Ungaria blochează participarea Ucrainei la reuniunile NATO. Ministrul de externe ucrainean, nevoit să participe formatul unei reuniuni separate

Ungaria blochează participarea Ucrainei la reuniunile NATO. Ministrul de externe ucrainean, nevoit să participe formatul unei reuniuni separate
Publicat: 29/11/2022, 18:27

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a confirmat că participarea deplină a ministrului de externe Dmytro Kuleba la reuniunea oficială a miniștrilor de externe NATO de la București a fost blocată la cererea Ungariei.

Ungaria s-a opus participării ministrului ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, la sesiunea oficială, astfel că ministrul ucrainean este obligat să se întâlnească cu colegii la un dineu separat.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a confirmat pentru ziarul ucrainean „Pravda” că ministrul de externe va purta discuții cu miniștrii NATO în cadrul unei reuniuni separate organizate special de secretarul general al NATO.

„După cum știți, din 2017, Ungaria blochează întâlnirile Comisiei Ucraina-NATO peste nivelul ambasadorilor. Pentru a depăși în mod oficial veto-ul maghiar, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, organizează o reuniune separată a miniștrilor de externe din NATO și Ucraina. La această întâlnire, Dmitro Kuleba și omologii săi străini vor discuta despre continuarea asistenței militare pentru Ucraina și despre refacerea infrastructurii energetice ucrainene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleh Nikolenko, într-un comentariu pentru PE.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe ucrainene a adăugat că, în cadrul vizitei la București, ministrul va avea și o serie de întâlniri bilaterale.

Reamintim că, zilele trecute, primarul Budapestei, Gergely Koracson, a declarat că îi este rușine că Ungaria este considerată pro-rusă în lume.

România găzduiește reuniunea șefilor diplomațiilor țărilor NATO

România găzduieşte, marţi şi miercuri, Reuniunea şefilor diplomaţiilor din ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice, primul eveniment la nivel înalt al NATO într-un stat de pe Flancul Estic, aflat în prima linie de apărare a Alianţei, după agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a subliniat că Ministeriala de la Bucureşti este „oportunitatea de a repeta un mesaj clar din partea aliaţilor, inclusiv România”, că Ucraina este susţinută. „Susţinem dreptul ucrainenilor de a se apăra şi trebuie să continuăm să acordăm sprijin atât militar, cât şi umanitar şi internaţional”, a spus Stoltenberg.

„Reuniunea de la Bucureşti reprezintă o expresie a solidarităţii aliate cu statele Flancului Estic, precum şi a angajamentului NATO de a continua susţinerea pentru Ucraina şi de a sprijini celelalte state partenere din regiune, precum Republica Moldova şi Georgia”, a afirmat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Sursa: Pravda

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase