Ungaria a informat oficial OCDE că NU susține aderarea României. REACȚIA MAE, a doua zi după anunțul Budapestei. UPDATE

Ungaria a informat oficial OCDE că NU susține aderarea României. REACȚIA MAE, a doua zi după anunțul Budapestei. UPDATE
Publicat: 09/09/2017, 09:52
Actualizat: 25/03/2019, 22:43

În cazul României, oficialii de la Budapesta au motivat retragerea sprijinului de situația Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș. În ceea ce privește Croația, motivul care stă la baza deciziei este legat de investițiile Ungariei în această țară și diferendul privind compania MOL, precum și comportamentul autoritășilor croate față de directorul societății.

În ciuda declarațiilor oficiale de la București, Ungaria nu s-a răzgândit în privința anunțului făcut miercuri.

Țările candidate pot adera la OCDE doar cu sprijinul unanim al tuturor membrilor organizației.

După anularea deciziei de înființare a Liceului Romano-Catolic, cei peste 360 de elevi vor învăța, începând de luni, în cadrul Liceului „Bolyai Farkas”, părinții și profesorii fiind de acord cu această soluție a ISJ Mureș.

Șeful ISJ Mureș, Ioan Macarie, a declarat, vineri, corespondentului Mediafax că decizia este cea mai corectă care s-a putut lua în cazul elevilor Liceului TeoreticRomano-Catolic. „Consiliul de Administrație al ISJ Mureș a luat decizia ca elevii școlarizați în cadrul Liceului TeologicRomano-CatolicTârgu Mureș să fie școlarizați, începând de luni, în formațiuni de studiu la Liceul Teoretic >. Aceeași decizie a fost luată și în cadrul personalului didactic și nedidactic. Vor învăța în aceeași clădire în care au învățat și până acum, doar că vor aparține de Liceul >. Este cea mai corectă decizie care s-a putut lua. Părinții și profesorii au fost de acord cu această soluție”, a spus Macarie.

2.500 de oameni au ieșit în stradă, în urmă cu câteva zile, fiind nemulțumiți de situația juridică a unității de învățământ. Instanța a decis în luna iunie că acesta nu funcționa legal, deoarece nu avea avizele ministerului Educației.

MAE:România se află, în continuare, în discuții bilaterale cu toate statele membre ale OCDE

România se află, în continuare, în discuții bilaterale cu toate statele membre OCDE și speră ca atuurile și argumentele sale să genereze, cât mai curând posibil, consensul membrilor organizației cu privire la sprijinirea candidaturii țării noastre, transmite MAE.

„A avut loc o reuniune a statelor membre ale OCDE pe tema extinderii organizației, la care România nu a participat nefiind stat membru al organizației. Cu această ocazie, s-au purtat discuții cu privire la lista posibililor candidați, care ar putea să facă obiectul unei decizii în cadrul reuniunii Consiliului OCDE din 25 septembrie 2017. România se află, în continuare, în discuții bilaterale cu toate statele membre ale OCDE și speră ca atuurile și argumentele sale să genereze, cât mai curând posibil, consensul membrilor organizației cu privire la sprijinirea candidaturii țării noastre”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Afaceri Externe din România, remis MEDIAFAX.

România a depus candidatura la OCDE în 2004, dar n-a fost încă invitată să adere

România și-a depus candidatura oficială de aderare la OCDE la data de 28 aprilie2004.OCDEreprezintă un for internațional de dezbatere a politicilor economice și sociale la nivel global, o asociație apolitică a țărilor cel mai bine dezvoltate din punct de vedere economic, având drept misiune construirea unei economii puternice în statele membre, îmbunătățirea eficienței, perfectarea sistemelor de piață, extinderea comerțului liber și contribuția la dezvoltarea economică.(sursa)

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică are în prezent 32 de membri.Celor 20 de state care au fondat organizația în1961, printre care s-au număratCanada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și SUA, li s-au alăturat începând cu anul 1964 alți 10 parteneri importanți, printre careAustralia, Japonia sau țările din Grupul de la Visegrad, ultima țară din grup admisă fiindRepublica Slovacă, în decembrie 2000. În 2010 s-au finalizat negocierile de aderare apatru state din cadrul grupului de țări invitate la aderare, și anumeChile, Slovenia, Estonia și Israel.

Potrivit MAE,România a reiterat, în 2012, intenția de aderare la organizație prin scrisoarea premierului român, Victor-Viorel Ponta, adresată secretarului general al OCDE, Angel Gurria.

În mai acest an, premierul la acea vreme,Sorin Grindeanu, a declarat că România e pregătită să înceapă cât mai curând negocierile de aderare la OCDE, statutul de membru al acestei organizații urmând să fie o reconfirmare a progresului economic pe care l-a înregistrat țara noastră și a nivelului său de dezvoltare.

„România e pregătită să demareze cât mai curând negocierile de aderare la OCDE. Statutul de membru al organizației va fi o reconfirmare a progresului economic pe care l-a înregistrat țara noastră, a nivelului său de dezvoltare. Va însemna o administrație publică mai eficientă și mai adaptată la cerințele unei lumi globale. Credem cu tărie că acest lucru se poate întâmpla cât de curând. Suntem conștienți de dificultatea procesului și suntem dispuși să facem tot ce putem, tot ceea ce depinde de noi în acest sens”, a declarat Sorin Grindeanu.El a mai spus că este nevoie nu doar de voința României, ci și de sprijinul partenerilor externi, state membre ale OCDE.

„Pe statele membre ale OCDE ne dorim să putem conta pentru a ne atinge acest obiectiv. Largul sprijin al mediului nde afaceri, al Parlamentului, al BNR, al formatorilor de opinie din România, al mediului academic cred că le putem constata pe deplin”, a adăugat Grindeanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...