Florin Badescu
02.12.2015
Internațional

Un medic turc riscă doi ani de închisoare pentru o fotografie postată pe internet

Un medic turc riscă doi ani de închisoare pentru o fotografie postată pe internet
Un medic turc riscă să fie condamnat la doi ani de închisoare din cauza unui meme (o imagine reprezentativă pentru o atitudine, un mod de a gândi, n.r.) publicat pe Facebook, în care l-a comparat pe președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, cu Gollum, un personaj din "Stăpânul inelelor".

Un tribunat din Turcia a desemnat cinci experți în trilogia „Stăpânul inelelor” pentru a stabili dacă acel meme cu Gollum reprezintă o insultă la adresa președintelui Erdogan. Medicul turc Bilgin Çiftçi și-a pierdut locul de muncă și este în prezent judecat. Condamnarea lui la închisoare depinde de răspunsul la această întrebare: Este Gollum un personaj pozitiv sau negativ?, informează washingtonpost.com.

Potrivit agenției de presă turce DHA, Bilgin Çiftçi a fost exclus din Ministerul Sănătății Publice din Turcia, în octombrie, după ce a partajat pe pagina sa de Facebook un meme (o imagine reprezentativă pentru o atitudine, un mod de a gândi, reacționa, n.r.) care îl compară pe președintele Recep Tayyip Erdogan cu personajul Gollum din trilogia „Stăpânul inelelor”.

Insultarea șefului statului reprezintă o insultă care se pedepsește cu doi ani de închisoare în Turcia, iar medicul Bilgin Çiftçi a fost dat în judecată la scurt timp după apariția acelui meme pe pagina sa de Facebook.

Însă atunci când a apărut în instanță, Bilgin Çiftçi a spus că nu a insultat pe nimeni. Simpatizând pielea cu aspect lipicios și topica îndoielnică a lui Gollum, mulți dintre fanii francizei „Stăpânul inelelor” spun că acesta nu este un personaj negativ. El ar putea fi chiar un erou. În definitiv, el a fost acela care a eliberat Pământul de Mijloc de sub tirania inelului malefic, mușcând degetul lui Frodo și (deși fără să vrea) a plonjat cu acesta în lava care curgea în interiorul Muntelui Apocalipsei (Mount Doom).

Atunci când Hicran Danıșman, avocatul lui Bilgin Çiftçi, a contestat afirmația judecătorului care a spus că Gollum este un personaj malefic, judecătorul respectiv a recunoscut că a vizionat doar fragmente din acea trilogie cinematografică, potrivit cotidianului Today’s Zaman din Istanbul.

Ca urmare, judecătorul a solicitat alcătuirea unui panel de experți care să determine dacă argumentul invocat în apărarea medicului Bilgin Çiftçi este valid sau invalid. Grupul va include doi academicieni, doi experți în științe comportamentale sau psihologi și un expert în producții cinematografice și de televiziune, precizează Today’s Zaman. Grupul respectiv are la dispoziție două luni și jumătate pentru a analiza dovezile prezentate în instanță, înainte de următoarea audiere din acest caz, programată pentru luna februarie.

Într-o declarație acordată agenției de presă DHA, marți, avocatul Hicran Danıșman a spus că procesul s-a transformat într-un „caz de salvare a mândriei lui Gollum”.

Rezultatul la care va ajunge acel comitet de experți nu va avea niciun impact asupra lui Gollum – personaj născut din imaginația scriitorului J.R.R. Tolkien -, dar ar putea să schimbe radical viața medicului Bilgin Çiftçi, care, dacă va fi găsit vinovat, riscă să primească o condamnare la doi ani de închisoare, precizează cotidianul Today’s Zaman.

Codul Penal din Turcia stipulează că orice persoană care îl insultă pe președintele Republicii Turce poate să primească o condamnare de până la patru ani de închisoare – pedeapsa putând fi majorată dacă insulta a fost făcută în mod public sau de către un jurnalist. Mandatul președintelui Erdogan a coincis cu o creștere a numărului de anchete referitoare la proferarea de insulte la adresa președintelui.

În intervalul de timp care a trecut de la alegerea în funcția de președinte a lui Recep Tayyip Erdogan, în august 2014, și până în martie 2015, un număr de 236 de persoane au fost anchetate pentru „insulte aduse șefului statului”, precizează BBC. Dintre aceste persoane, 105 au fost condamnate în mod oficial.

Inchide