE 4. Oficiali militari și din domeniul securității din Egipt au anunțat sâmbătă că nu există supraviețuitori în urma prăbușirii în Peninsula Sinai a unui avon de linie rusesc, care efectua o cursă de la Sharm el-Sheikh către Sankt Petersburg, relatează Associated Press în pagina online, citată de Mediafax.

Oficialii, care au făcut declarațiile sub protecția anonimatului, au precizat că toate cele 224 de persoane aflate la bordul avionului erau cetățeni ruși.

Avionul companiei aeriene ruse Kogalimavia, care avea la bord 217 pasageri și șapte membri ai echipajului, s-a prăbușit sâmbătă la scurt timp după decolarea din Sharm el-Sheikh, într-o zonă din Peninsula Sinai unde Egiptul se confruntă cu insurgența islamistă.

Ministrul egiptean al Aviației civile a declarat că o echipă de anchetatori a sosit la locul prăbușirii avionului, la sud de orașul el-Arish, pentru a examina fragmentele epavei și a încerca să localizeze înregistratoarele de zbor (cutiile negre).

Oficiali egipteni au afirmat că pilotul a raportat dificultăți tehnice și a cerut permisiunea să efectueze o aterizare de urgență, chiar înainte de a pierde contactul cu controlorii de trafic aerian.

Adel Mahgoub, președintele companiei de stat care administrează aeroporturile civile egiptene, a declarat că avionul efectuase cu succes verificările tehnice la aeroportul din Sharm el-Sheikh înainte de decolare.

Kremlinul a decretat duminică zi de doliu național pentru victimele accidentului aviatic.

Președintele Vladimir Putin le-a ordonat oficialilor ruși din serviciul pentru situații de urgență să se deplaseze la locul prăbușirii. Ministrul pentru Situații de Urgență, Vladimir Pucikov, va coordona operațiunile de căutare în Egipt, a precizat ministerul.

Comitetul rus de Anchetă a demarat o investigație privind prăbușirea avionului de pasageri, referitor la posibile încălcări ale procedurilor de siguranță a zborurilor.

UPDATE 3. UPDATE 11:21. Autoritățile egiptene au trimis 45 de ambulanțe în zona în care a fost descoperită epava avionului – regiunea Arish de Sud, Peninsula Sinai – scrie mirror.co.uk. Avionul s-a prăbușit într-o regiune greu accesibilă. Căpitanul zborului 7K9268 a anunțat după decolare că avionul are o defecțiune tehnică și a cerut schimbarea direcție de zbor. Aeronava a fost în aer timp de 25 de minute.

Potrivit ministerului aviației civile din Egipt, avionul se afla la o altitudine de 9.400 metri când a dispărut de pe ecranele radar.

Autoritățile au mai precizat că la bordul avionului rusesc se aflau 17 copii. De asemenea, nu există indicii care să arate că avionul de pasageri ar fi fost doborât de teroriști. În Sinaiul de Nord din Egipt se află un grup islamist afiliat ISIS, care a ucis numeroși soldați și polițiști.

UPDATE 2. Cursa Kolavia 7K9268, un Airbus A320, a dispărut de pe radar la 23 de minute de la decolarea de pe Aeroportul Sharm El-Sheikh, scrie rt.com.

Avionul se deplasa între resortul turistic egiptean și St. Petersburg și aparține companiei Kogalymavia, care folosește numele Metrojet.

Avionul ar fi trebuit să contacteze turnul de control din Larnaca, după ce a intrat în spațiul aerian al Egiptului, dar nu a făcut acest lucru.

Potrivit RIA Novosti, pilotul avionului dispărut a cerut o schimbare a direcției de zbor, spunând că aeronava va ateriza în Cairo.

Compania Metrojet a fost implicată în 2011 într-un accident grav, când unul din avioanele sale a luat foc pe aeroportul Surgut din Munții Urali, Rusia. 3 oameni au murit atunci și alți 40 au fost răniți, iar aeronava a ars timp de 10 minute.

Ultimul incident grav în care a fost implicată compania aeriană rusă s-a petrecut în noiembrie 2013, când zborul Tatarstan 363 s-a prăbușit pe aeroportul internațional Kazan, când avionul a încercat să aterizeze. 50 de oameni au murit în urma accidentului aviatic, scrie RT.

UPDATE 1. Avionul de tip Airbus A-321 tocmai decolase din stațiunea egipteană Sharm el-Sheikh, de la Marea Roșie, și se îndrepta spre orașul rus Sankt Petersburg.

Inițial au apărut informații contradictorii despre avion, unele surse afirmând că aparatul de zbor ar fi dispărut deasupra Ciprului.

Avionul era operat de compania aeriană rusă Kogalimavia și avea la bord 217 pasageri și șapte membri ai echipajului. Majoritatea pasagerilor ar fi turiști ruși.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
Ce a apărut la mormântul Andreei Morega, studenta ucisă de Mirel Dragomir. Ți se rupe...
Simona Halep s-a dus să mănânce la Gigi. Ce prețuri a găsit la restaurant
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
Soția lui Cristi Tănase a obținut ordin de protecție împotriva fostului fotbalist, la 2 luni...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Finlanda se pregăteşte pentru un război la scară largă cu Rusia: Trebuie să fim pregătiţi
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Se confiscă banii românilor. S-a dat lege pe 10 mai: Direct la pușcărie, indiferent de...
Pensia lui Isărescu s-a dublat. Venitul guvernatorului BNR, uriaș
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Femeile care vor să rămână însărcinate ar trebui să renunțe la vaping, arată un studiu