Un fost comandant IRA a fost asasinat la Belfast

Un fost comandant IRA a fost asasinat la Belfast
Publicat: 05/05/2015, 16:06

Bărbatul asasinat, în vârstă de circa 40 de ani, a fost comandant al IRA, Armata Republicană Irlandeză Temporară și ulterior a susținut strategia de pace a formațiunii Sinn Fein. În ultima perioadă, fostul luptător a lucrat în cadrul MDA (Markets Development Association).

Gerard Davison a urcat în ierarhia IRA în anii ’80 și ulterior a devenit comandant al organizației în Belfast. Chiar dacă foștii săi camarazi IRA din Markets s-au alătura organizațiilor republicane disidente, Davison a rămas loial partidului Sinn Fein.

În 2005, Davison a fost interogat în legătură cu asasinatul lui Robert McCartney, în vârstă de 33 de ani, în fața unui bar din Belfast, dar nu a fost incriminat în niciun fel. Nimeni nu a fost condamnat pentru uciderea lui McCartney, tată a doi copii din Short Island. Potrivit anchetatorilor, acesta a fost bătut și înjunghiat în fața localului Magennis Bar în ianuarie 2005.

McCartney a fost ucis după ce a încercat să-l ajute pe prietenul său, Brendan Devine, care se implicase într-un conflict în barul respectiv. S-a sugerat la acea vreme că însuși comandantul Davison ar fi ordonat uciderea tânărului McCartney.

În 2007, sora celui ucis, Catherine, a susținut, în cartea sa, că Davison a ordonat asasinatul, dar fostul comandant IRA a negat totul. Unchiul lui Davison, Brendan „Ruby” Davison, membru al IRA, a fost asasinat în 1988 de loialiștii Ulster Volunteer Force, nu departe de locul în care și-a găsit sfârșitul și Gerard.

„Este o crimă îngrozitoare și cei responsabili nu s-au gândit că îi poate surprinde cineva, mai ales că era dimineața, ora de mers la școală. Suntem solidari cu familia victimei în acest momente dificile”, a declarat candidatul SDLP Westminster, Alasdair McDonnell.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicateciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase