URAGANUL SANDY. IMAGINI din AMERICA LOVITĂ. BILANȚUL: 8 milioane de oameni rămași fără electricitate, PAGUBE de peste 30 de MILIARDE DE DOLARI – CORESPONDENȚĂ FOTO+VIDEO din New York

Uraganul Sandy, considerat cel mai periculos din ultimii 100 de ani în SUA, a lovit marți dimineață (la 0.20, ora României), coasta statului New Jersey. La două ore distanță, Sandy a ajuns și deasupra orașului Atlantic City. În jurul orei 6 (ora României), uraganul se îndrepta spre statul Pennsylvania. Cel puțin 33 de persoane din SUA și una din Canada au murit din cauza uraganului Sandy.

Aproximativ 8 milioane de americani au rămas fără curent electric, autoritățile avertizând că penele de curent vor fi îndelungate, din cauza inundațiilor și a copacilor și stâlpilor dobrâți de rafale. Oamenii din Atlantic City au fost avertizați să nu folosească apa curentă fără a o fierbe în prealabil. Primarul din New York, Michael Bloomberg a lansat un apel către americani, prin care îi ruga să nu mai sune la serviciul de urgență decât dacă „este o problemă de viață și de moarte”. „Am primit 10.000 de telefoane în jumătate de oră la 911, față de 1.000 câte sunt în mod obișnuit. Vă rog, vă rog, vă rog să nu mai sunați dacă nu este o problemă de viață și de moarte”.

Președintele Barack Obama a declarat stare de urgență în zece state plus capitala Washington D.C, iar școlile și alte instituții publice din zona afectată au fost închise luni și marți. Sute de mii de oameni au fost evacuați forțat și duși din calea pericolului, președintele american avertizându-i să ia uraganul în serios. Se așteaptă ca Sandy să fie cel mai puternic uragan din ultimii 100 de ani din SUA, estimându-se că ar putea provoca pagube directe de 1 miliard de dolari și un impact economic în SUA de peste 20 de miliarde de dolari, conform Bloomberg.


Gândul a transmis desfășurarea evenimentelor în format LIVE TEXT+VIDEO

UPDATE 08.54 Clădirea care adăposteste sediile reprezentanțelor diplomatice ale României la New York nu avea curent electric marți, la 24 de ore de la trecerea uraganului Sandy, care a provocat inundații și pene de curent într-o bună parte din Manhattan, transmite corespondentul MEDIAFAX la New York.

UPDATE 08.53 Locuitorii New York-ului au așteptat, marți seara, ca primarul Michael Bloomberg să le dea vești bune despre restabilirea curentului electric și a transportului în comun, însă nu le-au primit, transmite corespondentul MEDIAFAX la New York.

UPDATE 08.46 Președintele Barack Obama va merge miercuri în New Jersey (est), unul dintre statele cel mai dur afectate de uraganul Sandy, a anunțat marți Casa Albă, citată de AFP. „Mâine (miercuri) după-amiază, președintele va merge în New Jersey, unde se va întâlni cu guvernatorul (Chris) Christie pentru a inspecta pagubele produse de furtună, pentru a vorbi cu locuitorii (…) și a le mulțumi membrilor serviciilor de urgență care și-au riscat viața”, a precizat purtătorul de cuvânt al președinției, Jay Carney, într-un comunicat.

UPDATE 23.50 Redactorul-șef gândul, Florin Negruțiu, care se află la New York, transmite imagini cu „Marele Măr”, la doar câteva ore după ceea ce autoritățile descriu a fi cea mai puternică furtună din istoria metropolei. „Este surprinzător cum, într-un oraș mare precum New York-ul, toată lumea a învățat să respecte niște reguli simple”, observă colegul nostru, care descrie în imaginile sale și în înregistrarea video de pe Brooklyn Bridge întoarcerea la normalitate a locuitorilor din New York după URAGANUL SANDY.

Galerie foto cu orașul New York după uraganul Sandy:

Orașul este plin de crengi sau chiar de copaci scoși din pământ de furtuna de luni noapte. Imagini din Manhattan, Broadway.

Multe case din zonele joase au fost inundate. Autoritățile folosesc pompe pentru a scoate apa din subsoluri.

Armata de la metrou. Metroul rămâne închis și în cursul zilei de marți, unele stații fiind inundate. Transportul de suprafață nu funcționează nici el. Primarul Bloomberg le-a cerut taximetriștilor să ia mai mulți clienți la o singură cursă.

UPDATE 21.30 Numărul persoanelor care au murit în SUA a ajuns la 38, anunță Huffington Post, care citează o știre AP

UPDATE 20.59 Barack Obama va merge miercuri în New Jersey, pentru a vedea care sunt pagubele și ce măsuri trebuie luate, scrie Reuters.

UPDATE 20.52 Washington Post postează un filmuleț realizat prin compilarea mai multor imagini din timpul uraganului Sandy. Iată „rezumatul” uraganului, de când a ajuns în New York.

Viața reintră în normal în New York după furtună. Oamenii aleargă, se dau cu bicicletă sau pur și simplu se plimbă pe străzi, facând poze.

IMAGINI: Florin Negruțiu/Gândul

UPDATE 20.38 Școlile din Washington DC se vor redeschide miercuri, a anunțat primarul DC, Vincent Gray, potrivit Washington Post.

UPDATE 20.33 Președintele SUA Barak Obama a autorizat acordarea de ajutoare pentru victimele uraganului Sandy din New York și New Jersey.

UPDATE 20.30 Ministerul Afacerilor Externe îi sfătuiește pe toți românii aflați în zonele afectate de URAGANUL SANDY să contacteze misiunea diplomatică a României din SUA sau cel mai apropiat oficiu consular, prin telefon, fax sau Internet, pentru a-și înregistra prezența și pentru a-și transmite coordonatele, astfel încât, în eventualitatea unei situații de urgență, să poată fi ajutați de statul român.

UPDATE 20.15 Potrivit guvernatorului Andrew M. Cuomo, autobuzele din New York vor fi repuse în funcțiune de mâine ( fus orar SUA), oamenii putând călători gratuit. Cu toate acestea, programul autobuzelor va fi limitat, din cauza pagubelor produse de uraganul Sandy. Mai mult, autoritățile se așteaptă ca și aeroportul JFK să fie redeschis, scrie New York Times.

UPDATE 19.51 Potrivit Huffington Post, numărul celor afectați de penele de curent a ajuns la 8.1 milioane, în urma uraganului Sandy.

UPDATE 19.05 Un vas a eșuat în Staten Island, New York, potrivit unei imagini postate de Bloomberg.

UPDATE 18.54 Din cauza uraganului Sandy, peste 145.000 de persoane din Canada au rămas fără curent, potrivit Huffington Post.

UPDATE 18.45 Bloomberg: Bursa electronică Nasdaq și bursa de la New York NYSE se vor redeschide miercuri.

UPDATE 18.25 Huffington Post a postat o imagine cu zeci de taxi-uri acoperite de apă.

UPDATE 18.25 Washington Post: În SUA au murit 33 de persoane, iar în total numărul victimelor a crescut la 102.

UPDATE 18.19 În Brooklyn Heights norii au început să dispară, iar cerul să se însenineze, via Florin Negruțiu/ Gândul.

FOTO Florin Negruțiu – corespondență Gândul

UPDATE 18.02 CNN: Numărul persoanelor decedate a ajuns la 26 în SUA, 94 în total.

UPDATE 17.43 Președintele SUA, Barak Obama și-a anulat a treia zi de campanie, îngrijorat de pagubele produse de Uraganul Sandy.

UPDATE 17.40 Reuters: În New York au avut loc 23 de incendii, peste 80 de case arzând în Breezy Point, Queens. Cum arată zona după incendii.

UPDATE 17.02 Primarul din New York, Michael Bloomberg, susține acum o conferință de presă. El a declarat că uraganul Sandy este „cel mai mare dezastru din ultimii 108 ani”, în SUA, și a făcut apel la calm, spunând că operațiunile de salvare vor continua zile întregi, timp în care 76 de adăposturi din New York vor rămâne deschise.

UPDATE 16.20 Guvernatorul din Jew Jersey, Chris Christie, în urmă cu câteva minute: toate liniile de cale ferată din statul New Jersey au fost grav afectate de uragan; oamenii sunt sfătuiți să nu plece la drum; 2,4 milioane de rezidenți ai statului New Jersey nu au curent electric, de două ori mai mult decât anul trecut, în timpul uraganului Irene.

UPDATE 16.15 Primarul orașului New York, Michael Bloomberg, le-a transmis angajaților din sectorul public să vină marți la muncă, dacă o pot face în condiții de maximă siguranță. „Orașul New York are nevoie de ajutorul vostru astăzi”, le-a spus Bloomberg newyorkezilor.

UPDATE 16.05 Încă un reactor nuclear a fost oprit marți în estul Statelor Unite, din cazul uraganului Sandy, anunță AFP, citată de Mediafax.

UPDATE 15.50 Le Monde publică o fotografie cu un curcubeu dublu care s-a format în această dimineață (ora SUA) la New York.

UPDATE 15.30 Guvernatorul statului New Jersey, Chris Christie, e cu gândul la Halloween: „Dacă nu sunt condiții meteo pentru a desfășura activitățile de Halloween miercuri, voi semna un ordin de reprogramare” (via Washington Post).

UPDATE 15.19 Un bărbat și o femeie au fost găsiți morți sub un copac rupt din Brooklyn, New York, anunță Huffington Post. Cu aceasta, bilanțul victimelor din SUA ajunge la 18 morți.

UPDATE 14.55 Peste 5.700 de zboruri au fost anulate marți în toată America de Nord, potrivit Huffington Post. În total, aproximativ 15.500 de zboruri au fost afectate de URAGANUL SANDY.

FOTO: Andrew Burton/Mediafax Foto/AFP

UPDATE 14.43 Un reactor nuclear a fost scos din funcțiune marți în statul New Jersey, din cauza intemperiilor provocate de uraganul Sandy, a anunțat operatorul acestuia, citat de AFP, scrie Mediafax.

UPDATE 14.20 Impactul economic al URAGANULUI SANDY va depăși 20 de miliarde de dolari, potrivit calculelor Bloomberg, citate de Mediafax.

UPDATE 13.50 Poliția și garda națională au venit în ajutorul locuitorilor din orașul Moonachie, din New Jersey, amenințat de inundații grave după ruperea unui dig.

UPDATE 13.20 Un dig a cedat în New Jersey, la câțiva kilometri de orașul New York, din cauza uraganului Sandy, potrivit Mediafax.

UPDATE 12.55 Ministerul Afacerilor Externe (MAE) atenționează cetățenii români care doresc să călătorească în următoarea perioadă în SUA cu privire la faptul că în 12 state (Connecticut, Delaware, District of Columbia, Maine, Maryland, Massachussets, New Hampshire, New Jersey, New York, Pennsylvania, Rhode Island si Virginia) a fost declarată stare de urgență din cauza uraganului Sandy care a afectat Coasta de Est a Statelor Unite.

UPDATE 12.38 Bilanțul morților provocate de uragan a ajuns la 16, informează Washington Post. De asemenea, peste 7,5 milioane de americani de pe Coasta de Est nu au curent electric.

UPDATE 12.10 Companiile de asigurări s-ar putea confrunta cu cereri de despăgubire în valoare totală de până la 10 miliarde de dolari, potrivit Wall Street Journal.

UPDATE 11.45 Președintele american Barack Obama a decretat stare de „catastrofă majoră” în statele New York și New Jersey, devastate de uraganul Sandy, ceea ce înseamnă că aceste două state pot beneficia de ajutor financiar federal, anunță AFP, potrivit Mediafax.

UPDATE 10.50 Oficialii din Atlantic City au emis o avertizare prin care le spun oamenilor să nu consume apă și nici să o folosească pentru uzul personal decât după ce o fierb, potrivit Biroului pentru Urgențe din statul New Jersey.

UPDATE 10.25 Primarul orașului Hoboken a cerut ajutorul gărzii naționale pentru că mai mult de jumătate din oraș este sub ape, transmite NBCnews.

UPDATE 09.45 170 de pompieri încearcă să stingă incendiul care a cuprins 50 clădiri din cartierul newyorkez Oueens, arată NBCnews.

UPDATE 08.55 Potrivit CNN, numărul persoanelor fără curent electric din 13 state și Washington D.C. a ajuns la 6.535.896.

UPDATE 08.39 Vor fi necesare patru zile pentru evacuarea apei din tunele de la metroul din New York, a declarat un purtător de cuvânt de la Autoritatea Metropolitană de transport, potrivit CNN. Șapte tuneluri de metrou din New York au fost inundate din cauza creșterii apelor.

UPDATE 08.05 USA TODAY arată că numărul victimelor a ajuns la cel puțin 14 oameni.

UPDATE 08.00 Unul dintre membrii echipajului de pe nava HSM Bounty, scufundată în largul coastei North Carolina, a fost găsit mort în Oceanul Atlantic, la aproximativ 150 de kilometri sud-est de Hatteras. Numărul victimelor ajunge astfel la 14.

UPDATE 07.43 Numărul morților a ajuns la 13 persoane. Autoritățile locale din statele New York, New Jersey, Pennsylvania, Virginia și North Carolina au anunțat 12 morți, iar poliția din Toronto a anunțat că o femeie canadiană a murit în urma prăbușirii unor bucăți de moloz, smulse de rafale de vânt. A 13-a victimă este un băiețel de 8 ani care a murit după ce a fost strivit de un copac în Susquehanna County, Pennsylvania, arată CNN.

UPDATE 07.30 Potrivit CNN, după uragangul Sandy urmează viscolul. Serviciul Național de Meteorologie din SUA a anunțat că viscolul care va urma după Sandy va adduce zăpadă de 2-3 metri în zona muntoasă din Virginia de Vest. Zăpadă consistentă va cădea și în munții din Carolina de Nord.

UPDATE 06.55 New York Times scrie că liniile de transport din orașul Hoboken, aflat în apropierea râului Hudson, au fost inundate.Un purtător de cuvânt de la Autoritatea Metropolitană de transport a declarat că apa a intrat la liniile de metrou care fac legătura dintre Chambers Street and South Ferry.

UPDATE 06.29 The Washington Post anunță că 5,8 milioane de americani nu au curent electric în acest moment.

UPDATE 06.20 CNN anunță că o persoană din Canada a murit din cauza uraganului Sandy, pe lângă cele 11 ucise în SUA.

UPDATE 06.11 O fotografie emoționantă, postată pe pagina de Facebook Hurricane Sandy Lost and Found Pets, prezină un câine salvat din apă de un pompier.

UPDATE 06.09 CNN: Bilanțul victimelor uraganului Sandy a ajuns la 11, în SUA.

UPDATE 05.44 În New York și New Jersey, vântul s-a calmat, iar nivelul apei a început să scadă. Cu toate acestea, rămâne problema alimentării cu curent electric. Uraganul Sandy se îndreaptă spre Philadelphia.

UPDATE 05.42 BBC: Autoritatea nucleară americană a anunțat că nu se pune problema închiderii centralei Oyster Creek, precizând că apa se va retrage.

UPDATE 05.20 BBC: Alertă la centrala nucleară Oyster Creek din New Jersey, din cauza nivelului ridicat al apei mării.

UPDATE 05.15 Prețul benzinei în SUA a scăzut, din cauza lipsei de cerere pe durata uraganului Sandy, scrie ABC News.

UPDATE 05.12 ABC News scrie că Spitalul NYU Langone va fi evacuat, deoarece nu are curent electric, iar generatoarele nu funcționează. În total, 200 de pacienți au fost scoși din spital.

UPDATE 05.02 Business Insider publică o fotografie cu un Bentley luat de ape, în New York:

UPDATE 04.54 Business Insider scrie că 19 angajați ai ConEd (furnizor de energie electrică șigaze naturale) ar fi rămas blocați într-o centrală electrică din New York, din cauza apelor.

UPDATE 04.44 Momentul în care fațada unei clădiri din New York se prăbușește:

UPDATE 04.15 CNN: Bilanțul victimelor uraganului Sandy a ajuns, în SUA, la 10.

UPDATE 04.07 Bloomberg: „Valul cel mare a trecut, vânturile se vor domoli și ele în următoarele ore”.

UPDATE 04.03 Primarul din New York, Michael Bloomberg: „Primim 10.000 de telefoane în jumătate de oră la 911, față de 1.000 câte sunt în mod obișnuit. Vă rog, vă rog, vă rog să nu mai sunați dacă nu este o problemă de viață și de moarte”.

UPDATE 03.58 EXPLOZIE la o centrală din Manhattan (via Business Insider):

UPDATE 03.55 Breaking News Storm anunță pe Twitter că în New Jersey au murit cel puțin doi oameni, după ce un copac le-a căzut pe mașină.

UPDATE 03.50New York Post scrie că situl unde se consrtruiesc noile turnuri World Trade Center a fost inundat:

UPDATE 03.49 Business Insider publică o fotografie de la metroul din New York:

UPDATE 03.42 AOL publică mai multe fotografii spectaculoase cu uraganul Sandy:

UPDATE 03.19 The Atlantic Wire publică o fotografie cu Manhattan în beznă:

UPDATE 03.01 Conform unui oficial al statului New York, numărul de victime din SUA ale uraganului Sandy ar fi crescut la cinci.

UPDATE 02.57 Michael Bloomberg, primarul din Chicago, pe Twitter: „Toată lumea să stea în case. Nu conduceți! Drumurile sunt extrem de periculoase și ați putea bloca echipajele de urgență”.

UPDATE 02.49 Așa arată o parte din Manhattan, fără curent electric (foto – Business Insider)

UPDATE 02.35 Imagine din New York, publicată de Business Insider:

UPDATE 02.34 Aeroportul LaGuardia din New York, închis din cauza inundațiilor, scrie CNN.

