UN AVION DE PASAGERI S-A PRĂBUȘIT ÎN FRANȚA. Nu există supraviețuitori. Printre victime, doi bebeluși și 16 elevi germani care se întorceau dintr-o excursie. A fost recuperată una dintre cutiile negre

Publicat: 24/03/2015, 22:16
Actualizat: 05/08/2015, 14:09

AVION PRĂBUȘIT ÎN FRANȚA. O aeronavă Airbus A320 cu 150 de oameni la bord, care a decolat din Barcelona, Spania, cu destinația Dusseldorf, Germania, s-a prăbușit, marți, în Alpii francezi. Printre victime, a căror identitate nu a fost făcută publică deocamdată, se aflau și doi bebeluși, conform companiei aeriene.

Cursa 4U9525 a decolat din Barcelona la ora locală 10.01 (11.01 ora României). La 10.47 (11.47, ora României), a atins altitudinea de croazieră, de peste 11.000 de metri. Un minut mai târziu, a început să piardă din altitudine. A coborât timp de opt minute, iar contactul cu controlorii de trafic aerian s-a întrerupt la 10.53 (11.52, ora României), când avionul era la aproximativ 1.800 de metri altitudine. „Pe urmă s-a prăbușit”, a adăugat reprezentantul Germanwings, într-o conferință de presă.

Cancelarul german, Angela Merkel, se va deplasa mâine la locul tragediei.

REZUMAT:

– avionul zburase dimineață de la Dusseldorf la Barcelona și efectua zborul retur la momentul prăbușirii

– 144 de pasageri la bord, inclusiv doi bebeluși și 16 elevi germani, în vârstă de aproximativ 15 ani, care se întorceau împreună cu doi profesori dintr-un schimb de experiență din Spania

– echipajul era format din doi piloți și patru însoțitori de zbor

– lista pasagerilor nu a fost făcută publică, însă se știe că 67 de pasageri erau cetățeni germani, 45 – spanioli; printre ceilalți pasageri se numără cel puțin un belgian și mai mulți cetățeni turci; Ministerul român de Externe nu a primit, până la această oră, informații că ar fi existat și români la bord

– la doar un minut după ce a atins altitudinea de croazieră, deasupra Alpilor francezi, a început să coboare brusc, ajungând în numai opt minute de la 11.000 de metri altitudine la mai puțin de 2.000; după acest moment, controlorii de trafic aerian au pierdut legătura cu aeronava și au dat alertă

– în ciuda informațiilor inițiale, nu a existat un semnal SOS din partea echipajului

– una dintre cutiile negre a fost recuperată

– cauza accidentului este necunoscută, însă a fost exclusă ipoteza unui atentat terorist

– bucățile de avion și trupurile pasagerilor sunt împrăștiate pe un versant întreg, iar accesul este foarte dificil, motiv pentru care se estimează că va fi nevoie de zile întregi pentru a recupera atât trupurile, cât și resturile aeronavei

– Lufthansa, compania mamă a Germanwings, consideră că este vorba despre un accident

Clic pentru a mări

gândul transmite principalele informații pe acest subiect, în format LIVE TEXT

UPDATE 22:15 Autoritățile franceze au suspendat, pe parcursul nopții, căutările victimelor.

UPDATE 20:20 Elevii de la școala Joseph Koenig din Haltern, Germania, la care învățau cei 16 adolescenți care și-au pierdut viața în avionul prăbușit, le aduc colegilor un ultim omagiu. Reamintim că 16 elevi – majoritatea fete cu vârste de 15-16 ani – și doi profesori de-ai lor se întorceau cu zborul Germanwings după o săptămână petrecută în Spania, ca parte a unui schimb de experiență.

UPDATE 20:12 Un localnic care le-a fost ghid echipelor de salvare în zona prăbușirii avionului a descris pentru BFMTV că avionul nu mai există și că tot ce a rămas sunt bucăți mici, împrăștiate pe tot muntele.

UPDATE 19:50 Noi imagini, dintr-un video publicat de France Info TV:

UPDATE 18:50 Ministerul de Interne anunță că a fost recuperată una dintre cutiile negre.

UPDATE 18:40 Site-urile franceze ledauphine.com și laprovence.com publică primele fotografii de la locul prăbușirii zborului Germanwings Barcelona-Dusseldorf, în dreptul stațiunii franceze Digne-les-Bains din Alpii francezi. Parlamentarul francez Christophe Castaner, care provine din zona unde a avut loc tragedia, a scris pe Twitter că avionul este ”complet distrus”. El a zburat alături de ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, pe deasupra locului unde a avut loc tragedia, pe care l-a descris drept ”o oroare totală”. Totodată, Parlamentul francez a ținut un minut de reculegere pentru victimele accidentului, iar premierul Manuel Valls a declarat că deocamdată ”nicio explicație nu poate fi exclusă”, asta deși posibilitatea unui act terorist a fost deja exclusă.

