Uniunea Europeană i-a oferit Ucrainei propria variantă a unui acord privind „materialele critice”, în timp ce președintele american Donald Trump anunța că Washingtonul este aproape de a încheia un acord cu Kievul pentru drepturile asupra vastelor resurse naturale ale Ucrainei.
Comisarul european pentru strategie industrială Stephane Sejourne a declarat că le-a prezentat varianta de propunere a Uniunii oficialilor ucraineni cu care s-a întâlnit la Kiev.
Prezentarea ar fi avut loc în timpul unei vizite a reprezentanților Comisiei Europene pentru a marca trei ani de la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, conform Politico.
„Douăzeci și unu din cele 30 de materiale critice de care Europa are nevoie pot fi furnizate de Ucraina, ar fi un parteneriat avantajos pentru ambele părți”, a spus Sejourne.
Sejourne a ținut să precizeze:
„Valoarea adăugată pe care o oferă Europa este că nu vom cere niciodată un acord care nu este reciproc avantajos”.
Donald Trump a formulat cereri din ce în ce mai ferme față de Ucraina privind drepturile asupra resurselor minerale, cerând compensații în valoare de până la 500 de miliarde de dolari (477 miliarde de euro) pentru sprijinul Washingtonului pentru Kiev în respingerea invaziei ruse.
Până acum, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat să semneze două variante de acorduri propuse de Administrația Trump, spunând că termenii sunt prea duri.
New York Times a relatat că termenii celor două acorduri ar stipula că Ucraina ar renunța la venituri din exploatarea de minerale, petrol și gaze, plus veniturile din activitatea portuară și alte elemente de infrastructură în valoare de 500 de miliarde de dolari.
„Nu voi semna ceva pentru care vor trebui să plătească zece generații de ucraineni”, a declarat Zelenski la o conferință de presă duminică.
Luni, Donald Trump a insistat totuși că un „acord final” este „foarte aproape” și că va include „minereuri rare și diverse alte lucruri”.
Ucraina deține depozite uriașe de elemente critice și minerale, de la litiu la titan, care sunt vitale pentru procesul de fabricare al echipamentelor tehnologice moderne și foarte râvnite în cursa globală pentru resurse.
De asemenea, Ucraina are rezerve vaste de cărbune, precum și petrol, gaze și uraniu, dar o mare parte din acestea se află în teritorii aflate în prezent sub controlul Rusiei.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: