Un ministru israelian evocă public un atac asupra Iranului

Un ministru israelian evocă public un atac asupra Iranului
Publicat: 14/06/2012, 13:51
Actualizat: 15/06/2012, 02:40

Vicepremierul israelian Moshe Yaalon a afirmat că ar fi mai bine pentru Israel să atace Iranul mai degrabă decât să lase această țară să se doteze cu arma nucleară, într-un interviu publicat joi de cotidianul Haaretz, relatează AFP.

„În nicio circumstanță Israelul nu va acceptasă aibă cuțitul la gât (…) dacă trebuie făcută o alegere între bomba (iraniană) sau bombardamentul (israelian), din punctul meu de vedere este mai bun bombardamentul”, a afirmat Yaalon, fost șef de Stat Major și actual ministru pentru Afaceri Strategice.

Potrivit lui, iranienii și-au accelerat în ultimele luni activitățile de îmbogățire a uraniului. „Dacă Iranul nu este oprit, această țară va dispune într-un an de suficient uraniu îmbogățit pentru a produce șapte-opt bombe atomice și va fi în măsură să producă o bombă radiologică, o armă mai primitivă, în mai puțin de șase luni”, a adăugat ministrul.

„Dacă presiunile diplomatice sau economice asupra Iranului nu sunt înăsprite și dacă nu vor fi alte evoluții pozitive, momentul adevărului va veni în curând”, a subliniat el.

În numeroase rânduri, liderii israelieni, între care premierul Benjamin Netanyahu și ministrul Apărării Ehud Barak, au afirmat că „toate opțiunile sunt pe masă”, o formulă mai puțin explicită decât declarațiile lui Yaalon, lăsând ușa deschisă pentru un posibil atac israelian împotriva instalațiilor nucleare iraniene.

Haaretz subliniază că Yaalon și-a înăsprit poziția față de Iran comparativ cu atitudinea moderată de până în prezent. El face parte din cabinetul de securitate, un forum al miniștrilor mai restrâns decât Guvernul, care adoptă decizii strategice.

Marile puteri, în frunte cu occidentalii, suspectează Iranul, în pofida dezmințirilor acestuia, că ascunde un obiectiv militar în spatele programului său nuclear, vizat de șase rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU din 2006.

Israelul, singura putere nucleară oficială din regiune, apreciază că existența sa ar fi amenințată dacă Teheranul ar dispune de bomba atomică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase