Un miliardar rus a instalat 20 de bancomate „ALTFEL” în Moscova. Ce fac clienții care au un card gol, dar un pașaport valabil și un telefon mobil

Un miliardar rus a instalat 20 de bancomate „ALTFEL în Moscova. Ce fac clienții care au un card gol, dar un pașaport valabil și un telefon mobil
Publicat: 02/03/2015, 11:32

Sergei Amirkhanov se oprește în fața unui bancomat portocaliu din Moscova, care nu pare cu nimic mai deosebit decât celelalte. În loc să introducă cardul în fanta ATM-ului, rusul își scanează pașaportul, își face o fotografie și tastează numărul de telefon. Câteva minute mai târziu, primește un mesaj pe telefon, care îl anunță că poate reveni la bancomat, pentru a ridica un împrumut, scrie bloomberg.com.

Aceste ATM-uri bizare au început să apară în gările și magazinele din Moscova începând cu 2014. Aparatele au fost aduse de Oleg Boiko, un miliardar care a făcut avere din administrarea unor săli de „păcănele”. Când președintele Vladimir Putin a interzis jocurile de noroc, în 2009, Boiko a mutat activitatea în alte țări, dar continuă să aibă companii financiare și alte firme în Rusia. Una din investițiile sale este 4finance Holding și firma afiliată, SMS Finance, care administrează bancomatele ce oferă micro-credite. De asemenea, miliardarul a investit în producția filmului „Summer Crossing”, care va reprezenta debutul regizoral al actriței Scarlett Johansson.

La Moscova, există 20 de bancomate care oferă asemenea împrumuturi. Aparatele le permit clienților să ceară până la 15.000 de ruble (241 dolari), bani ce trebuie returnați în cel mult 20 de zile. Dobânda este de 2% pe zi și poate ajunge la 730% pe o bază anuală. În ciuda condițiilor, mulți ruși nu ezită să apeleze la această soluție de creditare.

Amirkhanov, în vârstă de 37 de ani, a luat un credit de 3.000 de ruble (48 de dolari), după ce și-a pierdut locul de muncă din construcții. El are nevoie de bani pentru a-și întreține familia. „Am un card gol în buzunar”, spune omul. „Sunt într-o situație disperată”. Amirkhanov are 15 zile să achite împrumutul, dobânda ajungând la 900 de ruble.

Creditorii precum 4finance și Wonga.com, din Marea Britanie, sunt catalogați frecvent ca fiind niște „vulturi” care se hrănesc din suferința celor vulnerabili. Clienții obișnuiți ai acestor firme au probleme financiare grave, sunt șomeri, needucați financiar, spune Olga Naidenova, un analist BCS Financial Group. „Dobânzile lor sunt prea mari”, explică specialista.

Anul trecut, 4finance a procesat peste 11 milioane de cereri de împrumut, suma totală oferită fiind de 831 milioane euro (944 milioane dolari). SMS Finance a instalat primul ATM la Moscova în luna mai a anului trecut. Bancomatele conțin un software care corelează fotografia făcută de aparate cu cea de pe pașaportul clientului, verificând identitatea acestuia și oferind un răspuns în 15 minute. Aceeași companie dorește să instaleze ATM-uri de credite în Spania și Polonia.

Dacă un client nu își achită datoria, reprezentanții companiei îi trimit emailuri, SMS-uri și îl contactează telefonic. După trei luni, dacă nu și-au recuperat banii, pot apela la colectorii de datorii. Circa 10% dintre cei care împrumută bani de la ATM intră în incapacitate de plată, dar compania recuperează 55% din datorii. După cum spune chiar Boiko, ATM-urile îi oferă un câștig mai sigur decât jocurile de noroc.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este OBLIGATORIU în România. Sistemul se aplică în toată țara
Vremea de Florii. Prognoza după episodul ploios din ultima săptămână
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”