Un congresman american a blocat Senatul cu un discurs de 13 ore

Un congresman american a blocat Senatul cu un discurs de 13 ore
Publicat: 07/03/2013, 14:14
Actualizat: 03/07/2013, 16:36

Washingtonul nu a fost afectat de furtună, așa cum se aștepta, ci de un alt eveniment care a luat Congresul prin surpriză, și anume un discurs de peste 12 ore și 52 de minute al senatorului Rand Paul, vizând blocarea confirmării lui John Brennan la conducerea CIA, relatează AFP, potrivit Mediafax.

În picioare, în fața unei săli aproape goale, republicanul a protestat față de lipsa de transparență a administrației Barack Obama în privința programului secret de asasinate cu țintă precisă cu ajutorul avioanelor fără pilot și eventuala utilizare a acestora pe teritoriul american.

Senatul i-a oferit cea mai eficientă dintre platforme.

Regulamentul le permite oratorilor să păstreze cuvântul până la epuizare, chiar dacă ceilalți 99 de senatori vor să îl întrerupă.

Pentru a-l întrerupe, democrații trebuie să depună o moțiune care le va permite, după două zile, să organizeze un vot în care vor fi necesare 60 de voturi din totalul de 100.

Miercuri dimineață, la ora 11.47 (18.47 ora României) Rand Paul anunța: „Mă ridica astăzi pentru a începe obstrucția în privința nominalizării lui John Brennan la CIA. Voi vorbi până când nu voi mai putea vorbi”.

Un dosar gros se afla pe pupitrul său, iar el citea note, articole de pe Wired.com, întrerupte de reflecții improvizate și repetate.

Maratonul verbal face parte din folclorul senatorial. În 2010, Bernie Sanders a susținut un discurs de opt ore și jumătate împotriva scăderii impozitelor.

Acesta a fost însă un nimic în comparație cu deținătorul recordului, Strom Thurmond, care a apărat segregarea rasială timp de 24 de ore și 18 minute în 1957.

În jurul orei 15.00, senatorul de Texas Ted Cruz l-a comparat cu admirație cu personajul fictiv Domnul Smith, interpretat de James Stewart în filmul „Domnul Smith merge la Washington” din 1939, care a ancorat în memoria colectivă termenul „filibuster”, din piraterie, care desemnează această obstrucție parlamentară.

După cinci ore de discurs, liderul majorității democrate Harry Reid a încercat un compromis: încă 90 de minute de dezbatere, apoi votul.

„Obiectez”, a anunțat Rand Paul.

„Vom termina mâine”, a răspuns Harry Reid.

„Sunt aici pentru a atrage atenția asupra unui principiu constituțional, pentru a determina administrația să recunoască public că nu va ucide americani care nu sunt combatanți”, a continuat Rand Paul, a cărui intervenție a devenit unul dintre subiectele principale la televiziuni și pe Twitter (#StandWithRand).

El a cerut o scrisoare din partea lui Barack Obama care să confirme că Executivul nu are puterea de a ordona un atac cu avioane fără pilot pe teritoriul american împotriva unui american „într-o cafenea din San Francisco sau un restaurant din Houston”, fără proces.

„Mergeți în Biroul Oval să treceți în revistă fișele cu fotografiile americanilor și decideți cine va muri și cine va trăi”, a spus el.

În cursul dimineții, Secretarul Justiției Eric Holder a răspuns în cadrul unei audieri că atacurile cu avioane fără pilot în Statele Unite sunt posibile, în teorie, în circumstanțe „extraordinare” cum ar fi 11 septembrie. Și americanul dintr-o cafenea? „Nu cred că aceasta ar fi o folosire adecvată a forței letale”, a răspuns el, refuzând să o declare anticonstituțională.

Pe Twitter și pe Internet, senatorul devine un erou al conservatorilor, prin revolta sa. Aproximativ 15 colegi i s-au alăturat în hemiciclu pentru a îi adresa întrebări, în fapt un mod de a îi acorda câteva minute de răgaz. Însă Rand Paul nu a vrut să bea apă și nu a avut dreptul să se așeze sau să meragă la toaletă, riscând să piardă dreptul la cuvânt.

La ora locală 0.39 (7.39, ora României), vezica l-a obligat să abandoneze. „Am descoperit că există anumite limite la adresa obstrucției, de care mă voi ocupa în câteva minute”, spune el.

Este aplaudat. Rand Paul a propulsat dezbaterea cu pivire la avioanele fără pilot pe prima pagină. Jurnaliștilor care îl așteptau în Capitoliu, le-a spus că cei de la Casa Albă s-au angajat să îi răspundă joi dimineața. „Mă dor picioarele, mă dor picioarele, mă doare totul”, a mărturisit el, ulterior.

Confirmarea lui John Brennan va avea loc cel mai târziu sâmbătă, au anunțat democrații.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi:...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Pericolul din micii de 1 Mai! ANPC trage un semnal de alamă: „Aveți grijă la...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică