Un fotograf și-a înregistrat propria moarte: secundele în care Ahmed Samir Assem este ucis de forțele de securitate egiptene. VIDEO

Un fotograf și-a înregistrat propria moarte: secundele în care Ahmed Samir Assem este ucis de forțele de securitate egiptene. VIDEO
Publicat: 10/07/2013, 17:14
Actualizat: 29/07/2014, 20:57

Confruntările violente din Egipt, o țară ajunsă în pragul războiului civil la numai un an de la primele alegeri prezidențiale libere, tocmai au primit o nouă imagine-emblemă. Este vorba despre cele câteva secunde filmate de un fotojurnalist de 26 de ani pe nume Ahmed Samir Assem. În această înregistrare video sunt ultimele din viața lui Assem, care a fost ucis de un membru al forțelor de securitate egiptene, care au deschis focul luni împotriva unei mulțimi pro-Frăția Musulmană adunate în fața unuia dintre sediile armatei, locul în care se afla președintele demis Mohamed Morsi, scrie The Telegraph.

În imagini se poate vedea că respectivul lunetist trage de pe un zid în mulțime. La un moment-dat, arma se întoarce brusc către cameră. Fotojurnalistul a fost împușcat mortal. Ahmed Samir Assem, angajat al ziarului Al-Horia Wa Al-Adala, din Cairo, a ajuns astfel unul dintre cei 51 de egipteni din adunarea pro-Morsi și pro-Frăția Musulmană care au fost uciși luni. Alte zeci de persoane au fost ucise și sute rănite în săptămâna care a trecut de la lovitura de stat a armatei, în urma căreia a fost îndepărtat de la putere Mohamed Morsi și formațiunea Frăția Musulmană.

Dincolo de drama fotojurnalistului Ahmed Samir Assem, aproximativ în același timp cu înregistrarea de luni a început să circule pe Internet un clip cu un băiat care uimește prin felul în care a înțeles și explică întregul conflict din Egipt. În vârstă de 12 ani, Ali Ahmed critică cu elocvență și pasiune anul de mandat al fostului președinte egiptean, a devenit foarte populară pe YouTube de sâmbătă încoace, scrie Jerusalem Post online, potrivit Mediafax.

SUA devin inamicul comun

Constituția a fost suspendată și ea și va trece minimum jumătate de an până la noi alegeri. Între timp, presa egipteană și corespondenții marilor instituții media internaționale descriu ceea ce pare a fi o vendetta din partea armatei. Oamenii continuă să iasă în stradă, în două mari grupuri: susținătorii lui Morsi și ai Frăției Musulmane pe de-o parte, adepții noului regim pe de altă parte.

Singurul punct în care există în acest moment o viziune unitară printre egipteni este atitudinea Statelor Unite, care au încercat să stea pe un teren neutru în săptămâna care a trecut, reușind doar să supere ambele tabere, notează Washington Post. Pe de-o parte, SUA nu au numit evenimentele din Egipt o lovitură de stat (ceea ce ar fi dus și la sistarea automată a fondurilor de asistență pentru Egipt), dar nici nu au condamnat îndepărtarea lui Morsi de la putere. Această atitudine a distrus relația pe care diplomația americană a încercat în ultima vreme să o construiască împreună cu Frăția Musulmană. Pe de altă parte, liberalii care au condus lovitura de stat sunt nemulțumiți că nu există niciun sprijin din partea Washington-ului. Mai mult, ambasadoarea americană din Egipt a devenit o figură foarte nepopulară printre liberali.

Pe lângă morții și răniții de la manifestații, sute de persoane asociate vechiului regim au fost arestate în ultimele zile. Cel mai recent, miercuri a fost emis mandat de arestare pe numele liderului Frăției Musulmane, Mohamed Badie și a altor oficiali de rang înalt, motivul invocat fiind instigare la violență.

Cât despre Morsi, ministrul egiptean de Externe a anunțat miercuri după-amiază că fostul preșdinte „se află într-un loc sigur” și că nu este vizat „pentru moment” de vreo anchetă.

Economistul Hazem el-Biblawi a fost numit marți primul-ministru al Egiptului. El-Biblawi, fost ministru de Finanțe, l-a înlocuit pe Mohamed ElBardei, care fusese desemnat premier interimar sâmbătă, la trei zile după ce armata l-a îndepărtat de la putere pe primul președinte liber ales al Egiptului, Mohamed Morsi. Cu el-Biblawi premier, Mohamed ElBaradei, laureat al Nobelului pentru Pace, a fost numit vicepreședinte responsabil cu Afacerile Internaționale. Șeful Curții Constituționale, Adly Mansour, rămâne președinte interimar.

DĂ LIKE PAGINII GÂNDUL EXCLUSIV PENTRU JURNALISM DE CALITATE: REPORTAJE, ANCHETE, ANALIZE ȘI COMENTARII, NUMAI PE GÂNDUL EXCLUSIV

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
S-a dat deja ORDIN de la Primărie. Devine complet GRATUIT. Nu se mai plătește niciun...
Cel mai ghinionist campion mondial din istoria fotbalului. A rămas fără deget din cauza verighetei...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice