• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

URAGANUL SANDY. Momentul în care URAGANUL SANDY A LOVIT SUA. VIDEO LIVE STREAM. CORESPONDENȚĂ GÂNDUL FOTO + VIDEO DE LA NEW YORK

Uraganul Sandy lovește Coasta de Est a SUA.

Uraganul Sandy, considerat cel mai periculos din ultimii 100 de ani în SUA, a lovit marți dimineață (la 0.20, ora României), coasta statului New Jersey. La două ore distanță, Sandy a ajuns și deasupra orașului Atlantic City. În jurul orei 6 (ora României), uraganul se îndrepta spre statul Pennsylvania. Cel puțin 12 persoane din SUA și una din Canada au murit din cauza uraganului Sandy. Cele mai multe victime, cinci, sunt din statul New York.

VEZI AICI DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR DE IERI DIN SUA ÎNAINTE CA URAGANUL SANDY SĂ LOVEASCĂ:

UPDATE 23.59 Primarul New Yorkului, Michael Bloomberg: „Cea mai violentă perioadă a furtunii începe acum”.

UPDATE 23.56 TIME.com: val din Brooklyn.

UPDATE 23.55 Primarul New Yorkului, Michael Bloomberg: „Zona din jurul macaralei rupte a fost evacuată”. Printre cei evacuați, oaspeții unui mare hotel din New York, conform BBC.

UPDATE 23.52 Primarul New Yorkului, Michael Bloomberg: „Nu mai e timp ca oamenii să fie relocați”.

UPDATE 23.45 Sky News: Uraganul Sandy va ajunge în New Jersey în următoarea oră.

UPDATE 23.43 CNN: Toate birourile guvernamentale din Washington rămân închise marți.

UPDATE 23.27 Huffington Post: Uraganul Sandy se apropie de Brooklyn.

UPDATE 23.25 AOL.com: harta pe care poate fi localizat uraganul Sandy LIVE.

UPDATE 23.17 Virginia Beach: 23 de cm de ploaie și vânturi de 138 km/h, conform ABC News.

UPDATE 23.14 Bloomberg: 6.800 de zboruri anulate până în prezent.

UPDATE 23.12 Huffington Post: Un milion de case fără electricitate.

UPDATE 23.11 BBC: Uraganul Sandy a ajuns la 45 km de Cape May (New Jersey).

UPDATE 22.58 Huffington Post publică mai multe fotografii cu orașul Atlantic City (New Jersey), inundat:

UPDATE 22.53 Guvernatorul statului Pensylvania, Tom Corbett, îi avertizează pe locuitori să se aștepte la „zile întregi” fără curent electric, conform newsworks.org.

UPDATE 22.46 Macaraua ruptă de pe West 57th Street din New York, „vedetă” pe Twitter: apare în majoritatea posturilor legate de uraganul Sandy.

UPDATE 22.44 Primarul New Yorkului, Michael Bloomberg, va susține o conferință de presă la ora 23.30 (ora României).

UPDATE 22.43 Guardian: Sandy este la 45 km de coasta cu New Jersey.

UPDATE 22.39 The Atlantic Wire: „Sandy va lovi într-o oră”

UPDATE 22.35 Bloomberg: Uraganul Sandy ar putea cauza SUA pierderi de 20 de miliarde de dolari.

UPDATE 22.32 O fotografie spectaculoasă, cu Times Square din New York mai goală ca niciodată (sursa foto Facebook).

UPDATE 22.29 CNN avansează cifra de 765.000 case fără curent electric, din șapte state americane.

UPDATE 22.25 Peste 300.000 de case de pe Coasta de Est a SUA sunt acum fără curent electric, transmite BBC.

UPDATE 22.20 Guvernatorul din New York, Andrew Cuomo, în urmă cu câteva minute: „Acesta este ultimul avertisment! Cei care ați primit ordin de evacuare plecați imediat. Uraganul va lovi cu maximă intensitate în două ore!”

Cuomo: „Răul încă nu a trecut, cel mai mare val va veni peste două ore, apoi putem să evaluăm pagubele și să luăm măsuri”

UPDATE 22.10 Redactorul-șef gândul, Florin Negruțiu, corespondență video din Brooklyn, New York:

UPDATE 21.30 O macara s-a prăbușit în Midtown New York, prilej pentru breaking news-uri. Bate vântul și plouă în acest moment, dar mai sunt trei ore până în momentul în care uraganul va lovi cu maximă intensitate, transmite corespondentul gândul.

UPDATE 21.00 Cum arată New York-ul înainte de lovirea uraganului. Imaginile sunt realizate de redactorul-șef gândul, aflat la fața locului, Florin Negruțiu.

Brooklyn Heights Promenade în Manhattan, cu trei ore înainte de momentul de impact maxim. // FOTO: Florin Negruțiu/Gandul

Manhattan cu 5 ore înainte de Sandy . „Luni dimineața, new-yorkezii făceau fotografii pe Promenada Brooklyn. De dimineață, ploua mărunt, iar vântul bătea în rafale. La prânz, Promenada a fost închisă, din cauza rafalelor care s-au întețit”, povestește Florin Negruțiu. // FOTO: Florin Negruțiu/Gandul

O imagine neobișnuită: cozi la mâncare în New York. // FOTO: Florin Negruțiu/Gandul

New York-ul cu 12 de ore înainte de momentul de impact maxim al uraganului. FOTO: Florin Negruțiu/Gandul

New York-ul cu 24 de ore înainte de momentul de impact maxim al uraganului. FOTO: Florin Negruțiu/Gandul

UPDATE 20.43 Huffington Post publică un grafic cu orele la care uraganul Sandy este așteptat să lovească diferite zone din SUA (proiecții făcute luni, la ora 16, ora României):

CLICK PENTRU A MĂRI

Astfel, uraganul Sandy ar urma să ajungă în statul New Jersey marți la ora 8 (ora României), în Pensylvania marți la ora 20 (ora României), iar în New York joi la ora 8 (ora României). Totuși, vântul se poate intensifica.

UPDATE 19.45 Încă o imagine cu inundațiile din Ocean City, Maryland:

UPDATE 19.30 Bursa din New York va fi închisă, cel mai probabil, și marți, potrivit Reuters.

UPDATE 18.50 Întrebat de reporterii adunați la Casa Albă ce se întâmplă cu campania electorală, Obama a răspuns: „Nu sunt îngrijorat de campanie, mă îngrijorează familiile care vor fi afectate de această situație. Alegerile se vor rezolva singure săptămâna viitoare”.

Fotografie dintr-o stație de metrou din New York, închisă din cauza uraganului

UPDATE 18.47 Obama: „Cred că toată lumea ia situația foarte în serios. Gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă spre cei care vor fi afectați zilele următoare. Va fi o furtună mare, puternică. Sunt încrezător că suntem pregătiți de asta”.

UPDATE 18.45 Barack Obama, de la Casa Albă: „Ne așteptăm ca furtuna să lovească în cursul acestei seri (marți, după fusul României, n.red.). Milioane de oameni vor fi afectați. Cel mai important mesaj pe care am să îl transmit poporului american e să îi asculte pe oficialii locali. Dacă ei vă spun să evacuați, evacuați. Transportul va fi afectat pentru mult timp, iar electricitatea va fi o problemă. Vor fi mulți copaci căzuți și multă apă. Publicul trebuie să se aștepte la pene lungi de curent”.

UPDATE 18.30 Și orașul Ocean City, din Maryland, a fost inundat. De asemenea, peste 45.000 de oameni au reclamat pene de curent în primele ore ale zilei de luni (fusul orar al Statelor Unite), scrie CNN.

UPDATE 18.00 Postul ABC anunță pe Twitter că uraganul a făcut un viraj de 30 de grade spre vest și a ajuns la aproximativ 320 de kilometri de orașul Atlantic City. Potrivit ultimelor informații, Sandy ar putea înainte spre nordul Coastei de Est până sâmbătă.

Traiectoria estimată a uraganului // Sursa: WSJ


În plus, peste 400.000 de oameni, din totalul de opt milioane de locuitori ai New York-ului, au primit mandate obligatorii de evacuare.

Locuitorii din New York și alte orașe au luat cu asalt supermarketurile, făcându-și în special provizii de apă plată, în situația în care vor rămâne izolați în case din cauza uraganului Sandy.

Uraganul Sandy, format în Atlantic, este considerat de categoria 1 și acoperă o întindere foarte mare, făcându-și simțită prezența pe aproximativ 800 de kilometri. Înainte de a se îndrepta spre America de Nord, uraganul a provocat moartea a 65 de oameni din America Centrală și-au pierdut viața din cauza uraganului Sandy.

Inchide