Un medic chinez avertizase asupra apariției coronavirusului, încă de la sfârșitul anului, dar autoritățile din Wuhan nu l-au luat în serios. Acum chiar el a fost diagnosticat cu această boală

Un medic chinez avertizase asupra apariției coronavirusului, încă de la sfârșitul anului, dar autoritățile din Wuhan nu l-au luat în serios. Acum chiar el a fost diagnosticat cu această boală
Publicat: 04/02/2020, 17:02

Le-a spus prietenilor săi să își avertizeze, discret, cunoscuții. „Am vrut să le reamintesc colegilor mei de facultate să fie atenți”, a declarat medicul.

Ulterior, potrivit rezultatelor unui test, el a confirmat că era vorba de un coronavirus – o familie mare de viruși care include SARS, informează Digi 24, care citează CNN.

Dar mesajul inițial se viralizase deja pe internet. „Când am văzut mesajul circulând online mi-am dat seama că lucrurile au scăpat de sub control și că probabil voi fi pedepsit”, a povestit acesta.

Mai mult, pe 10 ianuarie, Li a consultat un pacient cu coronavirus fără să știe că este bolnav și a contractat boala. După ce starea sa s-a agravat și a fost internat la terapie intensivă, Li a fost diagnosticat cu coronavirus pe 1 februarie. Diagnosticarea sa cu coronavirus a declanșat revoltă în China, populația acuzând intervenția târzie a autorităților și cenzura statului în privința bolii.

În data de 3 ianuarie, Li fusese chemat la Poliție, fiind acuzat de „răspândirea de zvonuri pe internet” și „perturbarea liniștii publice”. Doctorul a fost nevoit să semneze o declarație prin care recunoștea faptele și promitea să nu le repete, însă el susține că a făcut asta pentru că se temea că va fi reținut mai mult timp, dar a fost eliberat după o oră.

Totuși, în ziua în care Li a lansat avertismentul său pe rețelele de socializare, Comisia Municipală de Sănătate din Wuhan a emis o notificare urgentă prin care informa spitalele locale că mai mulți pacienți suferă de „o pneumonie necunoscută”.

Notificarea venea însoțită și de un avertisment: „Nicio organizație sau individ nu au permisiunea să ofere informații despre tratamentul bolii, fără autorizație”.

Pe 31 decembrie, autoritățile din Wuhan au avut o întâlnire pentru a discuta despre epidemie, iar Li a fost chemat să explice de unde știa de cazuri. Ulterior, autoritățile locale au anunțat public epidemia și au contactat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a declarat urgență globală din cauza coronaviruslui.

Între timp, coronavirusul a ucis 425 de oameni și a infectat peste 20.000 de oameni la nivel mondial.

FOTO: Weibo

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase