Un deputat a demisionat, acuzând Guvernul May de tendințe spre dreapta, în contextul Brexit

Redactor:
Mihai Draghici
Un deputat a demisionat, acuzând Guvernul May de tendințe spre dreapta, în contextul Brexit
Mai multe pe gandul.info

Deputatul conservator Stephen Phillips a decis să demisioneze cu efect imediat pe fondul „diferențelor politice ireconciliabile” cu Guvernul condus de Theresa May.

„În ultimele luni, pentru mine a devenit clar că diferențele semnificative din ce în ce mai mari pe care le am cu Cabinetul guvernamental actual mă împiedică să reprezint adecvat oamenii care m-au votat”, a argumentat Stephen Philips.

Nu există alte detalii despre circumstanțele deciziei, dar, acum câteva săptămâni, Stephen Phillips, avocat și deputat conservator reprezentând circumscripția Sleaford/North Hykeham (Lincolnshire), a criticat dur modul în care Theresa May gestionează ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și refuzul Guvernului de la Londra de a consulta Parlamentul.

Într-un articol publicat în octombrie în cotidianul The Guardian, Phillips, care la referendumul din iunie a votat în favoarea ieșirii Marii Britanii din UE, a afirmat că Guvernul Theresa May tinde spre dreapta, în lipsa unei opoziții puternice cu o doctrină politică de centru.

„Cea mai recentă specificitate a direcției politice a Guvernului este refuzul de a consulta Camera Comunelor pe tema liniei negocierilor Brexit”, acuza deputatul conservator pe 11 octombrie.

Theresa May este expusă criticilor pentru că ar tinde spre un „Brexit dur”, o ieșire dificilă din UE, care ar priva Marea Britanie de acces la piața comunitară. Liderii UE au atras atenția că Londra nu va reuși să mențină accesul la piața europeană dacă nu va contribui la bugetul comunitar și nu va permite circulația liberă a cetățenilor europeni în Marea Britanie.

Înalta Curte de Justiție de la Londra a decis joi că premierul Theresa May nu poate declanșa procedura de ieșire a Marii Britanii din UE fără aprobarea Parlamentului, întrucât referendumul din 23 iunie a avut doar caracter consultativ, nu obligatoriu. Decizia judiciară riscă să întârzie sau chiar să blocheze intenția Guvernului Theresa May de a declanșa procedura formală de scoatere a țării din Uniunea Europeană.

Theresa May este încrezătoare că decizia judiciară privind necesitatea aprobării de către Parlament a procedurii Brexit va fi anulată de instanța supremă, transmițându-le liderilor europeni că va respecta calendarul scoaterii țării din Blocul comunitar. May a semnalat că va declanșa procedura de ieșire din UE prin invocarea Articolului 50 al Tratatului UE până în martie 2017.

Cetățenii Marii Britanii trebuie să aibă o nouă șansă de a se exprima, eventual printr-un referendum, în privința apartenenței țării la Uniunea Europeană, a afirmat săptămâna trecută fostul premier laburist britanic Tony Blair. El consideră că acordul Marii Britanii privind părăsirea Uniunii Europene va trebui supus aprobării cetățenilor, pentru a se stabili care sunt condițiile ieșirii din Blocul comunitar. Politicianul laburist, care a sugerat recent că ar intenționa să devină din nou prim-ministru, consideră că acordul UE-Marea Britanie pe tema Brexit trebuie aprobat în Parlament, prin alegeri parlamentare anticipate ori printr-un nou referendum. „Dacă vrem să menținem accesul la piața unică a Uniunii Europene, vor apărea diverse obligații care ne vor fi impuse, privind libertatea de circulație, obligații juridice… atunci vom pune următoarea problemă: libertățile de care ne vom bucura sunt atât de substanțiale încât chiar vrem să părăsim Uniunea Europeană? O altă posibilitate este să avem o formă mai dificilă de Brexit, să părăsim definitiv piața comună, iar atunci trebuie să calculăm problemele, dificultățile, formele de restructurare economică și socială necesare pentru a avea succes în această situație”, a explicat Tony Blair. „Dacă va deveni clar fie că acesta este un acord care nu merită aprobat sau unul care va avea implicații serioase, oamenii ar putea decide că nu îl vor; vor trebui să existe modalități, fie prin Parlament, fie prin alegeri anticipate, posibil printr-un nou referendum, în care oamenii să își exprime punctele de vedere”, a subliniat Blair, citat de BBC.

Tabăra favorabilă Brexit a obținut la limită victoria în referendumul din 23 iunie, iar lideri politici și analiști au atras atenția că mulți alegători nu au știut ce presupune ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

BOMBĂ! I-a oferit 500 de euro pentru o oră de amor. Este soţie de fotbalist...
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, din cauza COVID
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Fabuloasă vizită a lui Michael Jackson, din 1999, la echipa patronată de fostul „socru” al...
Restricţii pe litoral de 1 Mai. Până la ce oră vor avea voie turiştii să...
Ucraina cere sprijinul NATO contra Rusiei. Kievul evocă angajamentul summitului de la Bucureşti
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Ce moștenire a lăsat Prințul Philip. Averea uriașă pe care a avut-o
Mesajul uluitor lăsat de un bărbat pe un site pentru adulți după ce și-a găsit...
Cozmin Gușă, în această seară, la „40 de întrebări cu Denise Rifai”: „Adrian Năstase m-a...
Reacțiile adverse după vaccinare înseamnă că dezvolți mai mulți anticorpi. Ce se întâmplă cu cei...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care majoritatea românilor îl mănâncă în...
Inchide