Un copil folosit ca soldat în Siria: „Nu vă alăturați Statului Islamic”

Un copil folosit ca soldat în Siria: „Nu vă alăturați Statului Islamic
Publicat: 31/01/2015, 14:51

La 14 ani, Khaled a pus mâna prima oară pe un Kalașnikov, iar 15 zile mai târziu a fost trimis pe front de gruparea teroristă Stat Islamic (ISIS), relatează un reportaj Huffington Post. El își amintește despre momentele de groază prin care a trecut și cum s-a trezit la spital după ce un glonț i-a zgâriat ceafa. Acum, adolescentul sirian are un mesaj simplu: Nu vă alăturați ISIS.

Khaled spune că nu știa ce îl așteaptă, când s-a alăturat ISIS iarna trecută. Când au izbucnit protestele antiguvernamentale în Siria, în primăvara anului 2011, puștiul de 11 ani nu dorea decât să iasă pe stradă. Se uita cu invidie la rudele lui mai în vârstă cum se alăturau mișcării pentru libertate, însă familia îi interzicea să meargă, pentru că era prea periculos.

Când s-a ajuns la război, școala lui Khaled s-a închis, iar străzile erau bombardate. Puștiul își ducea viața închis în casă. Când bombardamentele lui Assad i-au ucis o parte din familie, fratele și verii săi s-au alăturat grupurilor rebele aliate cu Armata Siriană Liberă. Khaled a auzit de o grupare nouă, care mai târziu avea să devină cunoscută drept ISIS.

„Am auzit că ISIS erau buni, că erau de partea revoluției. Nu vă alăturați ISIS. Calea lor este greșită”, spune acum Khaled.

Khaled s-a dus direct într-o clădire a ISIS și a spus că vrea să devină luptător. L-au întrebat cum îl cheamă, unde locuia și câți ani are. Când le-a spus că are doar 14 ani, nimeni nu a clipit. „Le-a plăcut că sunt înalt. Mi-au spus să revin sâmbătă”, își amintește puștiul.

Așa a început totul. A mers apoi într-o tabără de antrenament, cu alți 30 de recruți de vârsta lui. A primit un salariu de 7.000 de lire siriene pe lună, cam 37 de dolari, la jumătate față de cât primeau soldații însurați.

Timp de două săptămâni, Khaled s-a antrenat intens cu tot felul de arme, de la Kalașnikov la mitraliere, a primit cursuri de Sharia despre cum să fie un bun musulman. Acum el spune că a fost șocat de cât de extremiste erau orele de religie și că ele nu aveau nicio legătură cu Islamul pe care îl cunoștea el.

Dacă vreun copil era prins că se opune ordinelor, că fumează sau fură, era biciuit de 20 de ori, cu un furtun de plastic. Dacă era prins din nou, era torturat.

„Am văzut mulți oameni torturați. În fiecare zi biciuiau oameni, chiar și copii. Nimeni nu avea voie să plece”, își amintește adolescentul.
Singurul om de care își amintește cu plăcere este Abu Musab al-Fransi, un francez blond, care vorbea puțină arabă și care îi antrena pe copii la sport, cu ajutorul unui translator tunisian. Un cont de Twitter cu acest nume confirmă existența unui astfel de personaj.

„Mi-era dor de părinți. M-am gândit să evadez, dar eram atât de departe de satul meu. Ei nu mă lăsau să îmi contactez familia și ai mei nu știau unde sunt, credeau că sunt mort”, spune Khaled.

Recruții erau antrenați de obicei 3 luni, dar din cauza unei nevoi urgente de soldați, Khaled a fost trimis la luptă după doar 15 zile. A fost rănit în prima lui luptă. A aflat apoi că cei împotriva cărora luptau erau chiar cei din Armata Siriană Liberă, adică gruparea anti-guvernamentală din care făceau parte și rudele sale.

Până la urmă, mamei sale i s-a permis să își vadă copilul rănit și a obținut câteva zile libere pentru el. Nu s-au mai întors. Când a revenit acasă, a fost ținut prizonier 12 zile de o altă grupare extremistă, Jabhat al-Nusra, afiliata al Qaeda în Siria, care se opune ISIS, iar Khaled era văzut acum ca un inamic.

Khaled a reușit să scape când ISIS a cucerit din nou zona unde locuia el. A plătit pentru acte false și a plecat în noiembrie anul trecut cu o altă familie, peste granița cu Turcia, ajutați de contrabandiști.

Khaled are acum 15 ani și este unul dintre miile de refugiați sirieni din Turcia. Locuiește într-un hotel și supraviețuiește cu bani trimiși de frații săi refugiați în Arabia Saudită.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Halep, aproape de MARELE VIS. Tatăl său a dat personal vestea fabuloasă
Retragerea lui Piedone. E atacat în propriul fief
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto