Un supraviețuitor al masacrului de la Charlie Hebdo povestește ce s-a întâmplat în timpul atacului: „S-a deschis ușa. Un tip a apărut strigând Allah Akbar”

Un supraviețuitor al masacrului de la Charlie Hebdo povestește ce s-a întâmplat în timpul atacului: S-a deschis ușa. Un tip a apărut strigând Allah Akbar
Publicat: 09/01/2015, 09:48

Un cunoscut reporter al Charlie Hebdo, Laurent Léger participa la tradiționala ședință de redacție, miercuri, atunci când doi bărbați având în posesie arme automate au intrat în sediul din Paris al săptămânalului satiric.

„Ei au tras în toți, pur și simplu”, a relatat el pentru postul de radio France Info, dezmințind informația potrivit căreia atacatorii au cerut identitatea persoanelor pe care intenționau să le împuște.

„Am văzut un bărbat purtând cagulă, am văzut mult sânge, am văzut jumătate din redacție la pământ. Încă mă întreb cum am putut să scap”, a explicat el, rezumându-și relatarea la trei cuvinte: „Am văzut oroare”.

Printre cele 12 victime figurează caricaturiștii Charb, Wolinski, Cabu, Tignous și Honoré, precum și cronicarul și economistul Bernard Maris.

„Eram la încheierea ședinței de sumar în timp ce pe neașteptate s-au auzit câteva petarde, după care s-a deschis ușa. Un tip a apărut strigând Allah Akbar”, și-a amintit el cu emoție.

„Părea asemeni unui tip din GIGN sau Raid (unitățile de elită ale jandarmeriei și poliției), purta cagulă, era îmbrăcat în negru, avea o armă pe care o ținea cu ambele mâini și a tras, și apoi miros de praf de pușcă, și cu noroc am reușit să mă arunc după o masă într-un colț. Am scăpat din câmpul său vizual (…) în timp ce colegii de la jurnal au căzut”, a mai spus el.

„Totul a decurs repede (…). Nimeni din această mică echipă de supraviețuitori încă nu a înțeles ce s-a întâmplat de fapt”, a afirmat jurnalistul.

„Îi vedeam pe ceilalți la pământ, (auzeam) zgomotul exploziilor și apoi o liniște bruscă. Ne-am grăbit spre răniți, am ținut mâna webmasterului nostru”, aflat în continuare în stare gravă, a continuat el.

Redacția, în special directorul Charbonnier, numit „Charb”, se știa amenințată de la apariția în 2006 a caricaturilor cu profetul Mahomed, urmată de amenințări cu moartea. „Charb se simțea cel mai amenințat dintre toți”, a mărturisit Laurent Léger.

El s-a declarat hotărât în privința publicării unui nou număr săptămâna viitoare. „Vom face ceva. Este important”, a adăugat el. Am „primit mii de mesaje și SMS-uri din toate țările”, a dezvăluit jurnalistul.

„Nu vreau să facem o ediție necrologică. Vreau să facem o ediție în care să relevăm provocarea de a trăi, provocarea de a spune lucruri, de a continua lupta împotriva prostiei umane, împotriva obscurantismului, împotriva tuturor fundamentalismelor”, a conchis el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este OBLIGATORIU în România. Sistemul se aplică în toată țara
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”