Un controversat papirus, care o evocă pe ”soția lui Iisus”, este autentic

Un controversat papirus, care o evocă pe ''soția lui Iisus'', este autentic
Publicat: 11/04/2014, 11:58
Actualizat: 29/07/2014, 17:18

Informația despre existența acestui document dezvăluit în 2012 de Karen King, profesor de istorie la Harvard Divinity School, care sugerează faptul că Iisus era căsătorit, a fost primită cu mult scepticism la Vatican, dar și de istorici, care au afirmat în majoritatea lor că este vorba cel mai probabil de un fals, bazându-și „verdictul” pe originea nedeterminată a documentului, forma caracterelor și a literelor și erorile gramaticale.

Este vorba de un fragment de papirus cu dimensiunile de 3,8 x 7,6 centimetri, pe care sunt scrise următoarele cuvinte în limba coptă: „Iisus le-a spus: «soția mea»” și „Ea ar putea fi discipola mea”. Această frază a generat dezbateri în anumite biserici despre celibatul preoților și despre posibilitatea ca femeile să exercite sacerdotul ministerial.

Niciuna dintre evanghelii nu menționează faptul că Iisus era căsătorit sau că ar fi avut discipoli femei.

Karen King spune că acest document nu dovedește faptul că Iisus era căsătorit. După părerea ei, „acest text subliniază doar că femeile, mame și soții, pot fi și ele discipoli ai lui Iisus, un subiect care a făcut obiectul unor dezbateri aprinse la începutul creștinității”.

Analizele științifice au concluzionat că papirusul și cerneala, ca și scrisul și structura gramaticală, indică faptul că acest document este într-adevăr străvechi. Potrivit acelorași analize, documentul datează dintr-o perioadă cuprinsă între secolul al VI-lea și al IX-lea.

„Toate aceste analize și contextul istoric indică faptul că acest papirus este aproape sigur produsul creștinilor străvechi și nu un fals din zilele noastre”, afirmă autorii studiului, publicat în Harvard Theological Review.

Acest document a fost supus unor tehnici diferite de datare, inclusiv spectropie (pentru cerneală) și cu carbon radioactiv (pentru papirus), de cercetători de la Universitatea Columbia, Universitatea Harvard și de la Massachusetts Institute of Technology. „Potrivit acestor experți, compoziția chimică a papirusului și oxidarea acestuia corespund papirusurilor străvechi, precum acela al Evangheliei după Ioan”, au afirmat autorii studiului.

Însă aceste concluzii nu i-au convins pe toți istoricii.

Leo Depuydt, egiptolog la Universitatea Brown, consideră că aceste analize nu dovedesc autenticitatea papirusului.
El spune că este destul de ușor să îți procuri foi de papirus vechi de pe piață. În plus, spune el, analiza cernelii nu dovedește data, ci doar faptul că structura și compoziția ei este similară cu cerneala străveche. Or, e ușor de fabricat, cu funingine de lumânare și ulei, a adăugat el.

În final, „erorile gramaticale grosolane” din acest text și faptul că scrierea cuvintelor, cu excepția „soția lui Iisus”, este identică cu aceea din Evanghelia lui Toma, un text străvechi descoperit în 1945, „nu pot fi doar o coincidență”, a adăugat același egiptolog, care consideră „suspect” faptul că proprietarul acestui papirus a rămas anonim.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase