Următorul premier al Marii Britanii va fi femeie. Cine sunt favoritele

Publicat: 08/07/2016, 08:33

După cel de-al doilea vot al parlamentarilor conservatori Theresa May, actual ministru de interne al cabinetului,a câștigat 199 de voturi în timp ce contracandidata sa, Andreea Leadsom, care ocupă funția de ministru al energiei, 84.

Ministrul de justiție, Michael Gove, a fost eliminat după ce a primit voturile a doar 46 dintre conservatori.

Rezultatele au fost anunțate la Westminster, de către deputatul Graham Brady, președintele „Comitetului 1922”, Comitetul Privat al membrilor Partidului Conservator.

Au existat inițial cinci candidați care vroiau să-i urmeze în funcție lui Cameron, iar parlamentarii conservatori au avut nevoie de două runde de vot pentru a stabili care sunt cei doi favoriți.

În etapa finală a alegeriilor vor vota însă 150 de mii de membri ai partidului care vor alege între Theresa May, o susținătoare a rămânerii Marii Britanii în UE, cu o lunga activitate guvernamentală, și Andreea Leadsom, unul dintre liderii campaniei Brexit, care a are o durabilă carieră construită în afacerile din City-ul londonez.

Câștigătoarea acestei competiții va deveni al doilea prim-ministru de sex feminin din istoria Marii Britanii și, ca și Margaret Thatcher, va proveni de la Tory.

Decizia finală va fi dată după votul conservatorilor la 9 septembrie.

Cine e Theresa May

Ministrul de interne britanic a spus că, dacă va ajunge liderul conservatorilor, va încerca să-i unifice și să elimine facțiunile existente.”Este datoria patriotică a partidului nostru să se unească și să guverneze în interesul întregii țări. Avem nevoie de o țară care să nu funcționeze doar pentru câțiva privilegiați, ci pentru fiecare dintre noi”, a precizat ea.

May a sprijinit campania de rămânere a Marii Britanii, dar a precizat că votul trebuie respectat. „Brexit înseamnă Brexit. Campania a fost finalizată, votul a avut loc, prezența la urne a fost ridicată, iar publicul a dat verdictul. Nu trebuie să existe încercări de a rămâne în interiorul UE, nici vreo încercare de reconecta Marea Britanie la UE prin ușa din spate și nici al doilea referendum” , a concluzionat ministrul de interne englez.

Ea a mai spus, că de asemenea, nu trebuie organizate alegeri generale înainte de 2020 și nici să se constituie un buget Brexit „de urgență”. Totodată May crede că este necesară abandonarea obiectivuli de a elimina deficitul bugetar al Marii Britanii până la sfârsitul deceniului.

Legat de politica libera circulație a persoanelor, May a afirmat că aceasta va fi o prioritate pentru a permite companiilor britanice să concureze cu piața unică europeană în bunuri și servicii, dar că totodată va încerca să recâștige mai mult controlul asupra numărului de persoane care vor veni din Europa, pe insulă.

Ea a mai adugat că statutul cetățenilor UE care trăiesc în Marea Britanie va face parte din viitoarele negocieri cu Uniunea, refuzând să garanteze că acestora le va fi permis să rămână.

May a sugerat, că migrația ar putea crește înaintea ieșirii din UE, dar s-a angajat să mențină controlul acesteia la sub 100.000 de persoane pe an. Ministrul de interne britanic a spus că în opinia sa Art. 50 nu ar trebui declanșat până la finalul anului acesta pentru a da Marii Britanii timp pentru a „finaliza” poziția în negocierile cu UE.

În calitatea sa de ministru de interne, May a cerut insistent, anterior, ca Marea Britanie să părăsească Convenția Europeană a Drepturilor Omului. În cazul în care va deveni prim-ministru ea a spus că va renunța însă la acestă politică deoarce nu există o majoritate în parlament care să susțină această idee.

Theresa May s-a născut la 01 octombrie 1956, iar înaintea carierei sale parlamentare a mai lucratla Banca Angliei. May care a dezvăluit în 2013 că ea are diabet de tip 1, a crescut in Oxfordshire, este singurul copil al unui vicar al Bisericii Angliei. Ea l-a întâlnit pe viitorul ei sot, Philip, la universitatea din Oxford, unde a studiat geografia. Cei doi s-au căsătorit în 1980 și nu au copii.

Cine esteAndrea Leadsom

Andrea Leadsom, actual ministru al energiei și schimbărilor climatice în guvernul Cameron, a afirmat că a intrat în cursa pentru conducerea Partidului Conservator „pentru că ea crede cu adevărat în oportunitățile create după referendum”. Leadsom a declarat că a fost „într-adevăr dezamăgită ” de decizia lui Boris Johnson de a nu candida la funcția de premier.

„Nu este vorba doar despre a părăsi ceva, este vorba despre reangajarea față de restul lumii”, a mai adugat ea.

Spre deosebire de contracandidata sa, Leadsom dorește să declanșeze Art.50 imediat după ce va deveni premier pentru a părăsirea cât mai repede a UE. De altfel ea a fost unul dintre liderii campanie Brexit. Minsitrul energiei este un susținător al liberei ceirculații și al negocierilor de liber schimb cu restul lumii, mai afirmă presa engleză.

Spre deosebire de May, ea a promis să garanteze drepturile cetățenilor UE care trăiesc și lucrează în Marea Britanie, în prezent, dar a sugerat că vor exista noi condiții pentru cei care vor ajunge în insulă după data de 23 iunie.

„Cu privire la libera circulație, trebuie să obținem foarte repede controlul asupra numărului de persoane care vin aici, indiferent dacă acest lucru înseamnă că trebuie să avem un aranjament de tranziție de la referendum până la începerea efctivă a negocierilor cu UE. Dar este foarte clar că trebuie să acordăm prioritate contolului asupra migrației”, a precizat ministrul britanic.

În calitatea sa de ministru al energiei și al schimbărilor climatice, ea a militat pentru fracturarea hidraulică.

Înainte de a intra în politică, Andrea Leadsom a lucrat 25 de ani ca bancher de investiții și a fondat o organizație de caritate pentru a promova „psihoterapia pentru sugari și părinți „, a cărei activitate este bazată pe credința sa că legăturile puternice între părinți și copii în primii ani de viață pot preveni un comportament anti-social și pot pune astfel capăt „ciclului de mizerie din generație în generație”. Intrarea în politică a fost pentru Leadsom împlinirea unei ambiții pe care o avea de la 13 ani.

Presa britanică comentează începuturile ei foarte modeste „pentru un politician conservator” deoarece a fost crescută în Tring, Hertfordshire, de o mamă divorțată, într-o casă de mici dimensiuni și cu o toaletă „în curte”.

Andrea Leadsom este născută la 13 mai 1963, este căsătorită și are doi copii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Care a fost cea mai mare dorință a lui Stephan Pelger. Avea deja actele depuse,...
GALERIE FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Drăgoi, cea mai frumoasă înotătoare! A câștigat Miss California...
Controverse în Rusia după ce o mamă de 34 de ani a fost desemnată cea...
Cum arată celebrul posterior al lui J.Lo în realitate, fără Photoshop. Vedeta are 53 de...
Lovitura dată de doi soţi din Suceava, după ce au adus recolta din Olanda. Produc...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
”Spionaj”: Ce au spus mecanicii în absența șoferului, camera de bord era pornită! VIDEO
Calendar ortodox 11 iunie 2023. Ce sărbătoare este duminică?
Cum ar fi reușit mama fetiței de 12 ani, găsită fără viață în lada patului,...
BANCUL ZILEI. Vine Bulă acasă, iar Bubulina îl cercetează atent. Culmea, niciun fir de păr...
Ţările cu cei mai scunzi oameni din lume
Afacerile Gabrielei Cristea sunt pe butuci, dar Tavi Clonda lovește cu... Dansatoare de la Wilmark!
Un bărbat a RESPINS furtuna cu PUTEREA MINȚII. Și TU poți face asta!
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
A MURIT CHIAR ACUM! Anunțul care a îndurerat TOATĂ ROMÂNIA
Nicolae Ciucă a convocat o ultimă ședință de Guvern pentru duminică. Pregătiri intense pentru rotativa...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Ce se întâmplă cu soțul Danei Roba. Bărbatul a ajuns în fața judecătorilor după ce...