• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

URAGANUL SANDY LOVEȘTE ECONOMIA SUA. La cât sunt estimate PAGUBELE

URAGANUL SANDY LOVEȘTE ECONOMIA SUA. La cât sunt estimate PAGUBELE
Impactul economic al URAGANULUI SANDY este uriaș după ce furtuna a lovit coasta de Est a Statelor Unite cauzând pagube clădirilor și inundând tunelurile de metrou din New York.

Impactul economic al URAGANULUI SANDY va depăși 20 de miliarde de dolari după ce furtuna a lovit coasta de Est a Statelor Unite cauzând pagube clădirilor și inundând tunelurile de metrou din New York, cel mai populat oraș american, scrie Bloomberg.

Totalul de peste 20 de miliarde de dolari include pierderi asigurate de circa 7-8 miliarde de dolari, a declarat Charles Watson, director pentru cercetare și dezvoltare la Kinetic Analysis Corp, companie de analiză a riscurilor. O mare parte din nota de plată rămasă va fi preluată de orașe și state pentru reparațiile necesare infrastructurii, a spus el.

„Cred că (impactul, n.r.) în sectorul public este disproporționat de mare”, a spus Watson. Amploarea pagubelor nu va fi cunoscută până când nu se retrag apele și angajații pot inspecta tunelurile de metrou și infrastructura de utilități.

Companiile aeriene au blocat la sol 12.500 de zboruri, în timp ce bursele sunt închise marți a doua zi consecutiv din cauza condițiilor meteo pentru prima dată începând din 1888.

Valurile uriașe și ploile puternice au inundat instalații electrice și au închis sectorul financiar din New York. Compania de utilități din New York, Consolidated Edison, a oprit alimentarea cu curent electric pentru mai multe zone din Manhattan, inclusiv Wall Street, și Brooklyn, din cauza efectelor URAGANULUI SANDY.

Înainte să atingă uscatul, uraganul a cauzat întreruperea curentului electric pentru 2,1 milioane de locuințe și afaceri, potrivit unor rapoarte ale companiilor de utilități. Întreruperile în alimentarea cu electricitate ar putea afecta timp de 10 zile până la 10 milioane de persoane în regiunea în care acționează URAGANUL SANDY.

Pierderile mari pentru infrastructura publică vor fi similare, într-o bună măsură, cu cele ale uraganului Katrina, care a inundat New Orleans în 2005, a spus Watson. Katrina a fost dezastrul natural cu cele mai mari costuri din SUA, pagubele fiind de 41 de miliarde de dolari doar pentru proprietăți asigurate, potrivit Insurance Information Institute.

Anterior, compania Eqecat, specializată în modele de risc pentru situații de dezastru, a estimat pagube de până la 20 de miliarde de dolari din cauza URAGANULUI SANDY, din care 5-10 miliarde de dolari asigurate.

Întrucât URAGANUL SANDY va continua să afecteze noi regiuni din SUA în următoarele zile, economiștii au estimări diferite în privința posibilielor pagube.

URAGANUL SANDY ar putea reduce, în final, cu 0,1-0,2 puncte procentuale PIB al SUA în trimestrul al patrulea, întrucât scad cheltuielile pentru servicii precum restaurantele, afirmă Mark Vitner, analist la Wells Fargo Securities. Economia SUA, cu un PIB anual de 13.600 de miliarde de dolari, a avansat cu 2% în trimestrul al treilea.

Inundațiile au forțat închiderea aeroportului John F. Kennedy din New York. Celelelate două aeroporturi importante din regiune, Newark Liberty International și LaGuardia, sunt de asemenea închise.

URAGANUL SANDY a blocat la sol circa 15% din zborurile din SUA începând din 27 octombrie până luni seara, arată date ale firmei de cercetare FlightStats.

Inchide