Un reporter transmitea de la granița cu Ucraina când a făcut o descoperire îngrijorătoare. Mobilizare masivă a armatei ruse

Publicat: 28/05/2015, 10:50

Multe dintre vehicule au numerele de înmatriculare și semnele distinctive înlăturate, iar numeroși militari nu poartă insigne, relatează Reuters în pagina electronică. Aceștia seamănă astfel cu forțele observate în estul Ucrainei, despre care Kievul și aliații săi occidentali susțin că sunt militari ruși sub acoperire.

Scenele de la baza situată în poligonul Kuzminsky, la 50 de kilometri de frontieră, reprezintă dovezi ale consolidării trupelor ruse din zonă.

Luna aceasta, comandantul militar al NATO, generalul Philip Breedlove, a apreciat că separatiștii proruși din estul Ucrainei profită de acordul de încetare a focului care a intrat în vigoare în februarie pentru a se reînarma și a se pregăti de o nouă ofensivă.

Rusia neagă că armata sa este implicată în conflictul din estul Ucrainei, unde separatiștii proruși luptă împotriva forțelor loiale guvernului prooccidental de la Kiev.

Ministerul rus al Apărării a precizat că nu face niciun comentariu privind consolidarea trupelor. Mai mulți soldați au declarat că au fost trimiși la bază pentru exerciții militare, fără legătură cu situația din Ucraina.

Întrebat de Reuters într-o conferință dacă numărul mare de trupe fără insigne și armament fără însemne de la frontieră arată că Rusia plănuiește să invadeze Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns: „Consider formularea acestei întrebări, , inadecvată”.

Armele trimise la baza Kuzminsky includ lansatoare de rachete multiple Uragan, tancuri și tunuri, toate fiind tipuri de armament folosite în conflictul din estul Ucrainei. Cantitatea echipamentelor este de trei ori mai mare decât în martie, când jurnaliștii Reuters s-au mai aflat în zonă.

Începând de sâmbătă, reporterul Reuters a văzut patru trenuri cu vehicule militare și trupe care au sosit la o gară din regiunea Rostov, în sudul Rusiei. Echipamentele și-au continuat apoi drumul pe cale rutieră până la baza militară. În plus, un drum care face legătura între poligonul Kuzminsky și granița ucraineană a fost reparat de curând, pentru a putea fi folosit de vehiculele grele. Drumul duce către Lugansk, o regiune ucraineană controlată de separatiști.

Valentina Melnikova, un activist pentru drepturile omului care cooperează cu familiile militarilor ruși, a declarat că soldaii au auzit de la comandanți că vor fi „transferați în regiunea Rostov după 20 mai, apoi în Ucraina. Ei au semnat documente prin care se angajau să nu dezvăluie informații și în care susțineau că acționează ca voluntari”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
SUA, în stare de șoc. A MURIT la Casa Albă. Medicii au privit neputincioși
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