Mai multe imagini, AICI

SURSA FOTO: LaProvence.com

FOTO: LeDauphineLibere.com

UPDATE 18:07Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a ajuns la locul prăbușirii avionului. Totodată, Parlamentul francez a ținut un minut de reculegere pentru victimele accidentului, iar premierul Manuel Valls a declarat că deocamdată ”nicio explicație nu poate fi exclusă”, asta deși posibilitatea unui act terorist a fost deja exclusă.

UPDATE 17:00 Condițiile de pe teren fac foarte dificilă operațiunea de căutare și recuperare a victimelor. Poliția franceză a anunțat că estimează că va avea nevoie de câteva zile pentru a recupera trupurile pasagerilor. Mai mult, un meteorolog Accuweather a informat că starea vremii se va înrăutăți în următoarele 12 ore în zona prăbușirii avionului.

UPDATE 16:40 Germanwings a reconstituit, într-o conferință de presă, cursa 4U9525. Avionul a decolat din Barcelona la ora locală 10.01 (11.01 ora României). La 10.47 (11.47, ora României), a atins altitudinea de croazieră, de peste 11.000 de metri. Un minut mai târziu, a început să piardă din altitudine. A coborât timp de opt minute, iar contactul cu controlorii de trafic aerian s-a întrerupt la 10.53 (11.52, ora României), când avionul era la aproximativ 1.800 de metri altitudine. „Pe urmă s-a prăbușit”, a adăugat reprezentantul Germanwings, într-o conferință de presă.

UPDATE 16:20 Printre pasageri se aflau și doi bebeluși, conform Germanwings, citată de Le Figaro. De asemenea, 67 de cetățeni germani erau la bordul avionului, inclusiv 16 elevi și doi profesori care se întorceau dintr-o excursie. Amintim că, anterior, președintele francez, care primise cuplul regal al Spaniei la Palatul Elysee, a anunțat că aproximativ 50 dintre pasageri ar fi cetățeni spanioli. Ulterior, guvernul de la Madrid a anunțat că ar fi, de fapt, vorba despre 45 de spanioli.

Imagine de pe aeroportul din Dusseldorf

UPDATE 16:12 Avionul a început să piardă din altitudine la doar patru minute după ce a a atins altitudinea de croazieră. De asemenea, căpitanul era un pilot Lufthansa, cu 10 ani de exeperiență de zbor, a informat Germanwings.

UPDATE 16:10 Atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Victor Ponta au transmis mesaje de condoleanțe.

UPDATE 16:02 AFP relatează că nu echipajul a transmis mesajul SOS, ci controlorii de trafic, pe fondul coborârii bruște și a pierderii contactului cu avionul. Anterior, informațiile din presă făceau referire la un eventual SOS venit din partea piloților. Reprezentanții Germanwings susțin acum o conferință de presă.

UPDATE 15:58Ministerul francez al Apărării a publicat pe contul său de Twitter fotografii cu elicopterele care participă la operațiunile de căutare ale avionului Germanwings prăbușit.MAI MULTE IMAGINI AICI

UPDATE 15:41Oficiali germani din domeniul securității au declarat că, potrivit primelor dovezi, prăbușirea avionului Airbus A320 al companiei Germanwings, în sudul Franței, nu este un act de terorism, relatează agenția DPA în pagina electronică.

UPDATE 14:45 La două ore de la dispariția avionului de pe radare, Germanwings confirmă tragedia și revizuiește numărul de pasageri la 144, la care se adaugă cei șase membri ai echipajului – doi piloți și patru însoțitori de bord. Românii care știu că au rude sau apropiați la bordul acestei curse pot suna la liniile speciale German Wings: +49 (0) 800-11 33 55 77 MAE german: +49 (0)30-5000 3000 și Düsseldorf Airport: +49 (0)800-77 66 350.

UPDATE 14:40 Cancelarul german, Angela Merkel, a avut o convorbire telefonică cu președintele Francois Hollande pe marginea tragediei din sudul Franței: „Cancelarul Angela Merkel este profund șocat de prăbușirea avionului german”, informează Berlinul.

UPDATE 14:32 Ministerul român de Externe informează, răspunzând unei solicitări din partea gândul, că s-a autosesizat cu privire la incidentul aviatic survenit în urmă cu puțin timp în Franța: „În acest sens, misiunile diplomatice române din Spania, Franta și Germania au inițiat demersuri în regim de urgență pe lângă autoritățile celor trei state pentru a verifica dacă pe lista de pasageri se află și cetățeni români. De asemenea, se întreprind demersuri pe lângă conducerea companiei aeriene GermanWings pentru verificarea existenței vreunui cetățean român la bordul aeronavei prăbușite”.

UPDATE 14:30 Cel puțin 45 dintre victime au nume spaniole, au anunțat surse din cadrul Guvernului de la Madrid, citate de El Mundo.

UPDATE 14:25 Le Point relatează că avionul a fost în legătură cu turnul de control din Marsilia, centrul regional de coordonare a traficului aerian din acea zonă. Dincolo de semnalul SOS pe care l-a transmis, pilotul a cerut să aterizeze de urgență.

UPDATE 14:15 Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, care se află într-o vizită oficială în Londra: „Sincere condoleanțe din partea noastră pentru familiile pasagerilor aflați labordul zborului #germanwings #4U9525. Este o pierdere uriașă și o tragedie”, a transmis Aurescu, într-un mesaj în limba engleză pe contul de Twitter al instituției.

UPDATE 13:57 Un secretar de stat din cadrul Ministerului Transporturilor din Franța confirmă că nu există supraviețuitori.

UPDATE 13:55 Sindicatul controlorilor de trafic aerian din Franța anunță suspendarea preavizului pentru greva care ar fi trebuit să înceapă mâine.

UPDATE 13:50 Le Figaro precizează că este prima dată când un avion aparținând unei companii low-cost se prăbușește în Europa.

UPDATE 13:45 În vreme ce Germanwings încă spune că nu poate confirma tragedia din Alpii francezi, CEO-ul Lufthansa, Carsten Spohr, a scris următorul mesaj pe Twitter: „Dacă temerile noastre se confirmă, este o zi neagră pentru Lufthansa. Sperăm să găsim supraviețuitori”. Mai jos, istoricul de zbor al avionului, într-un video de Extra World News.

UPDATE 13:45 Poliția a rugat localnicii din zona prăbușirii avionului să nu încerce să se apropie de epavă și să lase drumurile libere.

UPDATE 13:30 „Ceea ce știm deocamdată este că avionul care făcea legătura între Barcelona și Dusseldorf a trasmis un SOS la 10.47, într-un moment în care era deja la o altitudine îngrijorătoare de 5.000 de picioare. Pe urmă, avionul s-a prăbușit în apropiere de localitatea Prads. Avionul a fost reperat. S-a prăbușit într-o zonă greu accesibilă”, a declarat secretarul de stat de la Ministerul Transporturilor, Alain Vidalies, pentru Europe 1. Acesta a precizat că, deși elicopterele au reperat epava, va mai dura până se va ajunge la ea.

UPDATE 13.18 Pilotul ar fi trimis un mesaj SOS în care comunica că aeronava ar avea probleme, potrivit șefului corespondenților de la NBC News, Bill Neely. Aceasta este prima prăbușire a unei aeronave pe teritoriul Franței în ultimii 15 ani, după cea din iulie 2000, în apropiere de Roissy, scrie Le Figaro.

UPDATE 13:15 Acțiunile Airbus și Lufthansa au înregistrat o cădere uriașă imediat după anunțul cu privire la tragedia din sudul Franței.

UPDATE 13:12 Francois Hollande: „Condițiile accidentului nu sunt încă elucidate. Ele sugerează că nu va fi niciun supraviețuior”. Președintele francez a precizat că este prea devreme pentru a avea informații despre identitatea victimelor, însă este de așteptat ca multe dintre ele să fie cetățeni germani și spanioli.

Epava avionului a fost găsită, iar la locul tragediei au fost trimise două elicoptere.

La această oră, au loc operațiuni de căutare a victimelor.

„Nu știm care sunt cauzele prăbușirii. Ne temem, însă, că pasagerii și echipajul ar putea fi morți”, a declarat ministrul de Interne Bernard Cazeneuve, care a fost trimis de premierul Valls la locul accidentului.

Cel mai apropiat oraș de locul prăbușirii este Digne-les-Bains.

Avionul, care are o vechime de 24 de ani, a efectuat în această dimineață cursa dus din Dusseldorf la Barcelona.

Germanwings este o companie low cost din Germania, parte a grupului Lufthansa.

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?