Un stat supus sancțiunilor internaționale ajută Coreea de Nord cu racheta. „Se pare că legătura, care a început în anii ”80, este mult mai strânsă decât s-a presupus”

Un stat supus sancțiunilor internaționale ajută Coreea de Nord cu racheta. Se pare că legătura, care a început în anii ''80, este mult mai strânsă decât s-a presupus
Publicat: 10/12/2012, 11:51
Actualizat: 26/03/2019, 05:06

Coreea de Nord încearcă să înlocuiască partea defectă a rachetei sale cu ajutorul unor experții iranieni, pentru a o putea lansa cât mai curând, informează, luni, presa sud-coreeană, citată de AFP.

Phenianul a anunțat, duminică, amânarea lansării rachetei sale, programată ințial între 10 și 22 decembrie, din cauza unor probleme tehnice.

Cotidianul Chosun Ilbo a relatat, luni, în baza unor imagini din satelit, că partea defectă a rachetei este înlocuită.

„A fost observat un al treilea etaj nou la racheta din trei trepte, Unha-3, care a fost transportat, duminică după-amiaza, de la o uzină (…) către stația de lansare”, a declarat ziarul, citand o sursă guvernamentală sud-coreeană.

Agenția sud-coreeană Yonhap, de asemenea, citează o altă sursă oficială, conform căreia, o piesă de schimb de natură nespecificată a fost transportată. „Noi trebuie să analizăm, pentru a vedea dacă este vorba despre etajului trei al rachetei sau de alte părți”, informează sursa.

Cotidianul Chosun Ilbo, cunoscut pentru acoperirea sa din Coreea de Nord, una dintre cele mai închise țări din lume, a afirmat că un grup de experți iranieni se află în prezent la fața locului pentru a ajuta la pregătirile de lansare.

„Un automobil (…) a fost observat făcând curse între zona de locuințe și stația de lansare. Acesta ar transporta experți iranieni”, afirmă cotidianul, citând o sursă oficială din Coreea de Sud.

„Se pare că legătura dintre Coreea de Nord și Iran, în ceea ce privește rachetele, care a început în anii ”80, este mult mai strânsă, decât s-a presupus până în prezent „, a adăugat sursa, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Experții iranieni au fost invitați de către Phenian, după eșecul de lansare a unei rachete nord-coreene în aprilie 2012, informează cotidianul.

La începutul lui decembrie, agenția japoneză Kyodo cita o sursă diplomatică occidentală care afirma că în octombrie Iranul a trimis personal militar în Coreea de Nord, pentru a consolida cooperarea în domeniul nuclear și cel al rachetelor.

Teheranul și Phenianul se află sub incidența sancțiunilor internaționale, fiind suspectate de dezvoltarea unui program nuclear în scopuri militare. De asemenea, cele două țări manifestă o animozitate crescută față de SUA.

Oficialii americani cred că Iranul a achiziționat de la Coreea de Nord materiale pentru construirea unor rachete balistice, potrivit unor telegrame diplomatice americane din 2010.

Phenianul a anunțat lansarea viitoare a unei rachete, pentru a amplasa un satelit civil pe orbită, proiect condamnat de către o mare parte a comunității internaționale, care presupune că, de fapt, nord-coreenii vor să realizeze un test al rachetei balistice, interzisă prin sancțiuni de către ONU.

Coreea de Nord a anunțat că lansarea, planificată inițial pentru zilele următoare, a fost amânată din cauza unor probleme tehnice.

Iranul este suspectat de marile puteri că vrea să fabrice arma atomică sub acoperirea programului său nuclear civil, condamnat prin șase rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU, dintre care patru prevăd sancțiuni. Iranul a negat întotdeauna aceste acuzații.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Henric al VIII-lea, regele care și-a ucis două neveste