Un mare stat din UE vrea să limiteze vânzarea de companii către chinezi

Un mare stat din UE vrea să limiteze vânzarea de companii către chinezi
Publicat: 24/10/2016, 16:07
Actualizat: 26/03/2019, 02:34

Aixtron a anunțat luni că ministrul economiei din Germania și-a retras certificatul prin care confirma că nu are nicio obiecție cu vânzarea companiei, ceea ce a însemnat revizuirea afacerii. Aixtron a anunțat că a fost informată de decizie vineri.

Compania a anunțat că revizuirea tranzacției ar putea afecta „ordinea publică” în Germania. Decizia este parte dintr-un val de măsuri protecționiste luate de Germania împotriva investițiilor chineze în țară, în special după ce Midae, o companie chinezească, a cumpărat producătorul german de roboți Kuka, una dintre cele mai inovative companii de inginerie, într-o tranzacție de 4,5 miliarde de dolari finalizată la începutul anului.

Miniștrii germani nu au reușit să susțină o ofertă alternativă de la un rival european. Cancelarul Angela Merkel s-a plâns că este o lipsă de reciprocitate, în condițiile în care China a impus restricții de investiții companiilor din Germania.

Germania a ajuns destinația de top a chinezilor care vor să investească în Europa.

Tranzacții record de 10,8 miliarde de dolari au fost anunțate în prima jumătate a acestui an. Investitorii chinezi au cumpărat 37 de companii germane în această perioadă, comparativ cu 39 de companii tot anul trecut.