UPDATE 02.31 Guvernatorul statului New Jersey, Chris Christie, a scris pe Twitter că va face o cerere oficială pentru sărbătorirea Halloween-ului în altă zi, dacă miercuri condițiile meteo nu vor permite desfășurarea obiceiului de „Trick or treat”.

UPDATE 02.26 SANDY A AJUNS DEASUPRA ORAȘULUI ATLANTIC CITY, conform Huffington Post.

UPDATE 02.17 New York Post anunță o nouă victimă, din Lower Manhattan.

UPDATE 02.13 Reuters: ciclonul post-tropical Sandy se apropie de coasta de sud a statului New Jersey.

UPDATE 02.08 O imagine din New York, postată pe contul de Instagram al Huffington Post:

UPDATE 02.06 Sandy face a doua victimă: un bărbat de 30 de ani din New York a murit după ce un copac a căzut pe el, în Queens, conform Business Insider.

UPDATE 02.02 BBCpublică un clip cu inundațiile din New Jersey.

UPDATE 01.47 The Atlantic: Ar putea Sandy să amâne alegerile prezidențiale din SUA?

UPDATE 01.39 WEBCAME LIVE de pe Brooklyn Bridge, New York.

UPDATE 01.38 WEBCAM LIVE din Times Square, New York.

UPDATE 01.33 Încadrarea lui Sandy, revizuită din nou: acum este „ciclon post-tropical”, conform Reuters.

UPDATE 01.27 Două clădiri din New York s-au prăbușit parțial (via Sky News, Huffington Post).

sursa foto Twitter

sursa foto Twitter

UPDATE 01.26 Weather Channel: Apa în The Battery (New York) a depășit 3,4 metri, cel mai înalt nivel din istorie.

UPDATE 01.25 CNN: 2,2 milioane de oameni fără curent electric.

UPDATE 01.24 Guvernatorul New Yorkului, Andrew Cuomo: „Folosiți telefoanele doar pentru situații de extremă urgență”.

UPDATE 01.23 Serverele Huffington Post, „doborâte” de Sandy.

UPDATE 01.21 O curiozitate pe care o avem cu toții: cum sunt botezate uraganele.

UPDATE 01.19 NYTimes.com: așa arată acum New Yorkul. LIVE WEBCAM

UPDATE 01.15 ABC News: 1,2 milioane de americani nu au curent electric din cauza furtunii Sandy, alte 10 milioane ar putea rămâne și ei fără energie electrică.

UPDATE 01.07 CNN: Uraganul Sandy a fost „retrogradat” la statutul de furtună post-tropicală, deoarece curenții sunt mult mai reci. Vântul bate în continuare cu 135 km/h.

UPDATE 01.02 Valuri de trei metri în The Battery (New York) – via John Keefe, Twitter.

UPDATE 0.51 Grand Central Station din New York, într-o zi obișnuită, respectiv astăzi (sursa ABC News):

UPDATE 0.47 TIME.com publică mai multe fotografii spectaculoase:

UPDATE 0.37 Business Insider: Vaporul HMS Bounty S-A SCUFUNDAT din cauza uraganului Sandy. O femeie a murit, căpitanul echipajului a dispărut, ceilalți 14 pasageri sau membri ai echipajului au fost salvați.

UPDATE 0.36 Washington Post publică o fotografie cu un copac căzut peste o casă, din cauza uraganului Sandy:

UPDATE 0.29 NYTimes: poze spectaculoase trimise de cititori.

UPDATE 0.20 Fox News: Uraganul Sandy A AJUNS ÎN NEW JERSEY.

UPDATE 0.12 Rețelele sociale au fost „inundate” în ultimele ore de imagini „terifiante”, „incredibile”, „care-ți taie respirația”. Multe dintre ele sunt fie imagini mai vechi, fie trucaje realizate în Photoshop. Iată cea mai de succes imagine trucată a zilei:

Vă amintim că uraganul Sandy încă nu a lovit orașul New York. Momentul de maximă intensitate al furtunii este așteptat să aibă loc în seara aceasta.

UPDATE 0.10 VIDEO din satelit: cum „înghite” uraganul Sandy nord-estul SUA (via Business Insider):

VEZI AICI CONTINUAREA LIVE TEXT-ULUI DESPRE URAGANUL SANDY, INCLUSIV CORESPONDENȚA GÂNDUL FOTO+ VIDEO DE LA NEW YORK

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Ioana Dichiseanu, cu lacrimi in ochi, despre ultimele clipe ale tatălui ei: "Mi-a luat mana...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?